Rozhovor s trenérem

Chtěli jsme dát prostor mladým, říká trenér Razým

Plzeň - První přípravné utkání proti Ústí nad Labem plzeňští hokejisté zvládli, když zvítězili 4:1. Nejen o utkání, ale i průběhu přípravy promluvil trenér Milan Razým. Plzeňský trenér také promluvil o situaci kolem Martina Straky nebo návratu Jaroslava Špačka do pozice asistenta trenéra.

Jak hodnotíte první přípravné utkání?
Chtěli jsme dát hlavně prostor mladým, aby se ukázali. Nová pravidla nás nutí je nasazovat. Nechci říct, že ty staré známe, ale u těch mladých je potřeba získání zkušeností, než začne liga a Ústí je špičkové mužstvo první ligy a přijelo s kompletním kádrem. Je to kvalitní soupeř a není potřeba koukat, proti komu hrajeme, ale spíše si vyzkoušet věci z tréninku a nabrat ty zkušenosti.

Spokojenost v tomhle směru?
V první třetině se to trochu promítlo, že ti kluci byli zaražení, hráli s respektem. Od druhé třetině jsme je pustili a dali jim pokyny, že musí hrát tu naší nátlakovou hru. Tam se do toho trochu obuli a soupeře přitlačili. Jediné, co mě mrzí, že jsme udělili pár zbytečných chyb v obranné třetině a několik zbytečných vyloučení, což jsme klukům vytkli. Závěr jsme měli dohrát lépe.

Vzpomínáte ještě na titul?
To máme v sobě a nikdo nám to nevezme. Navždy to v nás zůstane, ale teď když jdeme na led nebo na střídačku, tak už na to musíme zapomenout. Jsme na startu nové cesty a nemůžeme se dívat zpět, ale tvrdě pracovat.

Nyní jsou v Plzni dva noví gólmani, je zatím nějak daná jednička?
Lukáše Mensatora zatím bereme jako jedničku. Matěj je mladý kluk, který se vrátil z Ameriky a zatím se jeví velice dobře. Věříme, že vytvoří rovnocennou dvojici a Lukáš, že dokáže navázat na výkony, které podával při někdejších nejlepších letech karlovarského hokeje.

Radek Duda dnes dostal kapitánské céčko, byl to záměr?
To byl, aby taky něco zaplatil do kasy a něco ho to stálo. Ne, z těch zkušených hráčů byl naší volbou. Původně měl být Michal Dvořák, kterého ale kvůli zdravotním potížím nahradil Ondřej Kratěna.

Příští týden čekají tým dvě utkání, Vladivostok a Pardubice, bude se sestava hodně točit?
Asi třeba nebude hrát Radek. Bude hrát třeba lajna Kašpiho (Pavel Kašpařík). Mladí budou hrát pořád, ti starší se budou ještě příští týden točit, abychom ty tři zápasy mezi ně nějak rozhodili a každý si zahrál. Pro nás je určitě důležitější European Trophy, to už je nějaká soutěž, tu když hrajeme, tak chceme obstát, i když loni to moc slavné nebylo.

Utkání s Vladivostokem, to bude asi trochu jiný zápas než s Ústím?
Je to jiná výzva. Každá mezinárodní konfrontace je skvělá. Je to tým, který bude hrát KHL, takže to utkání slibuje daleko vyšší kvalitu a bude to pro nás určitě zajímavé měření.

Když zmíníme Martina Straku, počítáte, že bude hrát?
Záleží na něm. Martin si řekne, jak a kdy začne. On začíná trénovat vždycky déle, má to zažité z Ameriky, kde se začíná až později. Uvidíme, třeba už do European Trophy naskočí, je to otevřené.

Jak nyní vypadají tréninky?
Vycházíme znovu z loňského modelu, máme tu mnoho nových a mladých hráčů, věnujeme se taktickým věcem. Příští týden se pomalu začneme věnovat obranným věcem. Dnes jsme i těm prvním dvěma formacím zařadili přesilovou hru a vyplatilo se to, dali jsme dva góly z přesilovek. Závěr tréninků patří ještě fyzické přípravě, kondiční bruslení.

Byl dostatečný čas od začátku přípravy k prvnímu utkání?
Každý den přidáváme nějakou novou věc, vracíme se k těm starším. To období je stejné jako loni, takže bereme ten podobný model.

Jaká je situace ohledně působením Jaroslava Špačka na pozici asistenta trenéra?
Teď ještě ho čeká nějaká cesta do Skotska, tak doufám, že nám přiveze nějaký dárek. (úsměv) Domluvili jsme se, že až se vrátí, tak se zapojí do té práce, kterou dělal loni.

Skandovalo se na konci utkání mistři, mistři, znamená to pro vás nějakou zodpovědnost?
Zodpovědnost máme před každou sezónou. Vůči sponzorům, fanouškům i sami sobě. Je to příjemné, že si to fanoušci mohou zakřičet po tak dlouhé době, ale nic víc. Nemůžeme nic slibovat, ale budeme se snažit dostát té naší pozici obhájce a hrát co nejlépe.

Včera fotbalisté dali čtyři branky, dneska vy. Dá se říct, že jedete na společné vlně?
Viktorce samozřejmě přejeme, i oni říkali, že hráli proti týmu, který by u nás byl o soutěž níže. Oni mají tu cestu dobře nakročenou, tak snad se jim to povede dotáhnout do Ligy mistrů.

Byl záměr začít přípravu raději proti nějakému soupeři z první ligy než třeba někomu z extraligy?
Já si myslím, že tenhle model je lepší, když se berou ty týmy z první ligy. V extralize se soupeři často potkávají a je dobré si zahrát proti soupeři, kterého v té sezóně nepotkáváte. Například Pardubice včera hrály s Jihlavou.

Pardubice s Jihlavou prohrály 2:5, neměli jste strach z něčeho podobného?
Strach jsme neměli, ale určitě jsme to vzpomněli. Ústí je určitě podobných kvalit jako Jihlava. Není důvod toho soupeře podceňovat nebo koukat na sestavu, ve které jsme nastoupili. Ti co obléknou ten dres a jdou na led, tak musí odevzdat maximum.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí.