Preview 44.kolo

Inidáni míří do jámy Tygří!

Plzeň – Indiány čeká v rámci čtyřiačtyřicátého kola ideální soupeř na protržení série proher. Zavítají totiž do Liberce, který obklopuje až třináctou příčku, v tabulce domácích zápasů je poslední, navíc při poslední návštěvě uštědřili Západočeši Tygrům výprask v poměru 8:1!


BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Tipsport arena, Liberec
27.ledna 2013
44. kolo hokejové Tipsport extraligy

Plzeň se s Libereckými utkala v loňské sezóně až v každém posledním utkání jednotlivé čtvrtiny základní části. Ve třináctém kole hostila utkání západočeská metropole a její domácí dokonale vymazali průběžně vedoucí tým a po brankách Hlinky, Kratěny, Marušáka a Petrušky dokráčeli k pohodlné výhře 4:1. Druhé měření sil přenášely televizní kamery a všichni viděli neuvěřitelné drama. Na severu Plzeň držela vedení po zásahu Pletky, ale sedm minut do konce poslední dvacetiminutovky domácí srovnali a poslali utkání do prodloužení. V něm v závěrečných vteřinách se individuálně prosadil Trončinský a hostům zbyl bod jediný. Při lednové odvetě znovu asistovaly televizní kamery a viděly diametrálně rozdílný zápas. Po divoké přestřelce, kdy domácí zasadili deset (!) úderů, když dva zaznamenali Duda a Vostřák, po jednom přidali Straka, Dvořák, Kovář, Marušák, St. Pierre a Havlíček, zůstaly tři body v Plzni. A poslední utkání? Opět se radovali domácí, to když Bílí Tygři uhájili vlastní v poměru 5:3, když za indiány skórovali dvakrát Havlíček a jednou Kovář. Letošní první měření sil vyznělo znovu lépe pro domácí. Indiáni sice ztratili tříbrankový náskok, ale dva body po nájezdech nakonec v Plzni zůstaly. V odvetě pak ale panovala jiná pravidla. Západočeši předčili svého soka úplně ve všem a vyprášili Tygrům kožich po výsledku 8:1. Poslední vzájemné měření sil mělo až neskutečnou zápletku. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou, oba týmy se prosadily v poslední minutě a nakonec Škodováci brali dva body po nájezdech. Jaké drama nám oba celky nachystají nyní?

Změny v kádru

Zatím nevýrazné prezentování Tygrů v extralize mělo za následek spoustu zásahů do kádru. Těmi nejvýznamnějšími jsou pravděpodobně dva vyhazovy trenérů, nejprve Mariana Jelínka nahradil Milan Černý, kterého ovšem na začátku tohoto týdne vystřídal Pavel Hynek. V rámci nejen výluky v NHL se v Liberci krátkodobě prezentoval Ondřej Pavelec, Wayne Simmonds, Chris Stewart, Ladislav Šmíd, Štěpán Novotný či Tomáš Netík. Odešel také Juraj Cebák do Košic, Jan Holub do Slavie a Marek Pinc do Sparty. David Havíř hostuje do konce sezony v Plzni, Roman Vlach zase v Karlových Varech. Naopak tým posílil o Radka Dudu z Chomutova, Tomáše Pospíšila ze Slavie, Marka Schwarze ze Sparty a Tomáše Bulíka z Košic.

Dosavadní výsledky

Liberec aktuálně ztrácí na desáté Vítkovice čtrnáct bodů a přestože má zápas k dobru, jen těžko se dá předpokládat, že se ve zbylých deseti utkáních dokáže vyhnout play-out, spíše více straší poslední Chomutov, který ztrácí jen jednu výhru. Tygři začali sezónu vyhranými nájezdy na Kladně, jenže na další výhru čekali až do šestého kola, celkově v prvních třinácti utkáních uhráli pouze čtrnáct bodů. Do poloviny základní části pak hráči z Podještědí vybojovali třicet bodů, ve druhé čtvrtině porazili Vítkovice, Třinec, Vary, Zlín a Brno. Od šestadvacátého kola sehráli Liberečtí osmnáct duelů a nebodoval s nimi pouze Chomutov, Pardubice a Energie – všechna utkání se navíc hrála u soupeře. Doma Tygři zvítězili za tři body naposledy 30.11 s Vítkovicemi! Není proto divu, že šelmy patří v tabulce domácích zápasů na poslední místo.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

Bílí Tygři Liberec:

Postavení v tabulce: 13.
Počet bodů: 47
Počet vstřelených branek: 104
Počet inkasovaných branek: 146
Nejproduktivnější hráč: Petr Nedvěd 37 (16+21)
Nejlepší střelec: Petr Nedvěd - 16 branek
Nejlepší nahrávač: Petr Nedvěd - 21 asistencí
Nejtrestanější hráč: Petr Nedvěd - 141 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Tomáš Pospíšil +5
Nejhorší hráč v bodování +/-: Petr Nedvěd -17
Gólmani:
Marek Pinc - 1218 minut / pr. 3,05 , 89.97 %
Ondřej Pavelec – 768 minut / pr. 3,52 , 89.61%
Marek Schwarz - 291 minut / pr. 3,09 , 90.07%
Tomáš Vošvrda - 273 minut / pr. 4,18 , 85.82%



HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 1.
Počet bodů: 80
Počet vstřelených branek: 139
Počet inkasovaných branek: 103
Nejproduktivnější hráč: Milan Gulaš 54 (27+27)
Nejlepší střelec: Milan Gulaš - 27 branek
Nejlepší nahrávač: Tomáš Vlasák - 34 asistencí
Nejtrestanější hráč: Ryan Hollweg – 126 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Milan Gulaš +26
Nejhorší hráč v bodování +/-: Pavel Kašpařík -13
Gólmani:
Rask Tuukka – 993 minut / pr. 2,11 , 92,49%
Adam Svoboda – 926 minut / pr. 2,53 , 92,57%
Marek Mazanec – 717 minut / pr. 2,34 , 92,35%

Výsledky posledních zápasů:

Piráti Chomutov 3
Bílí Tygři Liberec 6
(1:2, 1:4, 1:0)






Branky a nahrávky: 3. Hromas (Macháček, Sikora), 22. Hromas (Sikora, Rýgl), 56. Lušňák (Kubinčák, Pulpán) – 13. Pospíšil (Derner), 19. Pospíšil (Štich, Filippi), 22. Pospíšil (Filippi, Nedvěd), 22. Nedvěd (Bulíř, Dušek), 29. T. Urban, 33. Vantuch (Štich, Nedvěd).
Bílí Tygři Liberec: Schwarz – Čakajík, Derner, Štich, Jánošík, Moravec, Výtisk, Ulrych – Bulíř, Nedvěd, Dušek – Pospíšil, Filippi, Víšek – Bárta, T. Urban, Kica – Vantuch, Galamboš, Jonák – Bulík.



HC Škoda Plzeň 2
HC Energie Karlovy Vary 3
(1:1, 1:1, 0:1)




Branky a nahrávky: 19. Pletka (Kratěna, Kovář), 29. Balej (Kašpařík, Boháč) - 6. Zucker (Košťál), 24. Vachovec (Gulaši, Prošek), 47. Pohl (Košťál, Vlach).
HC Škoda Plzeň: Mazanec - Havíř, Jeřábek, Slovák, Hanzlík, Mozík, Boháč - Kratěna, Kovář, Pletka - Gulaš, Straka, Vlasák - Balej, Kašpařík, Hollweg - Petruška, Lev, Johnson - od 26. navíc Dvořák.