Ohlasy 1. ČF

Václav Pletka: Musíme jít štěstí naproti a zlomí se to!

Plzeň - Litvínov zvládl na plzeňském ledě důležitý první krok - hned v prvním zápase si připsal vítězství na hřišti soupeře a v druhém utkání tak hosté určitě budou pod menším tlakem. Na vítězství jim stačil jediný gól Františka Lukeše, protože plzeňský odchovanec v litvínovské brance, Pavel Francouz, za svá záda nepustil jediný kotouč a vychytanou nulou výrazně přispěl k vítězství.

Indiánům vstup do čtvrtfinálové série určitě nevyšel podle představ. Na domácím ledě nedokázali vstřelit jedinou branku, a tak na vítězství nemohli ani pomýšlet. Václav Pletka, člen druhého plzeňského útoku, ale mezi páteční střeleckou impotencí a krizí ze závěru základní části mnoho spojitostí nevidí. „Na konci základní části nás bylo hodně nemocných, chybělo hodně hráčů. Tohle je play-off a je to úplně jiná soutěž.“ Na to, že několik důležitých hráčů kvůli nemoci mělo delší zápasovou pauzu, se ale zkušený útočník vymlouvat nechtěl. „Když berete antibiotika a netrénujete, tak z toho trošku vypadnete, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Věřím tomu, že to byl prostě první zápas a rychle se vrátíme zpátky.“

O osudu utkání bez debat rozhodly přesilové hry. Právě v početní výhodě vstřelil jediný gól zápasu litvínovský František Lukeš, naopak domácí se prosadit ani v přesilovkách nedokázali, i když si dokázali vypracovat několik slibných šancí. „My jsme udělali jednu chybu v oslabení, kterou oni potrestali. Měli jsme také několik vyložených šancí, kdy si beci sjeli na střelu mezi kruhy, ale neměli jsme tolik štěstí. Musíme tomu štěstí jít zítra naproti a zlomí se to,“ věří plzeňský forvard, že jeho tým ve druhém zápase zvládne hru nejen v početní výhodě lépe.

Aby mohla Škodovka pomýšlet na úspěch, musí nejen zlepšit využívání přesilových her, ale také méně hrát v oslabení. V pátečním zápase kromě řady menších trestů inkasovala i dva pětiminutové tresty a hosté toho nakonec dokázali využít. „Je jasné, že tohle si nemůžeme dovolit, rozhodčí to písknul, tak to prostě byl faul,“ nehledal Pletka výmluvy, když přišla řeč na jeho faul v útočném pásmu. „My si to uvědomujeme, že to nemůžeme dělat, ale je to z přemíry snahy, zarputilosti, to se stane,“ vysvětlil zároveň, z čeho velký počet vyloučení v úvodním duelu pramenil.

Podle zkušeného plzeňského útočníka bude hra v nerovném počtu hráčů rozhodovat i další utkání v této sérii. „Myslím, že tady se bude lámat chleba. Litvínovští ty přesilovky hrajou dobře dlouhodobě, takže jim nesmíme dávat příležitostí,“ je si Václav Pletka vědom důležitosti disciplinovanosti, která jeho týmu v pátečním zápasu chyběla.