Preview 5. zápas finále

Vzhůru do jámy medvědí pro další skalp!

Plzeň – Veledůležitý pátý souboj se za vyrovnaného stavu finálové série odehraje na ledě Zlína. Indiáni tuto pozici letos zažili v obou předešlých sériích, s Litvínovem doma neuspěli, naopak na Slavii slavili.


PSG ZLÍN
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Zimní stadion Luďka Čajky, Zlín
17. dubna 2013
5. zápas finále play-off Tipsport extraligy

Předloňská sezóna vyšla proti Zlínu indiánům na jedničku! Nejprve doma po více jak dvou letech a pěti zápasech na modrobílé nestačil. Přestože v zápase dvakrát vedl, nakonec odcházel z ledu jako poražený 3:4. I odveta vyšla lépe svěřencům kouče Jelínka, doma zvítězili 4:1, třemi body se zaskvěl Radek Duda. A do třetice. Modrobílí vyloupili Stadion Luďka Čajky po výhře v prodloužení, rozhodl Modrý. Poslední zápas posledního kola základní části pak skončil fotbalově - výhrou domácích 1:0. Modrobílí na takto vydařenou sérii navázali i v osmém kole aktuálního ročníku, když doma v souboji o první místo udolali PSG v nájezdech. V odvetě brali tři body za výhru 3:1 a před svými fanoušky opět uspěli na penalty. Osmý zářez přidali svěřenci kouče Jelínka v sedmačtyřicátém kole, kdy šachovou partii ovládli 2:1. Štěstí se pak Západočechům naklonilo i v prvním čtvrtfinálovém souboji, kdy Radek Duda rozhodl gólem v poslední minutě, naopak jubilejní desáté vítězství v řadě oslavili modrobílí nejvyšší výhrou - 5:1. Jenže ta této kulaté cifře se série zastavila, domácí duely ovládli ševci se štěstím 1:0 a 5:4 po prodloužení. Jenže Západočechy tvrdé K.O. nepoložilo a v nervydrásajícím duelu dokázali doma v nájezdech urvat mečbol. Ale Zlín si domácí tvrz pohlídal a sedmý zápas i celo sérii nakonec musel Johnson rozhodnout až v 58. minutě. Na úvod sezóny dokázali Západočeši zlínské prokletí zlomit a uspěli na ledě PSG 4:1, v odvetě se pak radovali 4:2. Pak ale přišly dvě výhry Zlína, doma 4:1 a po velkém obratu i v Plzni 5:4. Sérii nezdarů v prvním finále indiáni zlomili, když uspěli 3:0. I v odvetě byli lepší, nakonec ale padli v nájezdech. Naopak třetí duel se Západočechům vůbec nevydařil a dopadli doma stejně jako v prvním duelu Zlín. V odvetě však zabrali a dokráčeli před svými fanoušky k pohodlnému vítězství 5:2. Jak si povedou oba soupeři nyní?

Zlínská série u konce

Úctyhodná série pěti vítězství v řadě na ledech soupeřů v play-off byla ukončena. Zlín jí započal úspěchem na ledě Vítkovic 1:0, čímž slavil postup do semifinále. V něm pak položil základ postupu do finále třemi úspěchy na ledě Třince – dvakrát v nájezdech, na závěr 3:4. A poslední zářez přidalo PSG ve třetím duelu s Plzní, když vyrabovalo ČEZ Arénu po výsledku 3:0. Indiáni se však nevzdali a vítězstvím 5:2 dali soupeři najevo, že zase tak jednoduché to mít nebude. Svěřenci kouče Vlacha potvrzují, že i v základní části měli vyrovnanou bilanci doma - venku a byli druhým nejlepším celkem doma i na ledě soupeře. V play-off odehráli šestnáct utkání a deset výher rovnoměrně rozdělili mezi domácí a venkovní zápasy.

2:2… Opět

Po čtyřech odehraných utkáních stav 2:2? Pro indiány nic zvláštního. Letos se takto vyvíjela série s Litvínovem i Slavií. S oběma soupeři si modrobílí rozdělili po jednom domácím a venkovním úspěchu. Ve čtvrtfinále s Vervou hráli Západočeši veledůležitý pátý souboj doma, ale nezvládli ho a padli v nájezdech. Naopak na Slavii uspěli brankou v poslední minutě 5:4. Zlín tuto pozici zažil jen s Vítkovicemi v prvním kole, kde doma následně uspěl s přehledem 4:0. S Třincem naopak před svými fanoušky za stavu 3:1 propadl 1:6.

Nastoupí Sedláček?

Marek Mazanec a Jakub Sedláček. Dva talentovaní mladíci v brankovišti finalistů extraligy. Oba odchytali v letošním play-off drtivou většinu minut svého týmu, oba mají podobnou úspěšnost zákroků kolem 93 procent, lépe si zatím vede plzeňský brankář. Oba také po druhé třetině třetího, respektive čtvrtého duelu pustili do branky svého kolegu. Zatím co Mazanec se svými třemi góly nemohl absolutně nic dělat, Sedláček díky pěti pukům ve své sítě jistě svědomí čisté neměl. Oba náhradníci si vedli skvěle a již neinkasovali. Mazanec se přesto v dalším duelu do brankoviště znovu postavil, dostane důvěru i jeho kolega?

