Ohlasy po 11.kole

Tomáš Pitule #48: Na Kladně rozhodl náš zlepšený výkon po úvodní třetině, bojovnost a obětavost

Plzeň – Indiáni i přes řadu zraněných dokáží se soupeři držet krok, v dosavadních jedenácti duelech nebodovali pouze jednou – v Českých Budějovicích. Perou se tak o své místo na úplném výslunní extraligové tabulky, dost tomu pomohly i tři body z posledního zápasu z Kladna. „Myslím, že tohle je nejlepší způsob, jak se s těmi zraněními vyrovnat. Semknout se a hrát i za kluky, kteří jsou zranění,“ vysvětluje autor včerejší první trefy Západočechů Tomáš Pitule.

Tomáši, otevřel jste skóre individuální akci, téměř to vypadalo, že již na půlce jste věděl, co chcete udělat…
To jsem určitě nevěděl. Původně jsem chtěl rozehrát Nicku Johnsovi do křídla, ale všiml jsem si, že se mi otevřel prostor, tak jsem to zkusil sám (úsměv).

Schováváte si puky? Pamatujete si ještě, komu jste vstřelil první gól?
Neschovávám. Na to se nezapomíná (úsměv). Hráli jsme v Třinci a chytal Peter Hamerlík.

Co podle vás v zápase rozhodlo?
Myslím si, že náš zlepšený výkon po úvodní třetině, bojovnost a obětavost ke konci utkání. V neposlední řadě pak Adam v brance.

Zápas byl podobný těm předcházejícím, tlačíte, jste lepší, ale střelecky se tolik nedaří, čemu to připisujete?
Je pravda, že šancí jsme měli hodně. Je to možná škoda, mohli jsme vyhrát o víc branek a trochu pošetřit síly. Těžko říci, čím to je, zakončení se věnujeme hodně, takže by se to mělo zlepšit.

Vám osobně se daří, je to spoluhráči či se dobře cítíte po letní přípravě nebo je v to ještě něco jiného?
Od obojího něco. Cítím se dobře i spoluhráči mi pomáhají. Doufám, že to takhle vydrží co možná nejdéle. Ještě by se mi mohla začít vyhýbat zranění.

Naposledy to odneslo rameno po ataku Martina Adamského. Pamatujete si ten střet, omluvil se vám třeba váš bývalý spoluhráč?
Pamatuji si ho dobře, nebyl to faul. Áda tohle umí - někoho trefit, když to nečeká. Neomluvil se, jen mi napsal, že hokej bolí.

Máte někoho, s kým se vám v lajně hraje nejlépe?
To takhle nejde říci. Se všemi spoluhráči, se kterými jsem zatím nastoupil, se mi hrálo dobře. Jde o to se trochu sehrát, hrát jednoduše a komunikovat na ledě.

Tým postihla spousta zraněných, je hodně těžké hrát s takto poslepovanou sestavou?
Zraněných máme opravdu dost, je to nepříjemné. Kluci nám samozřejmě chybějí, ale snažíme se je nahradit jak nejlépe to jen jde.

Může týmu pomoci, jak se říká, že čím více zraněných, tím více se zbytek semkne?
Myslím, že tohle je nejlepší způsob, jak se s těmi zraněními vyrovnat. Semknout se a hrát i za kluky, kteří jsou zranění.

Pohybujete se mezí lídry soutěže, dá se říci, že „plníte“ podle plánu?
Zatím se nám docela daří, rozjet dobře soutěž je strašně důležité. V plánu asi nebylo jen tolik zraněných...

Nebodovali jste pouze v Českých Budějovicích, co podle vás chybělo?
Myslím, že jsme tam hráli lépe než domácí, jen jsme se tolik netlačili do brány, spíše jsme hledali lépe postaveného spoluhráče místo častější střelby. Určitě to nebylo tak, že by nás soupeř přehrál.

V neděli vás čekají Pardubice, co od zápasu čekat?
Oni jsou podle mě jedním z nejlepších týmů v lize, což jsme mohli vidět i v European Trophy, takže to bude těžké utkání. Určitě nám nepomůže ani fakt, že se Pardubice zatím nepohybují tam, kde by si asi přály. Když budeme ale hrát naši hru, tak si snad nějaké body odvezeme, nejlépe tři.

Děkuji za rozhovor, ať se daří!