Preview 16.kolo

Jedou si indiáni do Pardubic "pojistit" další body?

Plzeň – Indiáni i přes ztracené vedení v posledním zápase doma proti Slavii natáhli šňůru zápasů, ve kterém získali alespoň bod na jedenáct, nejinak si vedou i Pardubice. Aktuální mistr se po rozpačitém začátku zvedá a z posledních deseti utkání si odnesl jednadvacet bodů. Chystá se tak další skvělé utkání!


HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

ČEZ Aréna, Pardubice
26. září 2012
16. kolo hokejové Tipsport extraligy

První vzájemné utkání loňské sezóny se hrálo v Pardubicích, kam indiáni přijížděli s myšlenkou, že by je výhra za tři body mohla posunout na samotný vrchol extraligové tabulky. Domácí ale rozhodně nechtěli svému soupeři cestu na špici nijak ulehčit, a tak začali pěkně zostra – hned v úvodních deseti minutách vstřelili dva góly a určili vývoj zápasu. Když pak Kolář I. a Starý přidali další dvě branky, bylo o utkání téměř rozhodnuto, indiáni se zmohli již jen na čestný úspěch díky trefě Jana Stránského. Naopak v odvetě byli svěřenci kouče Jelínka stoprocentní po přesvědčivé výhře 5:2 a dařilo se jim i v lednu. Skóre se přelévalo z jedné stany na druhou, nakonec vše v nájezdech rozetnul Kovář. A v souboj tehdy druhého a třetího týmu doma Západočeši nezaváhali 4:1. Letos se oba celky potkaly hned ve třetím kole a každý byl úplně v jiném rozpoložení. Modrobílí měli na kontě plný počet bodíků, naopak úřadující mistr jediný a prokletí se mu podařilo zlomit, v Plzni uspěl 2:1. Povede se Západočechům odveta?

První čtvrtina

Aktuální mistr nevstoupil do nového ročníku nijak přesvědčivě, z kocoviny se však brzy probral a již svou sílu dokazuje. Pardubice totiž v úvodních šesti kolech uspěl pouze v Plzni a celkem posbírali pouhopouhé čtyři body. Neuspěly na Kladně a Třinci, body si z východu Čech odvezl Mountfield, Slavia i Chomutov. V sedmém kole přišly úspěšné nájezdy v Karlových Varech a od té doby, celkem deset utkání, zatížili svěřenci kouče Hynka své konto hned jednadvaceti body. Bez úspěchu se vracely Pardubice pouze po shodném výsledku 2:3 ze Sparty a Vítkovic. Aktuálně mají v zádech tři stoprocentní výhry a drží šestou příčku.

Růžička vs. Salfický

Mladý nadějný gólman proti velezkušeném matadorovi. Miláček plzeňských tribun měl svému o generaci mladšímu kolegovi krýt záda, ale jak je jeho dobrým zvykem, opět týmu pomohl a pomáhá, když je krize. Pětadvacetiletý talent nezačal sezónu dobře. S průměrem obdržených branek na zápas přes čtyři a procentuální úspěšností zákroků pod 87 a půl procenta nezáří ani nyní. Naposledy dostal šanci po čtyřech utkáních v minulém kole, ale Chomutov jej vyhnal z branky za pět minut. Naopak čtyřicetiletý Salfický znovu dokazuje, ostatně jako každý rok, když nad ním spousta lidí láme hůl, že na extraligu stále má. Aktuálně mu v gólmanských statistikách patří šesté místo, od druhého Tuukka Raska ho dělí pouhopouhé čtyři desetiny procenta. Jednoduché srovnání na závěr – Růžička se objevil v sedmi zápasech a slavil dva výhry, Dušan Salfický ve dvanácti a uspěl sedmkrát. Kdo se postaví Plzni?

Aleš Hemský a David Krejčí

Dvě superhvězdy a kromě Salfického i další důležité kamínky do mozaiky pardubického probuzení. Oba však zatím drží za sebou nejproduktivnější Martin Bartek. Ten odehrál patnáct zápasů s bilancí 8+6. Druhý je devětadvacetiletý Aleš Hemský. Mistr extraligy se svým rodným týmem při minulé výluce NHL, bronzový olympionik z Turína a mistr světa z Vídně odehrál o tři duely méně než Bartek s bilancí 7+6. Rodák ze Šternberku Krejčí naskočil až později, stihl osm zápasů a čtyři asistence i branky. Šestadvacetiletý šikula je již vítězem Stanley Cupu s Bostnem, bronz má z MS A-týmu, juniorů i hráčů do osmnácti let. Oba borci nastupují spolu v prvním útoku, naposledy je doplňoval Kousal.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice:

Postavení v tabulce: 6.
Počet bodů: 25
Počet vstřelených branek: 49
Počet inkasovaných branek:47
Nejproduktivnější hráč: Martin Bartek 14 (8+6)
Nejlepší střelec: Martin Bartek - 8 branek
Nejlepší nahrávač: Aleš Píša - 7 asistencí
Nejtrestanější hráč: Aleš Píša - 26 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Václav Benák +12
Nejhorší hráč v bodování +/-: Martin Bartek -8
Gólmani:
Dušan Salfický – 665 minut / pr. 2,26 , 93.17%
Martin Růžička - 310 minut / pr. 4,26 , 87.21 %



HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 1.
Počet bodů: 32
Počet vstřelených branek: 49
Počet inkasovaných branek: 35
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 21 (7+14)
Nejlepší střelec: Vlasák, Straka - 7 branek
Nejlepší nahrávač: Tomáš Vlasák - 14 asistencí
Nejtrestanější hráč: Ryan Hollweg – 91 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Hanzlík, Slovák +11
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jakub Jeřábek -3
Gólmani:
Rask Tuukka – 454 minut / pr. 1,85 , 93,55%
Adam Svoboda – 238 minut / pr. 3,03 , 90,98%
Marek Mazanec – 230 minut / pr. 2,35 , 92,37%

Výsledky posledních zápasů:

Piráti Chomutov 2
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 5
(2:2, 0:0, 0:3)





Branky a nahrávky: 5. Hruška (Zálešák), 6. Hromas (Kraft, Bartejs) - 13. Hemský (Krejčí), 15. Zohorna, 47. Bartek, 50. Brendl (Zohorna), 55. Somík (Vašíček).
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Růžička (6.Salfický) – Benák, Kolář, Vašíček, Kindl, Píša, Ďaloga, Kočí – Hemský, Krejčí, Kousal – Brendl, Zohorna, Buchtele – Bartek, Beech, Somík – Šagát, Semorád, Nosek.



HC Plzeň 1929 2
HC Slavia Praha 3sn
(0:0, 2:0, 0:2 - 0.0)




Branky a nahrávky: 32. Havlíček, 39. Vlasák (Gulaš, Straka) - 54. Kempný (Jelínek, Pospíšil), 55. Hertl (Růžička), 65. Kalla.
HC Plzeň 1929: Rask (21. Mazanec) - Slovák, Hanzlík, Marušák, Jeřábek, St. Pierre, Frolo - Gulaš, Straka, Vlasák - Balej, Kovář, Pletka - Dvořák, Havlíček, Heřman (11. Schleiss) - Hollweg, Pitule, Lev.