Projekce na kostce

Projekci pátého finálového zápasu na multifunkčním zařízení připravil pro návštěvníky Hockey club Plzeň 1929. Kostka bude spuštěna v 18.00 hod, vchod dovnitř zimního stadionu bude fanouškům umožněn pouze východní stranou a to půl hodinu před spuštěním utkání, tedy v 17.30 hod. Na vnitřních chodbách bude možné zakoupit si občerstvení, pivo i nealkoholické nápoje. Každý z návštěvníků může využít libovolné sedadlo. Vstup je zdarma.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

PSG Zlín:
Počet vstřelených branek: 41
Počet inkasovaných branek: 41
Nejproduktivnější hráč: Petr Čajánek (2+8), Petr Leška (6+4) oba 10
Nejlepší střelec: Petr Leška - 6 branek
Nejlepší nahrávač: Petr Čajánek – 8 asistencí
Nejtrestanější hráč: Dalibor Řezníček - 30 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Petr Čajánek +5
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jiří Ondráček -6
Gólmani:

Jakub Sedláček – 911 minut / pr. 2,57 , 92.90%
Tomáš Štůrala  –  82 minut / pr. 1,46 , 94,74%




HC Škoda Plzeň:
Počet vstřelených branek: 41
Počet inkasovaných branek: 37
Nejproduktivnější hráč: Jan Kovář 21 (9+12)
Nejlepší střelec: Jan Kovář - 9 branek
Nejlepší nahrávač: Jan Kovář - 11 asistencí
Nejtrestanější hráč: Ryan Hollweg – 39 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jan Kovář +11
Nejhorší hráč v bodování +/-: Petr Vampola -6
Gólmani:
Marek Mazanec – 1027 minut / pr. 2,10 , 93,21%
Adam Svoboda  -   20 minut / pr. 0,00 ,   100%

Výsledky série:

PSG Zlín 0
HC Škoda Plzeň 3
(0:1, 0:1, 0:1)






Branky a nahrávky: 14. Balej (Straka, Vampola), 38. Kovář (Straka, Jeřábek), 42. Pletka (Kovář, Kratěna).
PSG Zlín: Sedláček (Štůrala) – Hamrlík, Horák, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík, Kotvan, Urbanec – Ondráček, Leška, Veselý – Okál, Čajánek, Čech – Balaštík, Kostourek, Köhler – Šlahař, P. Sedláček, Fořt.
HC Škoda Plzeň: Mazanec (Svoboda) - Hanzlík, Slovák, Jeřábek, Poživil, St. Pierre, Mozík, Boháč - Straka, Kovář, Hollweg - Pletka, Kratěna, Sýkora - Kašpařík, Balej, Vlasák - Vampola, Lev, Dvořák - Petruška.

PSG Zlín 3
HC Škoda Plzeň 2sn
(1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)






Branky a nahrávky: 14. Okál (Leška, Zámorský), 38. Balaštík (Leška), rozh. sam. náj. Leška – 4. Straka (Kovář, Slovák), 23. Dvořák (Hanzlík).
PSG Zlín: J. Sedláček (Štůrala) – Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Řezníček, Matějíček, Kotvan – Balaštík, Leška, Köhler – Holík, Čajánek, Veselý – Ondráček, Melenovský, Čech – Okál, Kostourek, Fořt – P. Sedláček.
HC Škoda Plzeň: Mazanec (Svoboda) – Hanzlík, Slovák, Jeřábek, St. Pierre, Poživil, Mozík, Boháč – Kovář, Straka, Hollweg – Pletka, Kratěna, Sýkora – Balej, Kašpařík, Vlasák – Vampola, Dvořák, Lev – Petruška.

HC Škoda Plzeň 0
PSG Zlín 3
(0:2, 0:1, 0:0)






Branky a nahrávky: 14. Hamrlík (Balaštík), 16. Kostourek (Köhler, Linhart), 31. Čech (Holík).
HC Škoda Plzeň: Mazanec (41. Svoboda) – Frolo, Jeřábek, St. Pierre, Hanzlík, Poživil, Slovák, Mozík – Hollweg, Kovář, Straka – Kratěna, Sýkora, Pletka – Balej, Kašpařík, Vlasák – Dvořák, Johnson, Lev – Petruška, Vampola.
PSG Zlín: Sedláček – Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Matějíček, Urbanec, Horák – Balaštík, Leška, Köhler – Holík, Čajánek, Veselý – Okál, Kostourek, F. Čech – Fořt, Ondráček, Šlahař.

HC Škoda Plzeň 5
PSG Zlín 2
(2:1, 3:1, 0:0)






Branky a nahrávky: 15. Balej (Petruška), 15. Straka (Johnson, Kovář), 25. Jeřábek (Kratěna, Kašpařík), 27. Vlasák (St. Pierre), 38. Sýkora (Petruška, Balej) – 10. Linhart (Kostourek, Balaštík), 27. Holík z TS.
HC Škoda Plzeň: Mazanec – Slovák, Hanzlík, Poživil, Jeřábek, Frolo, St. Pierre, Mozík, Boháč – Johnson, Kovář, Straka – Kratěna, Kašpařík, Vlasák – Balej, Sýkora, Petruška – Dvořák, Vampola, Lev.
PSG Zlín: J. Sedláček (41. Štůrala) – Tesařík, Řezníček, Hamrlík, Linhart, Urbanec, Matějíček, Horák, Zámoský – Okál, Čajánek, Veselý – Balaštík, Leška, Köhler – Šlahař, Holík, Čech – Fořt, Kostourek, Ondráček – P. Sedláček.