Ohlasy 41. kolo

Vyhrávat když se všechno daří, není umění, říká Tomáš Vlasák

Plzeň – Škodováci se snažili proti Slavii zlomit sérii tří porážek v řadě. Sešívaní mají nejlepší obranu v lize a bylo to znát. Více než dvakrát ji nedokázal překonat ani nejlepší extraligový útok a dva vstřelené góly na vítězství nestačily. Tomáše Vlasáka prohra samozřejmě mrzí, ale zatím se rozhodně nehroutí, naopak se snaží najít řešení, jak se vrátit zpátky na vítěznou vlnu. „Pořád máme v šatně pohodu, musíme ji přenést na led,“ tvrdil po utkání plzeňský snajpr.

Plzeň prohrávala po 20 minutách 0:1. Ve druhé třetině udělala všechno pro to, aby skóre utkání otočila. Vždyť ve druhé třetině vyslala na soupeřovu branku 16 střel. Ujala se však pouze jediná, stejně jako ze slávistických hokejek. Hosté ovšem vystřelili pouze pětkrát. „Poslední dobou nám to tam nepadá, puky se odráží jinam, chybí nám i trocha štěstí,“ říkal posmutněle Tomáš Vlasák. „Musíme mu ale jít naproti. Teď jsme ztratili střeleckou herní pohodu,“ pokračoval hráč číslo dvacet šest.

Plzeňskou střeleckou nepohodu ještě navíc utužovala fantastická slávistická téměř neprostupná obrana. Že by se Škodováci na tuto taktiku málo připravovali? „Připravovali jsme se dost, ale za začátku jsme moc neplnili, co jsme si dohodli,“ pousmál se Vlasák. Oni dobře hlídali střední pásmo, zbytečně jsme ztráceli puku a pouštěli je do protiútoků,“ uměl přesně pojmenovat chybu útočník. Plzeň hrála v utkání osm přesilovek, dvě dokázala využít, příležitostí ale bylo mnohem více. „Přesilovky pořád trénujeme, teď je ale nehrajeme dobře. Je to jako sinusoida, chvíli se nám daří, soupeři je pak přečtou a hned je to složitější. Všechna mužstva to takhle mají. Víme, že přesilovky rozhodují a budeme se snažit to co nejříve zlomit,“ analyzoval Vlasák.

Škodováci se teď potýkají s malou krizí. Ale pro ně je největší v sezóně. Čtyřikrát za sebou ještě neprohráli. Že by nepostoupili do play-off, to se snad už ani stát nemůže. Ovšem, nemůže jim malá herní nepohoda ublížit směrem k vyřazovacím bojům? „Teď se nám trochu nedaří, ale neřekl bych, že je to v nevhodnou dobu. „Znova musíme začít od maličkostí a pak to bude takové, jaké to bylo. Čas naskočit pořád je, horší by to bylo, kdyby to přišlo v play-off,“ prohlásil Vlasák.

Vzápětí ale dodal: „Samo to nenaskočí. Když jsme všechny válcovali, to nebylo umění vyhrávat, všechno šlo, všechno se nám dařilo. Teď to bude umění, musíme se zvednout. Puky nám odskakují, ale věříme, že to zlomíme.“ V kabině o situaci hráči diskutují. Tým žije spolu a jde si za vysněným cílem. I když mu teď hokejový osud nachystal pár překážek. „Když se vyhrává, pohoda je jiná, zatím to není na nějakou paniku. Pořád se snažíme udržet pohodu a snad se nám jí podaří přenést na led,“ okomentoval situaci v kabině pokladník týmu.

Tomáš Vlasák se zapsal mezi střelce utkání, rozhodně ho jeho gól ale nijak nerozradostnil. „Do konce bylo jedenáct vteřin, vhazovalo se ve středním pámu… Jasně, vím, že v hokeji je možné všechno, ale byl by to malý zázrak. Proto už jsem ani neměl takovou radost,“ vysvětlil Vlasák na závěr a pak ještě jednou a důrazně zopakoval, že pokud chce jeho tým opět válcovat soupeře, musí začít pracovat na maličkostech a vrátit se ke svému stylu. Slíbil, že se o to pokusí už v neděli v Pardubicích.