Preview RBS 2011

Plzeň vyzve své "staré známé" České Budějovice

Plzeň – Inidáni nedokázali porazit v pátečním zápase švédský tým Lulea a tudíž je v sobotu čeká zápas o umístění na finálovém turnaji European Trophy – Red Bulls Salute 2011. Jejich soupeřem bude další český tým – Mountfield České Budějovice. Zatímco Plzeň prohrála s Luleou až po samostatných nájezdech, Mountfeild inkasoval nářez od Jokeritu.


HC MOUNTFIELD
vs.
HC PLZEŇ 1929

Albert Schultz Eishalle, Vídeň
17.prosince 2011
Red Bulls Salute 2011

O soupeři

Tým HC Mountfield České Budějovice přijel na finálový turnaj Eruopean Trophy Red Bulls Salute 2011 jako vedoucí tým české nejvyští soutěžě – Tipsport Extraligy. České Budějovice si od začátku letošního extraligového ročníku drží stabilní výkonnost, doposud se nenacházely na horším než šestém místě. V posledním extraligovém kole před reprezentační přestávkou sice prohráli budějovičtí právě s Plzní – 2:3 po prodloužení – přesto si však udrželi svou vedoucí pozici.

V průběhu letošní sezóny do Budějovic zavítal hráč, který má pro tým Mountfieldu srovnatelný význam jako Straka pro Plzeň – Aleš Kotalík. Narodil se v Jindřichově Hradci, do velkého hokeje nakoukl ve svých devatenácti letech v dresu Českých Budějovic. O čtyři roky později si již po draftu 164. tahem Buffala Sabres zahrál do NHL, většinu sezóny ale strávil v nižší lize. Při výluce v NHL se Kotalík nevrátil do tehdy sestupujících Budějovic, ale s dalšími odchovanci Václavem Nedorostem či Jaroslavem Modrým nastoupil za Liberec. Následné kroky vedly do Rangers a Calgary, kde nedostával tolik příležitostí. V červnu letošního roku se zdálo, že se před Kotalíkem otevírá nová budoucnost. Zájem o něj totiž opětovně projevilo Buffalo. Jenže pro českého reprezentačního útočníka přišlo kruté zklamání. Ještě než začala sezona, Sabres jej vyřadily kvůli překročení povolených výdajů na platy hráčů z prvního mužstva. Na druhé straně se však rozhodly netrápit zkušeného útočníka působením na farmě, ale povolily mu angažmá v rodných Českých Budějovicích. Třiatřicetiletý útočník si vede zatím na jihu Čech znamenitě.

Dalším velkým jménem v českobudějovickém dresu je obránce František Ptáček. Tento zkušený bek již odehrál v extralize přes 1000 utkání a jeho zkušenosti jsou na ledě velmi znát. Plzeňáci jistě sledují i maskovaného muže, kterým není nikdo jiný než Jakub Kovář, bratr indiánského útočníka Jana Kováře.

Základní informace o HC Mountfield

Tým Českých Budějovic byl založen v roce 1928, v letech 1950 a 1951 se stal dokonce mistrem tehdejší československé extraligy. Na další velký úspěch Budějovice stále čekají. Klubovými barvami jsou již dlouhá léta červená, modrá a bílá.

Jak se měnila jména klubu

1928 - 1949	AC Stadion České Budějovice
1949 - 1950 ZSJ Obchodní domy Stadion České Budějovice
1950 - 1952 Sdružené komunální podniky České Budějovice
1952 - 1965 Slavoj České Budějovice
1965 - 1992 Motor České Budějovice
1992 - 2006 HC České Budějovice
od roku 2006 HC MOUNTFIELD a.s.

Zápasy HC Mountfield v European Trophy 2011

HC Mountfield - HC Plzen 1929		2 - 3 (OT)
KalPa - HC Mountfield			2 - 3 (PS)
Oulun Kärpät - HC Mountfield		1 - 2
HC Mountfield - HC Slovan Bratislava	2 - 1
HC Mountfield - Vienna Capitals		4 - 0
EC Red Bull Salzburg - HC Mountfield	4 - 6
HC Kometa Brno - HC Mountfield		1 - 3
HC Mountfield - HC Sparta Praha		4 - 3 (PS)

Letem světem European Trophy 2011

Letošní ročník je v pořadí druhý. Před rokem se turnaje zúčastnilo osmnáct týmů, byly pouze dvě divize a oproti letošku nechyběly týmy i ze Švýcarska a Norska. Ve finále porazil německý Eisbären Berlin HV 71 Jönköping 5:3. Loňský vítěz titul neobhájí. Sice skončil na postupové příčce, ale místo musel přenechat pořádajícímu Salzburgu, stejně jako minulý rok Sparta. Letos přibyl i jeden celek ze Slovenska, rozšířila se zejména část z České republiky. Výkony našich týmů působí zvláštně. Zatímco Pardubice, Plzeň a Mountfield získaly nejvíce bodů a první příčky ve svých divizích, tak Liberec, Kometa i obě pražská S skončila zase na postech nejhorších. Kromě již zmíněných českých klubů a Salzburgu postoupila švédská Luleå HF, Frölunda Indians i Linköpings HC a dále finský Jokerit Helsinky.

Čtvrtfinálové dvojice:

Vídeň: HC Plzeň 1929 vs. Luleå HF 1:2sn
Vídeň: Jokerit Helsinky vs. HC Mountfield 7:2

Salzburg: Frölunda Indians vs. Linköpings HC 2:4
Salzburg: HC ČSOB Pojišťovna Pardubice vs. Red Bull Salzburg 1:2