Ohlasy 7. kolo

Ryan Hollweg: Gól je přece cennější než bitka!

Drama až do konce, které stojí za každou vynaloženou korunu. S takovým heslem by se mohly prodávat zápasy indiánů. A jak strhující bitvu se Spartou ohodnotili její hlavní aktéři - útočníci Hollweg a Dvořák s gólmanem Raskem?

Plzeňští hokejisté znovu napínali své fanoušky až do posledních chvil. I když měli velký náskok, výhru uhájili o jednu branku. "Dnes rozhodla druhá třetina, když jsme si vytvořili klíčový náskok. Už před zápasem jsme věděli, že Sparta není úplně v psychické pohodě, protože předtím už prohrála nějaké zápasy. Takže když jsme jí odskočili, stěží se vracela do utkání," zhodnotil zápas útočník Michal Dvořák.

"Hráli jsme docela dobře, jen byla chyba, že jsme soupeře zase pustili do hry. Už kolikátý zápas! Ale musíme si uvědomit, že je teprve začátek soutěže a že se ze svých chyb poučíme. A hlavně, tři body jsme vybojovali," přitakával pozitivně naladěný Ryan Hollweg.

Ale proč Plzeň pořád tak dramatizuje již předpřipraveně vydlážděné cestičky k výhře? "Podle mě už máme takový ten psychický blok, když si vytvoříme náskok, myslíme jenom na to, abychom ho udrželi. A ženeme se jenom do obrany. Asi jsme takový tým, který nerad čeká na soupeře, co vymyslí," odpověděl Dvořák.

A pokud někdo váhal vůbec zápas navštívit, když se hrálo v tak netradiční čas, vystoupení zámořského ostrého muže Hollwega mu dalo ráznou odpověď. Dlouho očekávaná bitka se sparťanským obrem Kočím nakonec stejně přišla. "Dopředu jsme se nedomlouvali, ale moc dobře jsme věděli, že na nás každý kouká. On se za stavu 5-2 pro nás musel snažit s vlastním týmem něco udělat, víc je vyhecovat. A tak zvolil tuhle cestu," přiblížila poslední vteřinky před soubojem plzeňská čtyřiačtyřicítka.

A výsledek souboje? Nezúčastněným se na ochozy zdálo, že zprvu byl aktivnější domácí Hollweg, ale pak se ke slovu dostal Kočí a snad možná na body vyhrál. To je však podle obou útočníků mylný pohled na věc. "Ryan byl perfektní! Je o hlavu menší a myslím si tedy, že vyhrál," jednoznačně vypálil v odpověď Dvořák. "Však má přes dva metry a přes sto deset kilo. Když se to tak vezme, tak kdo krvácel? On," pokyvoval v souhlasném tempu i Hollweg, "ale vstřeleného gólu si cením víc. Jednoznačně. Bitky byly a budou. První gól v Plzni pro mě znamená hrozně moc!"

Před příchodem Hollwega to byl právě Dvořák, kdo zastrašoval soupeře a staral se o klid největších hvězd. "Vůbec mi nevadí, že už nejsem ten zlý muž. Viděl jsem už, jak super Ryan je, když jsem se díval na jeho zápasy v NHL. Jsem šťastnej, že ho tu máme, a myslím, že nám jeho přítomnost v Plzni hodně prospěje," spokojeně dodal Dvořák.

Velkou premiéru má za sebou v plzeňském dresu Tuukka Rask, gólman, který po dobu výluky NHL bude působit právě na západě Čech. A uvedl se, jak se patří. Jeho jméno se ve skandovaných pokřicích nejednou neslo ČEZ Arénou. "Nečekal jsem, že fanoušci hned takhle během prvního zápasu ocení moje výkony. Moc si toho cením a mám radost," svěřil se na pozápasové tiskové konferenci.

Přesto úplně spokojený se svým výkon nebyl. "Nemyslím, že bych v tomto zápase vyloženě chyboval. Ale jednu z dorážek a střelu Bahenského jsem chytit mohl," přiznal. Svůj díl na tom mělo jistě i to, že proti Spartě nastoupil po devítiměsíční pauze bez zápasu. Ale paradoxně ho nejvíce nezlobil odlišný styl hry nebo větší kluziště.

Byl jsem utahaný a třetí třetina pro mě byla pro mě hodně těžká. Ani jsem se pak nesnažil zapojovat se do rozehrávky. Spíš jsem jen šetřil síly a soustředil se na střely, abych je chytil," pokračoval finský gólman.

Následně taktéž přiblížil důvody, proč si vybral českou soutěž a jak na něj naše extraliga působí. "Je to soutěž víc k dívání. V Severní Americe se hraje přímočaře dopředu, střílí se ze všech možných úhlů a hraje se víc do těla," srovnával, "ve Finsku už jsem nastupoval, když jsem byl mladý. Chtěl jsem zkusit něco nového. Navíc v České republice už jsem byl dříve a líbilo se mi tu."

A jaký byl jeho první prodloužený víkend v adoptivní domovině? "Viděl jsem nějaké restaurace, ochutnal plzeňské pivo a prošel si vaše krásné náměstí. Moc se mi tu líbí a doufám, že toho stačím projít co nejvíce," uzavřel.