Ohlasy 4. finále

Pavel Kašpařík: Věděli jsme, že musíme zlepšit úplně všechno!

Plzeň - Škodovka byla po třetím zápase pod tlakem, dokázala se ale s obtížnou situaci vypořádat a srovnala finálovou sérii na 2:2. Výrazně se pod vítězství Plzně podepsal Pavel Kašpařík, který Sedláčkovi zaclonil výhled při třetím i čtvrtém gólu domácích a výrazně se tak na obou důležitých brankách podílel.

Třetí i čtvrtý plzeňský gól pojila jedna společná věc – zlínský Sedláček při nich téměř neměl šanci vidět puk, který nakonec skončil v sítí za jeho zády. V obou případech to bylo díky tvrdé práci Pavla Kašpaříka, který gólmanovi skvěle zaclonil výhled. „Bylo to dobře sehrané od celé lajny,“ komentoval situace skromně zkušený útočník. „Tohle je moje práce, to, čím můžu pomoct týmu. Nějak bych to nepřeceňoval, Kuba (Jeřábek) to parádně trefil, Vlasy taky. Jsem rád, že se tenhle druh práce konečně dneska někde odrazil,“ byl spokojen Kašpařík.

Nedělní povedené vystoupení Plzně bylo úplným opakem sobotního trápení, při kterém ševci kontrolovali průběh celého zápasu a domácím toho příliš nepovolili. „Včerejší zápas byl z naší strany nepovedený, to jsme si dobře uvědomovali. Věděli jsme, že musíme zlepšit úplně všechno. Prakticky nám nezbývalo nic jiného než vyhrát,“ popisoval nelehkou situaci plzeňský specialista na vhazování. Plzeň totiž musela zvítězit, pokud nechtěla Zlín pustit do vedení 3:1 v sérii, které by se hodně těžko otáčelo.

Po čtyřech zápasech v základní části a dalších čtyřech duelech v play-off už se oba týmy nemají čím překvapit. To potvrdil i Kašpařík. „Je to 2:2 na zápasy, oba mančafty hrají výborný hokej, těžko se budeme něčím překvapovat.“ Zlín bude mít v dalším utkání výhodu domácího prostředí, jenže u ševců těžko mluvit o výhodě. Žlutomodrým se na stadionu Luďka Čajky příliš nedaří. „Oběma týmům chybí dvě výhry, myslím, že ty čtyři zápasy něco ukázaly. Je to pořád hodně vyrovnané, oni budou hrát doma a uvidíme, jak se s tím poperou.“

Jakub Jeřábek: Moc gólů nedávam, radost byla velká!

Důležitou třetí branku v zápase, která nakonec byla vítěznou, obstaral sváteční střelec. Jakub Jeřábek napřáhl na modré čáře, schoval svoji střelu za Pavla Kašpaříka a překonal mladého Sedláčka. „Byla to euforie, jsem rád, že mi to tam takhle spadlo. Moc gólů nedávám, radost tak byla veliká,“ neskrýval uspokojení plzeňský odchovanec, který si ve čtvrtém finálovém zápase připsal svůj vůbec první gól v letošním play-off.

Právě práci Kašpaříka označil mladý plzeňský bek za velký posun oproti předchozímu domácímu zápasu. „Jak hráč před bránou, tak četná střelba - to byla dvě výrazná zlepšení proti včerejšku.“ Velkou změnou bylo i to, že se domácí dokázali oklepat z vedoucí branky hostí a otočili vývoj zápasu dvěma rychlými góly. „Bylo důležité, že jsme po tom prvním gólu hráli pořád stejně, nesplašili jsme. Ale pomohly nám ty slepené góly. Hlavně ten Stráčovo šťastnej,“ našel bez váhání zlomový okamžik celého zápasu Jeřábek.

Čtvrtý finálový zápas v Plzni opět sledoval do posledního místa vyprodaný stadion, který hlavně po obratu skóre hnal domácí hráče dopředu. Na obou stranách přitom stojí mladí hráči, kteří se s podobnou atmosférou a tlakem ne vždy vyrovnávají lehce. Jakub Jeřábek si jí ale užívá. „Tady ta atmosféra, to všechno okolo, nikdo z nás mladých to nezažil, je to něco úplně jiného,“ byl spokojený střelec třetího plzeňského gólu. Ten si i díky své brance bude moci užít domácí prostředí ještě jednou – Plzeň totiž srovnala sérii na 2:2, a tak se tak do Plzně ještě vrátí.