Adam Svoboda #31

Ačkoli jsme byli lepší, vyhrát jsme nedokázali. Takový je ale hokej, smutní Adam Svoboda

Šlágrem devátého kola byl zápas mezi aktuálním mistrem z Třince a indiány z Plzně. Za utkáním, které přineslo indiánům zisk jednoho bodu, se ohlíží gólman Adam Svoboda.

Zápas, který byl až do konce základní hrací doby velmi vyrovnaný, rozhodl až nastavený čas. Tam Jan Peterek vystřelil Ocelářům bonusový bod. „Toho utkání je škoda. Když pomineme první třetinu, ve které byli lepší domácí, tak jsme po zbylých čtyřicet minut předváděli lepší výkon a asi bychom si zasloužili vyhrát. Bohužel takový je hokej,“ ohlíží se Adam Svoboda za prohraným zápasem.

Utkání, ve které se plzenští častokrát dostávali do oslabení, paradoxně však rozhodla přesilová hra Plzně v prodloužení, ve které se ale prosadil třinecký matador Jan Peterek. „Udělal to moc chytře. Zavezl puk do rohu, pak naznačil přihrávku na najíždějícího hráče. My jsme ho ztrojili, on se ale dokázal prokličkovat až k brance. Známé rčení říká, že odvážnému štěstí přeje. Sice se do zakončení dostal se štěstím, nicméně to tam trefil náramně a rozhodl zápas,“ komentuje Svoboda rozhodující akci utkání.

Nejvíc problémů dělala indiánům formace Adamský – Peterek – Kohn, která zařídila tři branky. Právě Martin Adamský, který strávil devět sezón v plzeňských barvách dokázal dvakrát překonat Adama Svobodu. „Martin dal dva góly z velkého důrazu u brankoviště. Hraje hru, která mu je vlastní. Dnes mu to přineslo dva zářezy na pažbu,“ popisuje brankář Plzně hru rychlonohého křídelníka Třince.

Největším problémem dle Svobody jsou zranění, která v posledních dnech postihly Plzeň. „Nás decimují zranění, nejvíc nám pak chybí klíčoví hráči do defenzívy. Určitě se to projevuje v bránění brankoviště. Nicméně kluci, co tam teď hrají, tak jsou nesmírně obětaví. Jejich odhodlání nám pak přináší tížené body,“ chválí Svoboda hru svých defenzivních řad.

V průběhu zápasu se do gólové šance dostal také Ondřej Kratěna. Poté, co si Kratěna obhodil obránce, poslal puk za záda brankáře Třince. Puk se však odrazil od tyče. Z jednoho úhlu pohledu to ale možná byla regulérní branka. Plzenští si však ale nevyžádali konzultaci s rozhodčím u videa. „Tuhle situaci jsme vůbec nerozebírali. S Ondrou jsem o přestávce nemluvil, hráči totiž byli v jiné kabině než já. V průběhu zápasu se hlavním soustředím sám na sebe, tudíž nevnímám, co se děje okolo,“ líčí Svoboda sporný moment utkání.

Vývoj zápasu poznamenaly časté vyloučení na straně Plzně. Indiáni museli strávit plných dvacet minut v oslabení. „Bezprostředně po utkání je nesmysl hodnotit výkon rozhodčích. Ve mně je ještě mnoho emocí, proto to nemohu objektivně posoudit. Názor si uděláme až zhlédnéme video. Ty hokejky tam asi byly, několikrát to možná odpískali přísně. Práce sudího je ale velmi těžká a rozhodčí má jen vteřiny na to, aby se rozhodl. Dneska se rozhodli tak, jak uznali za vhodné. My to musíme respektovat,“ uzavírá Adam Svoboda.