Preview 31. kolo

Souboj o patra nejvyšší aneb Plzeňská cesta na jih Čech potřetí

Plzeň – Indiáni již letos potřetí míří na led Mountfieldu. Do zisku bodů zatím vedou České Budějovice 4:2 a svěřenci kouče Jelínka mají kromě dorovnání této statistiky možnost i stáhnout náskok soupeře ve vedení ligy. Pokud se na jih Čech nechytáte osobně, je pro vás samozřejmě připraven náš online přenos.


HC MOUNTFIELD
vs.
HC PLZEŇ 1929

Budvar Aréna, České Budějovice
11.prosince 2011
31. kolo hokejové Tipsport extraligy

Dokonce šestkrát zkřížili v loňské sezóně hokejky indiáni s Mountfieldem. Nejprve si oba soupeři v přípravě rozdělili po jednom vítězství, v extralize ale již byla opět úspěšnější Plzeň. Hned ve druhém kole sice podlehla 4:5, přestože vedla v průběhu šedesátiminutovky i o dvě branky a po více než roce a půl tak s Českými Budějovicemi v extralize nebodovala, pak ale již ztratili svěřence kouče Jelínka pouze bod. V letošní přípravě svedla k souboji oba soky European Trophy a i díky této výhře v prodloužení vyhráli právě Západočeši tabulku skupiny EAST. Další nájezd indiánů si již ale Jihočeši pohlídali a ubránili svou Arénu v poměru 4:2, když po celý zápas vedli. Jak se bude dařit oběma soupeřům potřetí během pár měsíců na ledě Mountfieldu?

Tisícovka pro Františka Ptáčka

Pražský rodák vzal hokejku do ruky až poměrně pozdě, v sedmi letech. Chodil na všechna možná veřejná bruslení a náskok ostatních rychle dohnal. V Holešovicích vydržel nevelký zadák jedenáct let, pak jej Sparta poslala na sezonu 1993/1994 na rozehrání do tehdy prvoligové Slavie. S ní devatenáctiletý bek vybojoval postup do extraligy. Ve stejném ročníku si i poprvé vyzkoušel extraligu, když za svůj mateřský klub naskočil ke třem utkáním. Od následujícího ročníku se milovník rychlých motocyklů zabydlel ve sparťanském áčku natrvalo. A to na dlouhých devět let, během kterých získal dva mistrovské tituly. Po sezoně 1999/00 byl spolehlivý obránce s dobrou střelou vyhlášen nejslušnějším hráčem extraligy. O rok později byl zase s osmnácti body nejproduktivnějším obráncem Sparty. Před sezonou 2003/04 se však sparťanský srdcař nedohodl na nové smlouvě s tehdejším vedením a zamířil do Karlových Varů. Tam byl dokonce jmenován kapitánem. V polovině prosince 2005 nové vedení Sparty zatoužilo po své dlouholeté ikoně a tak Ptáček zamířil zpět do Holešovic. V Karlových Varech Ptáčkovi končila smlouva a tak Západočeši přistoupili na výměnu svého kapitána za Michala Dobroně. Na konci ročníku si Ptáček připsal svůj třetí sparťanský titul. Jen zranění mu pak zabránilo v účasti na MS. Kapitánem se stal Ptáček i ve Spartě, vedl své mužstvo k obhajobě titulu během sezony 2006/2007. A obhajoba to byla úspěšná, na konci ročníku se starostlivému otci houpala na krku už jeho čtvrtá zlatá medaile. Ptáček si zahrál i v národním týmu, v roce 1993 získal bronz na mistrovství Evropy hráčů do 18 let, o dva roky později startoval na světovém šampionátu dvacetiletých. Příležitost občas dostal i v seniorské reprezentaci, na žádný světový turnaj se však nepodíval. Na jih Čech se pětatřicetiletý obránce vydal v závěru sezóny 2008/09 a od té doby si drží úctyhodný průměr téměř půlbodu na zápas! Minulo sezónu skončil jen tři bodíky za vítězem bodování ligy obránců základní části Markem Malíkem z Vítkovic.

