Preview 43. kolo

V dohrávce se indiáni postaví Bruslařům

Plzeň – Dohrávku třiačtyřicátého kola mají před sebou plzeňští indiáni. V ní vyrážejí do Mladé Boleslavi, se kterou letos zatím drží bilanci, že domácí tým pouze jednou inkasuje a vždy bere tři body. Podaří se svěřencům kouče Jelínka toto pravidlo změnit?


BK MLADÁ BOLESLAV
vs.
HC PLZEŇ 1929

ŠKO-ENERGO ARÉNA, Mladá Boleslav
21. února 2012
43. kolo hokejové Tipsport extraligy

Že vzájemné duely Plzně a Mladé Boleslavi patří vždy k nejvyrovnanějším zápasům kola trochu nepotvrdila úvodní střetnutí nové sezóny těchto dvou týmů. Domácí si vypracovali chvilku po polovině duelu již tříbrankový náskok a přestože dokázal Mikulík snížit necelé čtyři minuty před koncem, měla poslední slovo Plzeň, konkrétně Hlinka, jenž tři vteřiny před závěrečnou sirénou trefil prázdnou klec. Právě posila ze Švédska, která již v týmu není, si užila dvou bodový večer, stejně jako Kratěna a Vlasák. Odveta vyšla opět domácím, Boleslav prakticky do puntíku vrátila Západočechům porážku, uspěla na svém ledě 3:1. Ne do puntíku, ale na chlup přesně, následně Západočeši okopírovali výsledek ze čtvrtého kola. Dokáži svěřenci kouče Jelínka prolomit pravidlo můj dům – můj hrad?

Změny v kádru

Mladá Boleslav byla opět jedním nejaktivnějších klubů co do přestupové politiky. Pojďme si pouze vyjmenovat hráče, kteří v klubu působí na hostování či střídavé starty – Václav Drábek, Lukáš Handlovský, Jindřich Kotrla, David Stieler, Vladimír Svačina (již skončilo), Andrej Podkonický, Vladimír Říha, Daniel Kareš, Jaroslav Koma (již skončilo), Jiří Cetkovský (již skončilo). Navíc tým posílil i o Kanaďany Stevna Goertzena a navrátilce Darrella Haye. Na postu nejdůležitějším již v říjnu vystřídal Vladimíra Jeřábka Petr Novák.

Prvním odchodem byl Jiří Marušák, který nyní válí v Plzni, kde prozatím nastřílel osm branek a dalších deset připravil pro své spoluhráče, produktivnější bek na západě Čech není. Navíc statistika +/-, kde svítí +8, je mezi obránci spolu s Danem Růžičkou jasně nejlepší. Vraťme se ale k Bruslařům - Marek Indra odešel do Chomutova, Roman Tománek do Bánské Bystrice, Josef Jindra zase do Zvolenu. Střídavé starty si vyřídil Michal Valent, formou hostování tým opustil kromě již zmíněného Jirky Maruška Jan Plodek, Tomáš Divíšek a Marek Loskot.

Tomáš Demel

Nejen skóre ale také zdravotní stav jednoho ze svých sledovali boleslavští hokejisté a fanoušci v průběhu utkání s Vítkovicemi. Zápas byl v páté minutě na dlouhou dobu přerušen po střetu Petra Strapáče a Tomáše Demela u střídačky domácích, pro boleslavského forvarda dokonce až přímo na led přijela sanitka. Demel byl pár minut v bezvědomí, pak se probral a zdravotníci jej naložili na nosítka a převezli do nemocnice. "Tomáš má velmi silný otřes mozku. Podle lékařů je to momentálně tak dobré, jak jen to být může," prohlásil trenér Novák.

Ačkoliv střet nebyl klasifikován jako faul, vítkovickým Petrem Strapáčem nastalá situace natolik otřásla, že po dohodě s trenérem Trličíkem zápas nedohrál. "Petr zkoušel naskočit ještě do jednoho dalšího střídání, ale přišel s tím, že není schopen po psychické stránce pokračovat," prohlásil vítkovický kouč. Disciplinární komise nakonec rozhodla, že šlo o velmi nešťastný střet se smolnými následky a rozhodla se dále Střapáče netrestat.

Třiatřicetiletý Tomáš Demel se narodil v Novém Jičíně, do velkého hokeje naskočil ve Vsetíně, extraligu okusil i v dresu Zlína a Znojma. Vyzkoušel si KHL i slovenskou nejvyšší soutěž, odkud, z bratislavského Slovanu, přestoupil minulý rok právě do dresu Bruslařů. V něm letos stihl 39 utkání, ve kterých vystřelil dvě branky a na stejný počet přihrál.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

BK Mladá Boleslav:

Postavení v tabulce: 14.
Počet bodů: 59
Počet vstřelených branek: 111
Počet inkasovaných branek: 148
Nejproduktivnější hráč: Roman Tomas (20+9) a Jaroslav Balaštík (14+15) oba 29
Nejlepší střelec: Roman Tomas – 20 branek
Nejlepší nahrávač: David Výborný – 21 asistencí
Nejtrestanější hráč: Boris Žabka - 88 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Hrdel, Nouza, Rys +1
Nejhorší hráč v bodování +/-: Lukáš Pabiška -15
Gólmani:
Jaroslav Hübl – 1977 minut / pr. 2,76 , 91.22%
Michal Valent – 989 minut / pr. 3,28 , 90.24%


HC Plzeň 1929:

Postavení v tabulce: 2.
Počet bodů: 95
Počet vstřelených branek: 170
Počet inkasovaných branek: 135
Nejproduktivnější hráč: Radek Duda 54 (24+30)
Nejlepší střelec: Radek Duda - 24 branek
Nejlepší nahrávač: Jan Kovář - 31 asistencí
Nejtrestanější hráč: Radek Duda – 84 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Radek Duda +19
Nejhorší hráč v bodování +/-: Patrik Petruška -4
Gólmani:
Adam Svoboda – 2082 minut / pr. 2,68 , 91,41%
Marek Mazanec – 911 minut / pr. 2,83 , 90,21%

Výsledky posledních zápasů:

HC Sparta Praha 4
BK Mladá Boleslav 2
(2:1, 1:1, 1:0)






Branky a nahrávky: 2. Bližňák (Pacovský, Hanzlík), 17. Pacovský (Bližňák, I. Rachůnek), 33. Tenkrát (Bližňák, Ton), 43. I. Rachůnek (Broš) - 18. Žabka (Mikulík, Výborný), 33. Goertzen (Vrbata).
BK Mladá Boleslav: Valent - Žabka, Chaloupka, Hay, Baldwin, Mozík, Rýgl, Beňovič, Čutta - Mikulík, Výborný, Tomas - Balaštík, Podkonický, Pabiška - Bahenský, Vrbata, Goertzen - Jiránek, Stieler, Hrdel.



HC Plzeň 1929 0
Rytíři Kladno 4
(0:0, 0:3, 0:1)





Branky a nahrávky: 23. Látal (Lukáč), 27. Hovorka, 32. Patera (Kalla), 48. Knotek.
HC Plzeň 1929: Svoboda - Vykoukal, Kaberle, Růžička, Hanzlík, St. Pierre, Modrý, Frolo - Duda, Kovář, Pletka - Stránský, Straka, Kratěna - Dvořák, Havlíček, Johnson - Mrňa, Pitule, Heřman.