Preview 20.kolo

Po pauze na led poslední Sparty

Plzeň – Indiáni mají za sebou reprezentační pauzu a v rámci dvacátého kola míří na led poslední Sparty. Ta před duelem se Západočechy posílila o Petra Gřegořka a hlavně obměnila trenéry.


HC SPARTA PRAHA
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Tipsport Aréna, Praha
14. listopadu 2012
20. kolo hokejové Tipsport extraligy

Vzájemné zápasy Plzně a Sparty z loňské extraligové sezóny jasně vyznívají pro pražský tým. Prvním střetnutím bylo až 14. kolo, a v něm Sparta na svém ledě jednoznačně zvítězila 4:1. Jednalo se v té době o souboj o první příčku, na které po zápase vystřídala Škodovku právě Sparta. Druhé utkání bylo odložené první kolo a i v něm zvítězil pražský celek, i když až po nájezdech. Plzeň celý zápas dotahovala a díky vyrovnání Martina Straky v 59. minutě brala alespoň bod. Jediné vítězství indiánů se urodilo ve 27. kole na západě. Plzeň od začátku vedla a nakonec zvítězila jasně 5:2. Poslední slovo ale měli Sparťané, když na domácím ledě porazili svého soupeře opět po nájezdech, tentokrát 4:3. Letos začali Západočeši lépe, v krásném utkání uspěli před svými fanoušky 5:4. Jaké drama nám oba týmy nachystají nyní?

První čtvrtina

Úvod extraligy byl ve znamení Sparty doslova hrůzostrašný. Přitom Pražané nezačali vůbec špatně, v úvodních dvou kolech s Karlovými Vary a Libercem posbírali hned pět bodů. Jenže na další čekali deset utkání, kdy porazili Pardubice. Od té doby se Sparťané zvedli, v šesti utkáních uválčili osm bodů. Sumasumárum Pražané odehráli osmnáct utkání, pouze čtyřikrát brali tříbodovou výhru, dvakrát tu po šedesáti minutách, k tomu odcházeli dvanáctkrát z ledu se sklopenými hlavami.

Změny v kádru

Zatím nevýrazné prezentování Sparty v extralize vyústilo v odvolání trenéra, kdy Sýkoru nahradil staronový kouč Josef Jandač a jeho asistent Richard Žemlička odešel do týmu Energie. Navíc přišel obránce z Karlových Varů Petr Gřegořek, který by měl v novém působišti nastoupit právě proti Plzni. Skončilo již krátké působení ze Lva Tomáše Rachůnka, odešli i oba bratři Treillové.

Jandač zpět ve Spartě, Sýkora jde do Lva

Tomu se říká velká rošáda. Kouč Josef Jandač, který dovedl tým v minulé sezoně k zisku Prezidentského poháru, se vrací do Sparty, zatímco dosavadní kouč holešovického celku Václav Sýkora se přesouvá na střídačku týmu HC Lev Praha.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

HC Sparta Praha:

Postavení v tabulce: 14.
Počet bodů: 16
Počet vstřelených branek: 53
Počet inkasovaných branek: 66
Nejproduktivnější hráč: Petr Tenkrát 15 (12+3)
Nejlepší střelec: Petr Tenkrát - 12 branek
Nejlepší nahrávač: Jaroslav Hlinka - 9 asistencí
Nejtrestanější hráč: David Kočí - 45 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Miroslav Forman +5
Nejhorší hráč v bodování +/-: Petr Ton -9
Gólmani:
Michal Neuvirth – 528 minut / pr. 3,52 , 90.55%
Marek Schwarz - 515 minut / pr. 3,61 , 90.03 %
Vojtěch Sedláček - 39 minut / pr. 4,62 , 85.00 %



HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 1.
Počet bodů: 43
Počet vstřelených branek: 71
Počet inkasovaných branek: 41
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 29 (10+19)
Nejlepší střelec: Milan Gulaš - 12 branek
Nejlepší nahrávač: Tomáš Vlasák - 19 asistencí
Nejtrestanější hráč: Ryan Hollweg – 93 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Milan Gulaš +18
Nejhorší hráč v bodování +/-: Pletka, Heřman, Kašpařík -2
Gólmani:
Rask Tuukka – 685 minut / pr. 1,75 , 93,67%
Adam Svoboda – 252 minut / pr. 2,86 , 91,55%
Marek Mazanec – 230 minut / pr. 2,35 , 92,37%

Výsledky posledních zápasů:

HC Oceláři Třinec 6
HC Sparta Praha 1
(2:0, 1:1, 3:0)






Branky a nahrávky: 6. Zíb (Bonk, Hrabal), 20. Peterek (M. Růžička, Roth), 38. Orsava (Rákos), 45. Varaďa (Zíb, M. Růžička), 49. Bonk (Hrabal, Zíb), 60. Hrabal (Rákos, Polanský) - 32. J. Hlinka (Tenkrát, Mojžíš).
HC Sparta Praha: Schwarz - Mojžíš, Vallin, Gawryletz, Sičák, Philipp, Hořava, Kočí - Hovorka, Broš, Tenkrát - Pacovský, Hlinka, I. Rachůnek - Ton, Foster, T. Rachůnek - Bahenský, Přibyl, Forman.



HC Škoda Plzeň 5
HC Vítkovice Steel 0
(0:0, 2:0, 3:0)




Branky a nahrávky: 25. Balej (Pletka, Kovář), 38. Gulaš (Lev), 44. Gulaš (Straka, Vlasák), 50. Kovář (Kratěna, Kašpařík), 60. Vlasák (Gulaš, Straka).
HC Škoda Plzeň: Rask - Růžička, Hanzlík, Marušák, Jeřábek, St. Pierre, Frolo - Gulaš, Straka, Vlasák - Balej, Kovář, Kratěna - Dvořák, Kašpařík, Pletka - Hollweg, Havlíček, Lev.