Ohlasy 6. finále

Sedmý zápas bude krásný, těšíme se, říká Ondřej Kratěna

Plzeň - Škodováci si ve středečním utkání ve Zlíně vybojovali mečbol, který mohli potvrdit dnes večer doma před vlastním publikem. K premiérovému titulu je hnala vyprodaná ČEZ Aréna. Plzeň ale svou výhodu využít nedokázala, rozhodně sedmé utkání ve Zlíně. "Venku hrajeme dobře, vůbec se nebojíme," hlásí Ondřej Kratěna.

Ondřej Kratěna

Ondřej Kratěna odvedl v zápase dobrý výkon, vstřelil gól. Ten ale na vítězství dnes nestačil a tak si na svůj osmý rekordní extraligový titul musí útočník ještě počkat. „Myslím, že jsme nezačali zápas vůbec špatně. Hráli jsme přesně to, co jsme chtěli, dali jsme i branku. Ale pak se to ve druhé třetině zlomilo, dostali jsme dva rychlé góly a už jsme se nedostali k naší hře,“ narážel Kratěna na dva slepené zlínské góly, které od sebe dělilo pouhých čtrnáct vteřin. Na domácí byl od začátku vyvíjen velký tlak. I když hráči se snažili ho nevnímat, bylo jasné, že se od nich očekává výhra. „Tlak na nás samozřejmě byl. Člověk se od toho snaží oprostit, ale v hlavě to má,“ potvrdil Kratěna vnímání touhy veřejnosti západočeského města po titulu.

Ta se ještě zvětšila, když Straka v 11. minutě otevřel skóre utkání a poslal Plzeň do vedení. To vydrželo až do 21. minuty, ve které se podařilo Zlínu skóre otočit. „Od toho našeho vstřeleného gólu jsme nehráli dobře. Přestali jsme hrát svojí hru. Nevím, jestli jsme se báli o výsledek nebo čím to bylo,“ vztekal se Kratěna. „O obdržení branky jsme si koledovali. Bohužel přišly hned dvě a takhle rychle,“ pokrčil rameny plzeňský útočník. Poté už si Zlín víceméně výsledek pohlídal, a to i přestože byla Plzeň aktivnější a měla více střel. „Oni hrají velmi dobře dozadu, mají hru organizovanou, těžko jsme se dostávali do útočného pásma. A když už se tam člověk dostane, podrží je gólman. Prostě nám to dneska nevyšlo, snažil se rychle hodit prohru za hlavu Ondřej Kratěna.

Ondřej Kratěna ještě vykřesal pro Plzeň naději v 57. minutě, když snížil na 2:3 z pohledu domácích. „Pořád bylo hodně času, věřil jsem, že můžeme Zlín zatlačit, nějakou další šanci proměnit a vyrovnat,“ doufal ještě v obrat útočník. Ten se ale bohužel pro Plzeň nekonal, chyba v rozehrávce domácí připravila o naději. Finále tedy rozhodne poslední možné sedmé utkání. „Sedmé zápasy jsou krásné, moc se těšíme,“ hlásí Kratěna. Plzeň nemá důvod si nevěřit, v sedmých zápasech si věří, hrála čtyři a čtyřikrát uspěla. Dvakrát proti Pardubicím, jednou proti Zlínu a proti Litvínovu. Nyní stojí opět v cestě Zlín, stejně jako v loňském čtvrtfinále. „Venku hrajeme dobře, toho zápasu se vůbec nebojíme. Pojedeme do Zlína udělat maximum pro výhru,“ burcuje Kratěna před rozhodující bitvou.

Jaroslav Špaček

Jaroslav Špaček si zahrál v plzeňském dresu na domácím ledě po osmi letech. Svému týmu jako hráč pomohl už ve středu ve Zlíně, to se mohl radovat z výhry. Dnes tak spokojený nebyl. „Myslím, že nás porazili, tím jak dodržovali systém. To co my jsme hráli vždycky venku. Nedali nám prostor,“ pochválil řízný bek taktiku svého soupeře. Stejně jako Kratěna našel i Špaček klíčový moment na začátku druhé třetiny, kdy Plzeň inkasovala rychlé dva góly. „Prohráli jsme si to ve 14 vteřinách. Dostali jsme gól, asi jsme se lekli, nebo co a dostali jsme hned druhý. Potvrdilo se, že Zlín hraje venku výborně,“ povídal po utkání Jaroslav Špaček.

I on věděl, že se Plzeň prakticky přes noc stala favoritem série. „Každý na to myslí, ale nezačali jsme se vůbec špatně. Dali jsme první gól přesně, jak jsme chtěli,“ vrátil se obránce k povedenému začátku. „Měli jsme ho ale potvrdit, dát další. O tom jsme se také bavili o první přestávce v kabině. Ale pak jsme vlezli na led a dostali jsme dvě branky,“ poukázal Špaček na nedodržený a jasně daný cíl, který rozhodl o plzeňském dnešním neúspěchu. „Pak už to bylo těžké. Oni jen protečovávali puky, my jsme jezdili nahoru – dolů. Takže jsme sice najezdili kilometry, vypadali jsme, jako že po ledě strašně lítáme, ale k ničemu to nevedlo,“ mrzelo Špačka. Podle něj si Plzeň nedokázala vytvořit pořádný tlak a také to, že on sám nehrál soupeři tolik do těla, jak by chtěl. „Takhle bychom je nepřehráli nikdy. Musíme hrát naši hru, kterou jsme porazili Slavii a Litvínov. Zlín můžeme porazit taky,“ povzbuzuje sám sebe i svůj tým obránce a asistent trenéra v jednom.

Sedmého zápasu se Jaroslav Špaček, stejně jako Ondřej Kratěna, nebojí. „Venku hrajeme líp než doma. Není na nás takový tlak. Zlín předvádí lepší hokej také venku. Pojedeme tam bojovat, rozhodně nic nevzdáváme,“ dává fanouškům najevo svou víru Špaček. „Musíme se z dneška poučit, zregenerovat. Máme na to čtyřicet osm hodin,“ nehází flintu do žita. V sestavě hráč s číslem šest rozhodně nehodlá chybět. „Utéct z boje by teď ode mě bylo hodně špatné. Nastoupím,“ slibuje Jaroslav Špaček další výpomoc na cestě za vytouženým titulem.