Daniel Seman

Daniel Seman: Věřím, že mistrovské prokletí prolomíme

Plzeň - Neoblíbená letní příprava se rozjela po mistrovské přestávce i v Plzni, a zapojily se do ní i nové posily. Jednou z nich je Daniel Seman, zkušený obránce, který má na svém kontě český i slovenský titul mistra ligy. V poslední sezóně působil na Ukrajině, po jednom roce se ale stěhuje zpět do české nejvyšší soutěže.

Daniel Seman je nováčkem v týmu, řadí se už ale mezi zkušené harcovníky. V extralize oblékal několik sezón dres Vítkovic, poté i nedalekého Třince, se kterým se mu podařilo získat mistrovský titul. Na ten dosáhl i se Slovanem Bratislava, nyní už ale polyká první tréninkové dávky v Plzni. “No, bylo to výživné,” komentoval stručně, ale s úsměvem, první trénink v novém působišti. “Já už jsem se trochu připravoval individuálně, ale obdivuju kluky, kteří měli měsíc oslav a volna. Pro ty je to ještě náročnější,” přiznal zkušený bek, že přišel připraven.

Hned úvodní den čekal na plzeňské hokejisty kruhový trénink, i “populární” kola. Těch si užil i Daniel Seman. “Začalo se zostra, ale vzhledem k tomu, že připrava bude zkrácená, tak je to nutné. První týden to bude bolet, ale pak už to snad bude lepší.” A co právě zmiňovaná cyklistika? “Jezdit umím, no... (úsměv) V Třinci se dřív hodně jezdívalo, pak se to ale změnilo. V individuální přípravě jsem ale na kole také jezdil, tak snad mi kluci nebudou moc ujíždět.”

Seman loňskou sezónu strávil v exotické destinaci, když v Kyjevě hrál ukrajinskou ligu. “Kvůli té stávce se to celé zamotalo. Nakonec jsem už nemohl čekat a rozhodl se pro Kyjev,” poodkrývá pozadí svého angažmá. To nakonec ale nedopadlo příliš slavně - Semanův klub sice ovládl základní část, jenže klubu došly peníze a nakonec si ani nezahrál play-off. “Základní část jsme vyhráli asi o dvacet bodů, jenže klub nezaplatil nějaké platby, takže nás ani nepustili do vyřazovacích bojů,” popisuje neveselý konec svojí ukrajinské anabáze havířovský odchovanec.

Před svým působením v Kyjevě hrál Daniel Seman téměř výhradně za kluby ze severu Moravy a Slezska. Při svém návratu do české nejvyšší soutěže ale zamířil na opačný konec republiky, do Plzně. Jak se celý přestup zrodil? “Po konci výluky se zase začalo trošku jednat, jenže jsem měl pořád vysokou tabulkovou hodnotu a pro kluby to nebylo ekonomicky zajímavé. Ta hodnota navíc na konci sezóny spadla o 80 %,” popisuje nelehkou situaci zkušený obránce. I přesto ale aktuální český mistr projevil zájem už před play-off, tehdy ale ještě transfer z finančních důvodů neproběhl. “Když se pak Plzeň ozvala i po sezóně, neměl jsem proč váhat.”

Nová posila plzeňských obranných řad bere angažmá v Plzni jako velkou výzvu a chce i trošku oprášit svoje jméno. I když Daniel Seman patřil mezi stálice extraligy, předposlední sezónu mu pokazila zranění, tu poslední zase strávil mimo dohled českých hokejových fanoušků, a trošku tak zmizel z jejich podvědomí. “Mám co dokazovat. Je mi jasné, že člověk na rok zmizí, a musí ukázat, že nezapomněl hrát hokej. Věřím ale, že mám co nabídnout, a klukům pomůžu.”

Do nového působiště ale Seman nastupuje v nelehké pozici. Pomistrovské sezóny v posledních letech úřadujícím mistrům české extraligy nevychází, o čemž se přesvědčily Karlovy Vary, Pardubice, nebo i Třinec, kde urostlý obránce dlouhou dobu působil. “Ten titul člověka strašně namlsá a chtěl by ho vyhrát znova, pak ale zjistí, že to není tak jednoduché (úsměv). Já ale doufám, že my budeme výjimka,” věří Daniel Seman v prolomení mistrovského prokletí.


Foto: www.hcocelari.cz / Marian Ježowicz