Mountfield také míří do Vídně

I hokejisté Českých Budějovic si o reprezentační pauze zahrají Red Bull Salute. Oba týmy se představí ve čtvrtfinále v pátek ve Vídni, další český zástupce Pardubice v Salzburgu. Může se tak stát, že se Plzeň s Jihočechy potká v semifinále, ale i souboji poražených čtvrtfinalistů či vůbec. Indiány čeká švédská Lulea Mountfield zase Jokerit Helsinky. Jen pro připomenutí, v tabulce skupiny EAST získali oba soupeři stejný počet bodů a nikdy neodešli z ledu bez jediného bodíku.

Aleš Kotalík

Narodil se v Jindřichově Hradci, do velkého hokeje nakoukl ve svých devatenácti letech v dresu Českých Budějovic. O čtyři roky později si již po draftu 164. tahem Buffala Sabres zahrál do NHL, většinu sezóny ale strávil v nižší lize. Tomu byl věrný až do roku 2009, kdy se na závěr sezóny přesunul do Edmontu. Při výluce v NHL se Kotalík nevrátil do tehdy sestupujících Budějovic, ale s dalšími odchovanci Václavem Nedorostem či Jaroslavem Modrým nastoupil za Liberec.

Následné kroky vedly do Rangers a Calgary, kde nedostával tolik příležitostí. V červnu letošního roku se zdálo, že se před Kotalíkem otevírá nová budoucnost. Zájem o něj totiž opětovně projevilo Buffalo. Jenže pro českého reprezentačního útočníka přišlo kruté zklamání. Ještě než začala sezona, Sabres jej vyřadily kvůli překročení povolených výdajů na platy hráčů z prvního mužstva. Na druhé straně se však rozhodly netrápit zkušeného útočníka působením na farmě, ale povolily mu angažmá v rodných Českých Budějovicích. Třiatřicetiletý útočník si vede zatím na jihu Čech znamenitě. Ve dvaadvaceti duelech nasbíral devatenáct bodů (8+11), v posledním kole si proti Slavii připsal dva body.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

HC Mountfield:

Postavení v tabulce: 1.
Počet bodů: 58
Počet vstřelených branek: 87
Počet inkasovaných branek: 63
Nejproduktivnější hráč: Milan Gulaš 25 (12+13)
Nejlepší střelec: Gulaš, Květoň – 12 branek
Nejlepší nahrávač: Pavel Kašpařík – 15 asistencí
Nejtrestanější hráč: Gulaš, Květoň - 34 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: František Ptáček +9
Nejhorší hráč v bodování +/-: Vrablík, Sailer -2



HC Plzeň 1929:

Postavení v tabulce: 3.
Počet bodů: 53
Počet vstřelených branek: 88
Počet inkasovaných branek: 78
Nejproduktivnější hráč: Radek Duda 29 (15+14)
Nejlepší střelec: Duda - 15 branek
Nejlepší nahrávač: Martin Straka - 18 asistencí
Nejtrestanější hráč: Geoff Kinrade – 55 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Radek Duda +10
Nejhorší hráč v bodování +/-: Pavel Vostřák -4

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky posledních zápasů:

HC Slavia Praha 0
HC Mountfield 5
(0:2, 0:2, 0:1)






Branky a nahrávky: 8. Kotalík (Gulaš, Květoň), 14. Kašpařík (Šimánek), 32. Gulaš (Vydarený), 37. Květoň (Gulaš, Kotalík), 51. Martynek (Kranjc, Ptáček).
HC Mountfield: Kovář - Ptáček, Kranjc, J. Novák, Vydarený, Němeček, Mikuš - Martynek, Kašpařík, Šimánek - Gulaš, Kotalík, L. Květoň - Červený, Langhammer, Podlešák - Sailer, Mertl, R. Pšurný.

HC Plzeň 1929 4
BK Mladá Boleslav 1
(1:0, 3:1, 0:0)





Branky a nahrávky: 2. Pletka (Kovář, Duda), 22. Duda (Kovář, Kinrade), 34. Vlasák (Straka, Duda), 35. Dvořák (Vlasák, Straka) - 34. Bahenský.
HC Plzeň 1929: Svoboda - Růžička, Kaberle, Marušák, Kinrade, Vykoukal, Dresler, Ruprecht - Stránský, Straka, Vlasák - Duda, Kovář, Pletka - Dvořák, Pitule, Johnson - Kubalík, M. Heřman, Andrašovský - od 33. navíc Mrňa.