Ohlasy 3. SF

Jarda Špaček mi poradil, ať si spláchnu ruce v záchodě, prohlásil znovuzrozený střelec Vlasák

Plzeň – Za nerozhodnutého stavu 1:1 na zápasy se semifinálová série mezi Slavií a Plzní přestěhovala na západ Čech. Plzeň začala utkání velmi dobře, byla lepším a aktivnějším týmem. Gólově zúročit se jí tato převaha podařila až v poslední minutě první třetiny. A hned dvakrát. Nejprve Vlasák prolomil střelecké trápení a poté se vteřinu před koncem první části trefil navrátilec do sestavy Ondřej Kratěna. „Dát gól je příjemné, jsem za něj rád,“ ulevilo se Tomáši Vlasákovi.

Tomáš Vlasák

O sérii Slavie s Plzní se mluví především v souvislosti s výbornou slavistickou obranou. Plzeň se však od svého soupeře rychle učí a oplácí mu stejnou mincí. Zatím vždy v sérii vyhrálo to mužstvo, které dalo gól jako první. A ne jinak tomu bylo i ve třetím semifinále. „Pakliže mužstvo se dostane do vedení, to druhé musí hru s přibývajícím časem otevřít,“ hovořil Vlasák o výhodě první branky a o tom, jak důležitý tento zásah opět dnes byl. Navíc byl sám jeho autorem. Prosadil se krásnou střelou v přesilové hře 26 vteřin před koncem první třetiny. „Gól je příjemný, ta pauza byla dlouhá. Aspoň, že jsem měl v některých těch zápasech před tím šance. Teď konečně jsem tu střeleckou smůlu prolomil,“ usmíval se po utkání Tomáš Vlasák.

Velkou zásluhu na jeho prvním zásahu v letošních vyřazovacích bojích má i asistent trenéra Jaroslav Špaček. „Poradil mi, abych si spláchl ruce v záchodě, tak jsem to udělal,“ prozradil recept na své střelecké probuzení útočník. „Jinak už žádné rituály nedodržuji, to jsem dělal dřív,“ pokračoval Vlasák. Gólem Tomáše Vlasáka však první třetina zdaleka ještě neskončila. Vteřinu před koncem se trefil ještě Kratěna. „Ten druhý zásah byl důležitý, trochu jsme je utlumili,“ ocenil dvoubrankové vedení Vlasák.

Ve druhé třetině Plzeň navýšila svůj náskok už na 3:0. Jenže ve třetí části přišlo drama. „Po druhé třetině jsme si říkali, že musíme hrát pořád stejně, ale po tom jejich gólu jsme začali maličko zmatkovat, dělali jsme zbytečné chyby. Zaplaťpánbůh, že dal Krtek (Ondřej Kratěna) do prázdné brány,“ vyčítal svému týmu útočník s číslem dvacet šest zbytečné zdramatizování utkání. Plzeň však tušila, že to se Slavií nebude na vlastním ledě nijak jednoduché. Vlasák připomněl, že v základní části byla ze všech týmů na kluzištích soupeřů nejlepší. „Série je náročná, Slavie má propracovaný defenzivní systém. Zatím nic není rozhodnuto, musíme se připravit dobře na zítřek,“ zakončil Vlasák.

Ondřej Kratěna

Navrátilec do sestavy Ondřej Kratěna o sobě dal poprvé výrazně vědět na konci první třetiny, když zasadil v poslední vteřině první dvacetiminutovky Slavii druhý úder během dvaceti pěti vteřin. Po Vlasákově přesilové střele se Kratěna pro změnu prosadil rychlou akcí po vyhraném vhazování. „Pro soupeře je to těžká rána dostat dva góly v poslední minutě,“ dovedl se Kratěna vcítit do pocitů druhého týmu. O to, že by gól nebyl uznán kvůli tomu, že se do třetiny už nevešel, strach vůbec neměl. „Podíval jsem se na časomíru a věděl jsem, že je to gól,“ prohlásil rozhodně Kratěna. To, že oslavil návrat do sestavy po delší zápasové pauze, příliš rozebírat nechtěl. „Samozřejmě jsem rád, ale nejvíc rád jsem za výhru. Zvlášť po tom, co jsme předvedli ve třetí třetině,“ prohlásil držitel sedmi mistrovských ligových titulů.

Druhý zásah přidal necelou minutu před koncem utkání, když utnul slavistické pokusy o zvrat gólem do prázdné branky. Plzeňské vedení ale už mohl navýšit v 55. minutě. A neproměnění obrovské šance si hodně vyčítal. „To je moje chyba, ten puk mi ujel, za to jsem se klukům omluvil. Chtěl jsem to zamést, ta otočka byla jenom zoufalost,“ popsal zmaření pokusu o navýšení vedení na 4:1. Ani Kratěna si neodpustil narážku na pověstnou slavistickou obrannou hru a výhody vstřelení prvního gólu. „Oni brání za každého stavu, dostat se proti nim do vedení, je důležitý. Jsem moc rád, že se nám to dneska povedlo,“ prohlásil útočník.

Plzeň poprvé v letošním play-off v sérii vede. S Litvínovem byla vždy o jeden zápas zpět. „Finále je ale pořád daleko, ještě musíme urvat dvě vítězství a to bude pořádný šichta,“ nechtěl Kratěna ani slyšet o tom, že už by se Plzeň viděla v souboji o titul. Co ovšem modrobílého útočníka potěšilo, byla parádní atmosféra, kterou v plzeňské ČEZ Aréně vytvořila sedm a půl tisíce fanoušků. „Tady hrát, to je za odměnu, atmosféra je tady nádherná,“ poděkoval Kratěna všem příznivcům a doufá, že v pátek jich přijde ještě více a vyburcují Škodováky k dalšímu vítězství.