Ohlasy 22. kolo

Chci v každém zápase odvést co nejlepší výkon, říká Matěj Machovský

Plzeň - Indiáni porazili Slavii i podruhé v sezóně. Díky tomu se jim podařilo bodovat počtvrté v řadě. Velkou oporou svého týmu byl jako již tradině Matěj Machovský. V posledním vzájemném utkání vychytal svou první extraligovou nulu, tentokrát lovil puk ze své sítě dvakrát. Dalších 30 střel ale pochytal. "Že mi vyšly dva zápasy proti Slavii je jen náhoda," popírá Machovský, že byl noční můrou slávistických střelců.

Když se spolu dnešní soupeři utkali v sezóně poprvé, mluvilo se o odplatě za semifinálovou sérii. Před dnešním utkáním se mluvilo o tom, že Machovský právě proti Slavii vychytal svou první extraligovou nulu. A když Slavia čekala na gól až do 43. minuty, tyto řeči nabíraly na síle. Sám Matěj Machovský si ale nic takového nepřipouštěl. "Soustředil jsem se na zápas, abych ho odchytal tak, abychom vyhráli. Že mi to vychází zrovna proti Slavii je jen štěstí. Jsem rád, že se nám daří na takové týmy," potvdil plzeňský gólman důležitost utkání mezi dvěma sousedy v tabulce. Slavia na mladého brankáře vyslala 32 střel. "Do poloviny jsem moc zákroků neměl, nakonec z toho ještě ve třetí třetině málem bylo drama," popsal Machovský měnící se obraz hry.

Furch i Machovský si vybrali v zápase smolný moment. Furchovi srazil do branky Mozíkovo nahození Petr Kadlec, Machovský druhý gól inkasoval z několikrát tečované střely. "Ono to tak je, puk se hodí modré a čeká se, co se stane. Naneštěstí pro mě i pro Dominika se to vždycky odrazilo za nás," nedělal z nešťastných branek na obou stranách žádné drama hráč s číslem třicet pět. Přestože měl spoustu zákroků, dalším ještě zabránili svou obětavostí spoluhráči. V oslabení v této disciplíně vynikají především Dvořák s Hollwegem. „Michal s Ryanem jsou obětaví, padají do střel, to se úplně jinak chytá. A nemají za to tolik obdivu, i když já si myslím, že je důležitější zablokovat střelu než dát gól,“ pochválil hráče před sebou gólman. Díky obětavosti ostatních a hlavně především díky svým výtečným výkonům je v popředí brankářských statistik extraligy. Průměr branek na zápas má dokonce úplně nejmenší ze všech gólmanů. „Jsem moc rád, že se mi daří. Šel jsem sem s tím, že budu dělat dvojku a sem tam naskočím do zápasu. I když se na statistiky občas podívám, nesoustředím se na čísla. Chci v každém zápase odvést co nejlepší výkon,“ zakončil Machovský.

Michal Dvořák už čtvrtý zápas nastupuje v útočné formaci s Ryanem Hollwegem a Tomášem Sýkorou. Tito tři plní úlohu takzvané checking line, mají především nepouštět soupeře do vlastního pásma. Na ledě dostávají spoustu času, aby mohli předvést, co umí. „Ani jeden z nás není žádný hokejista. My si nastřelíme puk a jdeme za ním. Ale vytvářet šance, to není naše. Jsme tam spíš od toho, abychom ubírali sílu jejich bekům,“ popsal úlohu útoku, který vede, Dvořák. Svoji práci odvádí dobře. Dnes se svým napadáním zasloužili o vlastní gól Petra Kadlece.

Dvořák a spol. sice mají za úkol nepouštět soupeře do vlastního pásma, často ho ale svírají před jeho vlastní brankou. „Tam je naše místo, všichni máme přes sto kilo, není lehké nás od puku odstavit,“ pokusil se Dvořák popsat, proč s nimi mají protihráči tolik práce. Výhrou v dnešním zápase se Plzeňáci zasloužili o devátý bod z posledních čtyř zápasů. „Je důležité pořád bodovat. Jak se bude blížit termín olympiády, bude stres, bude těžké sbírat body, to už spíš bude boj o pozice. Teď musíme urvat, co se dá,“ rozpovídal se útočník o důležitosti pravidelného sbírání bodů a postupování tabulkou. Aktuálně se Plzeň dostala na čtvrté místo.