Rozhovor Jozef Balej

Jozef Balej se ohlédl za zápasem s Chomutovem i letní přípravou

Plzeň - Patří mezi nové tváře v plzeňském dresu, ale fanouškům indiánů určitě není Jozef Balej neznámý. V plzeňské ČEZ Aréně totiž nastoupil i v posledních soutěžních zápasech, které indiáni v poslední sezóně sehráli - jenže v dresu hostů z Brna, kteří se nakonec radovali z postupu do finále. Nyní už má však na kontě dvě vítězství v dresu Plzně a těší se na další zápasy.

Jozefe, jaký byl z vašeho pohledu zápas s Chomutovem? Milan Gulaš tvrdil, že měl skoro extraligovou úroveň…
Řekl bych to podobně, je to lepší a lepší. Hodně se bruslilo nahoru a dolu, ale taky tam bylo ještě dost chyb, hlavně v našem obranném pásmu, to musíme zlepšit. Ale je to příprava, takže ještě máme čas.

Trenér Michal Straka také říkal, že hlavně směrem dozadu jsou stále nedostatky. Je to o nějaké souhře, komunikaci, nebo spíš individuálních chybách?
Asi to nejspíš jsou ty individuální chyby, je to ještě takové rozhárané. Musíme si trošku zažít ten systém, který cvičíme na tréninku, aby každý automaticky věděl, kam si najet. Takhle někdo za někoho zaskakuje a pak tam chybí. Z toho vznikají ta přečíslení. Ale jak jsem říkal, ještě máme čas.

Jak jste po dvou přípravných zápasech zatím spokojen sám se sebou?
Cítím se výborně, ale trošku bych to mohl také zlepšit. Hlavně v obranném pásmu, spoustu puků chodí přes mojí stranu, to bych měl vyhazovat ven. Několikrát jsem taky netrefil bránu, což mě trochu štve. To je moje osobní chyba, kterou musím zlepšit, ale to se dopiluje na tréninku, v tom nevidím problém.

A jak se teď cítíte po fyzické stránce? Někteří kluci říkali, že byla letos poměrně dlouhá fáze tréninků na ledě před prvním přípravným utkáním.
Já se cítím v pohodě. Mně je skoro jedno, jestli se trénuje málo nebo hodně. Ale vyhovuje mi, že se nejdřív dostaneme do pořádné kondice a pak teprve přijdou ty zápasy, tam pak člověk vidí, jak na tom fyzicky je a na čem musí nejvíc zapracovat.

Vy jste se vlastně připravoval individuálně, ale proslulá soustředění na Zadově jste absolvoval s týmem. Jak vám sedla?
(Už během otázky se usmívá) Jo, to byla velká sranda. Nevěděl jsem, co od toho mám čekat, ale bylo to hodně zajímavý. Hlavně první dva dny jsem se trápil, ale pak jsem si zvykl a už jsem to bral s humorem. Odmakal jsem to jako každý další, ale určitě to bylo něco nového (úsměv). Tolik, kolik jsme najezdili na kole, jsem nenašlapal asi za celý život, ale to k tomu patří a pro mě to byla změna.

Takže oproti dosavadním přípravám, které jste absolvoval, to byla novinka?
Určitě, já hodně běhám, dělám výbušnost a silové věci. Kolo normálně dělám tak jednou dvakrát týdně. Tady se na kole šlapalo dvakrát za den a byla to zábava (úsměv). Ale pozitivní zpestření.

Když se vrátíme zpět, jak se teď těšíte na European trophy? Je to hodně odlišné od klasických přáteláků?
Já osobně se na to hodně těším, protože tam se můžeme porovnat s elitou, jak se tak říká. Ty týmy tam jsou nadupané, každý se bude chtít ukázat a bude to i hodně o bruslení. V Německu to bude hodně fyzické, Finové a Švédové budou hodně lítat a budou si nahrávat, takže tam musíme zůstat u toho, co hrajeme.

Díky za rozhovor a hodně štěstí!