Preview 6. kolo

Ve sváteční den na sever Moravy

Boj o další extraligové body čeká Škodovku na ledě ostravské ČEZ Arény, kde to nebude určitě nelehký souboj proti domácím Vítkovicím, které už tři zápasy v řadě prohrály a na domácím ledě určitě budou chtít dostát svému logu a maskotovi budou bojovat jako rytíři. Družina Milan Razýma však jede na sever Moravy jako lépe postavený celek tabulky.


HC VÍTKOVICE STEEL
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

ČEZ Aréna, Ostrava - Vítkovice
28. září 2012 17:00
6. kolo hokejové Tipsport extraligy

Vzájemná bilance vzájemných zápasů je přesně vyrovnaná. Oba celky se loni utkaly už ve druhém kole, které však bylo z důvodu leteckého neštěstí v Rusku prvním hraným. Plzeň utkání nakonec zvládla lépe díky samostatným nájezdům, ale k těm bylo dlouhá cesta, jelikož Škodováci inkasovali hned v první a druhé minutě utkání. Další střetnutí v patnáctém kole hostil led vítkovické ČEZ Arény a dařilo se lépe Plzni, která si přivezla tři body za výhru 3:0, na které se podílel kromě gólmana Svobody i dvougólový Michal Dvořák. Druhý zápas na plzeňském ledě, který se odehrál v rámci 28. kola, přinesl opět nájezdy, v těch ale uspěli hráči ze severu Moravy a po výsledku 1:2 si odvezli dva body. Poslední ze vzájemných zápasů v loňské základní části na ledě Vítkovic rozhodla už první část, v které domácí získali vedení už 3:1, nakonec zvítězili 5:3.

Příchody a odchody

I kádr Vítkovic doznal v létě určitých změn, které proběhly oběma směry. Z kádru Steelu odešli obránci Jaroslav Koma, kterému skončilo hostování, dále do kádru rivala z Třince zamířil Ctirad Ovčačík a definitvní konec své kariéry oznámil Pavel Trnka, který část kariéry odehrál i v dresu Plzně. Změn v krádru trenérů Trličíka a Motáka doznala i útočná vozba. Útočník Petr Pohl zamířil na severozápad Čech do Karlových Varů, slovenský tahoun útoku Juraj Štefanka pak do francouzského Rouenu a z týmu odešli také Juraj Sýkora a Petr Húževka, jejichž angažmá zatím není známo.

V kolonce příchody také nalezneme několik změn. Do obranných řad zamířil po různých zahraničních štacích Michal Barinka, který odehrál i řadu utkání za národní tým se kterým se stal v roce 2010 i mistrem světa. Posílení přišlo do Vítkovic i v útoku, ale všechno hráči, kteří už dres Moravanů oblékali. Rudolf Huna z Lvu Poprad, plzeňskému publiku dobře známý Vladimír Svačina z hostování v Popradu, Radim Hruška z Brna a ze zámoří se vrátil mladý forvard Ondřej Roman. Vítkovice nyní díky výluce v NHL získali ještě jednu posilu, kterou je obránce St. Louis Roman Polák a v jednání je i angažmá dalšího slavného vítkovického odchovance Pavla Kubiny.

Začátek sezóny

Vítkovice jdou opět do nové sezóny jako jeden z favoritů a očekávání se svěřenci Mojmíra Trličíka pokusili naplnit už od začátku sezóny a první dvě utkání se jim to nadmíru dařilo, kdy pokaždé vyhráli rozdílem tří branek. Nejprve na ledě Českých Budějovic poměrem 2:5 a posléze i doma nad Zlínem 3:0. Jenže od třetího kola jdou Ostravané tabulkou dolu, za což mohou porážky v Kladně, doma s Třincem a naposledy v televizním utkání na ledě litvínovské Vervy.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

HC Vítkovice Steel:

Postavení v tabulce: 9.
Počet bodů: 6
Počet vstřelených branek: 13
Počet inkasovaných branek: 13
Nejproduktivnější hráč: Vladimír Svačina 5 (4+1)
Nejlepší střelec: Vladimír Svačina - 4 branky
Nejlepší nahrávač: Malík,Polák, Ujčík, Huna, Klimek – 2 asistence
Nejtrestanější hráč: Karol Sloboda - 29 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Malík, Szturc +4
Nejhorší hráč v bodování +/-: Hruška -5
Gólmani:
Roman Málek – 298 minut / pr. 2,42 , 93,02%

HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 7.
Počet bodů: 8
Počet vstřelených branek: 18
Počet inkasovaných branek: 15
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 9 (3+6)
Nejlepší střelec: Straka - 4 branky
Nejlepší nahrávač: Vlasák, Kovář - 6 asistence
Nejtrestanější hráč: Ryan Hollweg - 39 trestných minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Tomáš Slovák +4
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jeřábek -3
Gólmani:
Adam Svoboda – 238 minut / pr. 3,03 , 90,98%
Marek Mazanec – 65 minut / pr. 2,77 , 90,91%



Výsledky posledních zápasů:

HC Verva Litvínov 4
HC Vítkovice Steel 3
(1:1, 3:1, 0:1)





Branky a nahrávky: 2. Pšurný (Kubinčák, Rapáč), 27. Lukeš (Hübl), 35. Martynek (Stříteský), 39. Hübl (Posmyk, Lukeš) - 19. Šedivý (Strapáč), 36. Strapáč (Malík, Ujčík), 60. Svačina (Polák, Barinka).
HC Vítkovice Steel: Málek - Voráček, Sloboda, Malík, Barinka, Rehák, Sedlák, Polák, Ujčík, Burger, Klimek, Šedivý, Szturc, Walker, Hruška, Roman, Huna, Svačina, Strapáč, Káňa, Kucsera

HC ŠKODA Plzeň 4
Bílí Tygři Liberec 3
(2:2, 1:1, 2:1)






Branky a nahrávky: 9. Ševc (Vlasák, Kovář), 32. Gulaš (Marušák), 44. Gulaš, rozhodující nájezd Straka - 47. Šmíd (Nedvěd, Netík), 51. Cebák (Kudrna), 54. Nedvěd (Vlach).
HC Škoda Plzeň: Mazanec - Jeřábek, St. Pierre, Hanzlík, Marušák, Slovák, Ševc, Havlíček - Kratěna, Vlasák, Straka - Lev, Kovář, Pitule - Dvořák, Gulaš, Petruška - Pletka, Heřman, Balej