Ohlasy 49. kolo

Jan Kovář #43: Musíme zlepšit přesilovky, jinak to bude velký problém

Plzeň - Jan Kovář byl jediným úspěšným střelcem Škodovky v zápase s Mountfieldem, na víc než bod však jeho zásah nestačil. České Budějovice byly totiž úspěšnější v samostatných nájezdech a z Plzně si odvážejí dva body.

Za jediný bod z nedělního utkání musí být Škodováci vděční Janu Kovářovi. Člen druhého plzeňského útoku totiž v dramatické koncovce zápasu zachoval chladnou hlavu a dokázal při trestném střílení osm vteřin před koncem třetí třetiny překonat svého bratra Jakuba a poslat duel do prodloužení. „Nehlásil jsem se, trenéři to určili, ale proti bráchovi mi to tam docela padá, tak jsem si věřil,“ prozradil šikovný útočník, že opravdu nervózní nebyl. A to ani přesto, že si před svým nájezdem vyměnil hůl. „Patrik Petruška mi poradil, ať si vyměním hokejku, že už tam mám tu pásku hodně sedřenou. A asi byla ta druhá šťastná,“ dodal s úsměvem.

Zatímco v závěru třetí třetiny byl úspěšnější mladší z obou bratrů Kovářů, v samostatných nájezdech se dařilo více Jakubovi v brance Českých Budějovic. Svého mladšího sourozence dvakrát vychytal a nakonec se radoval z vítězství. „V tom prvním nájezdu jsem byl asi moc rychlý a trochu mi to pak sjelo. Ten poslední byl už takový zmar, něco jsem zkoušel, ale nevyšlo to,“ popisoval novinářům svá zakončení plzeňský Kovář.

Jeho brance předcházela sporná situace s posunutou brankou Mountfieldu, po které rozhodčí nařídili trestné střílení. I přes výhru tak byl Jakub Kovář ještě po zápase rozladěný a svému bratrovi ani nechtěl podat ruku. „To jsem docela koukal, ale byl naštvanej. Mohl udržet nulu, navíc České Budějovice tady často nevyhrávají a oni to chtěli zlomit. Přišel osm vteřin před koncem o nulu, což ho určitě mrzelo.“

Jako útočník však Jan Kovář těžko mohl být spokojen s tím, co jeho tým v útočné fázi předvedl. Jedinou branku totiž vstřelil z trestného střílení, na gól ze hry se on, ani jeho kolegové nezmohli. „My neměli moc vyložených šancí, stříleli jsme z prostorů, které nejsou nebezpečné,“ našel poměrně rychle důvody neúspěšného snažení. V největší šanci se tak nakonec ocitl Ryan Hollweg, který ale z mezikruží netrefil odkrytou branku. „Ryan to měl možná dát pěstí,“ pronesl s úsměvem a dávkou nadsázky výrazně úspěšnější střelec.

Před blížícím se play-off Plzeň stále hledá ztracenou formu z první poloviny soutěže, ve které dominovala. Teď naopak bojuje o každý bod a její náskok na čele tabulky se neustále ztenčuje. „Nevím, čím to je. Nehraje se nám teď tak lehce, ve finální fázi tam je vždycky nějaká hokejka, nebo si špatně nahrajeme. Nemyslím si, že bychom hráli úplně špatně, ale uděláme pak třeba nějakou chybu.“ Největším problémem ale je podle Jana Kováře nízká úspěšnost využívání přesilových her, které také patřily k silným stránkám Škody. „Nefungují nám teď přesilovky, to je v současným hokeji hodně důležitý. Když to nezlomíme, tak to bude velký problém.“