Preview st. dorostenci - osmifinále

Starší dorost v osmifinále vyzve pražskou Slavii

Plzeňský starší dorost postoupil do osmifinále play-off z nadstavbové části ze třetího místa. Utká se tedy s druhým týmem tabulky B - pražskou Slavií. První duel je naplánován na středeční šestou večerní v hlavním městě, odvetný zápas pak na pátek od 13:00 - ten bude hostit plzeňská ČEZ Aréna. V sérii hrané na dva vítězné duely může rozhodovat až třetí zápas - ten by se odehrál v Plzni na malé hale v sobotu od druhé odpoledne.
Bude však potřeba?

Plzeňský starší dorost se v sezóně musel vyrovnávat s několika výsledkovými vlnami. Chvíli tým vyhrával a vezl se na úchvatné bodové vlně; pak se však přestalo dařit a starší dorostenci prohrávali jeden zápas za druhým. V posledním dvojkole na domácím ledě si však náramně spravili náladu, když porazili jasně první Třinec a výborně hrající druhé Vítkovice. Zdravé sebevědomí indiáni budou potřebovat - nechtějí zopakovat loňskou prohru hned z prvního kola, když je z druhého místa vyřadila patnáctá Olomouc.

Pražská Slavia a plzeňští indiáni letos změřili síly už čtyřikrát. Lepší bilanci drží Západočeši. Ti vyhráli celkem třikrát - hned z prvních tří duelů si modrobílí připsali devět bodů. Nejprve sešívané porazili 5:1 před vlastními fanoušky, když za indiány góly nastříleli Holý, Indrák, Jakubec, Polata a Uhlík. Paclovi čisté konto pokazil Josefus. I následný duel v Praze skončil výhrou indiánů, tentokrát v poměru 6:2. Za Plzeň se dvakrát trefili Uhlík a Vlček, po jedné brance přidali Beneš a Hajšman. Domácí čest hájili Zajíc a Suda. V odvetě na západě Čech se radovali domácí - ti zvítězili 6:3 po brankách Beneše, Michela, Polaty, Polívky, Švarce a Vlčka. Tři puky do Paclovy sítě poslali Vyskočil, Tejral a Patzlet. Jen to poslední utkání skončilo lépe pro Pražany. Ti na vlastním ledě konečně zabrali a radovali se z výhry 7:5 po hattricku Fortelky, dvou trefách Zajíce a po jedné Červeného a Sudy. Za hosty se pokusili zápas ve svůj prospěch otočit dvěma brankami Kristl a Michel, jeden gól přidal Kepka.

Odkazy na online přenosy

1. zápas - Slavia - Plzeň 13. března od 18:00!

2. zápas - Plzeň - Slavia 15. března od 13:00!

Starší dorost HC Plzeň 1929

Při pohledu na individuální statistiky po základní části soutěže (po první části souhrnně pro všechny tři části extraligy zkompletované i pro nadstavbovou soutěž tabulek A a B), najdeme už na čtrnáctém místě plzeňského Richarda Kristla. Ten odehrál 44 zápasů, v nichž si připsal 51 bodů za 27 branek a 24 asistencí. Na druhém místě plzeňský statistik je Václav Krliš (40 zápasů - 37 bodů za 14 branek a 23 asistencí) následován Davidem Michelem (44 zápasů - 35 bodů za 11 branek a 24 asistencí).

Plzeňská branka bude s nejvyšší pravděpodobností hájena Jindřichem Paclem. Ten je nejvýraznější oporou svého mužstva i co do kvantitativního vyjádření. Patří mu totiž jasné první místo v hodnocení gólmanů. S úctyhodným odchytaným minutovým fondem ve výši 2007 minut drží úspěšnost svých zákroků na 93,2% a průměrem 2,27 inkasované branky na zápas.

Plzeňským se podařilo (snad) načasovat formu dle plánu. Alespoň v takovém duchu mluví poslední výsledky. Z minulých šesti kol indiáni vždy připsali na své konto alespoň bod, v pěti ze šesti vzpomínaných vyhráli (doma 5:1 s Brnem, 6:3 s Havířovem, 6:3 s Třincem a 3:1 s Vítkovicemi a venku s Libercem 4:1). Jedinou prohru jim uštědřila na vlastním ledě Jihlava - 1:2 - ale až v prodloužení.

Představení soupeře

V individuálních statistikách, které vybíráme podle výše naznačeného klíče, musíme zabrousit až do druhé dvacítky, abychom našli nejproduktivnějšího hráče Slavie. Je jím Martin Patzlet, který ve dvaačtyřiceti zápasech nasbíral 46 kanadských bodů za 19 branek a 27 asistencí. Na 33. místě se drží Tomáš Andres (32 zápasů - 41 bodů za 17 branek a 24 asistencí) a o čtyři pozice níže pak Michal Fortelka (41 utkání - 39 bodů za 23 branek a 16 asistencí).

Branku Pražanů převážně hájil Dominik Frodl, který odchytal celkem téměř 1500 minut. V nich drží svou úspěšnost těsně nad 90,5% s průměrem 2,62 inkasovaného gólu na zápas. Druhý z dvojice je Lukáš Sochůrek. Ten odchytal o 400 minut méně, jeho úspěšnost je těsně pod 89% a průměr se drží na 2,86 inkasovaného gólu na zápas.

Slávisté si ve slabší skupině vedli v posledních kolech náramně. 8 posledních duelů se stalo jejich kořistí - doma zdolali 6:2 Olomouc, 7:0 Přerov, 4:0 Zlín a 7:1 Vsetín, venku vyzráli 3:0 nad Slavií a Havlíčkovým Brodem, 3:1 nad Pardubicemi a 6:3 nad Hradcem Králové.

Formu tak mají obě družstva. Které z nich z ní vytěží nutné dva postupové body?