Ohlasy 24. kolo

Patrik Marcel: Bylo lepší naskočit do zápasu takhle nečekaně

Plzeň - Škodovka v neděli večer slavila další vítězství - druhé v řadě a páté z posledních šesti zápasů. Tentokrát v souboji se soupeřem z jarního finále play-off, Zlínem, potřebovala na vítězství tři branky. O jednu z nich se zasloužil debutant v extraligovém zápase, mladý plzeňský obránce Patrik Marcel. Ten při svém prvním startu pomohl otočit nepříznivý vývoj utkání, kdyz zaskočil za zraněného Jiřího Hanzlíka.

První start v extralize a první gól - co víc si může mladý hokejista přát. Přesně takový zážitek si ze zápasu proti Zlínu odnesl Patrik Marcel, který v průběhu zápasu nahradil zraněného Jiřího Hanzlíka. "Asi bylo lepší naskočit takhle naráz, než vědět dopředu, že to přijde, abych se nervoval," popsal okolnosti svého prvníhu startu mladý obránce.

Svůj nejsvětlejší moment si Marcel připsal ve 37. minutě za stavu 1:1. V útočném pásmu u střídačky Plzně napálil odražený puk na branku, a černý gumový projektil zaskočil Horčičku a skončil až brance. "Vystřelil jsem golfákem a gólmanovi to propadlo mezi nohama," nedělal ze svého zásahu žádnou vědu Marcel. Ten se také hned na střídačce dozvěděl, kolik ho první extraligový gól bude stát. "Kluci mi na střídačce gratulovali a hned mi i říkali, kolik za to budu platit," dodal pobaveně.

Patrik Marcel může teď s trochou nadsázky v klidu tvrdit, že má průměr jednoho gólu na zápas. "Taková statistika by byla dobrá, jen aby to nebyl poslední zápas," komentoval urostlý bek tento fakt. Do nedělního zápasu totiž v utkáních Plzně jen seděl na hráčské lavici, a o místo v týmu Milana Razýma musí bojovat. S extraligovým tempem ale podle svých slov větší problémy neměl. "Tempo můžu porovnat třeba s nároďákem do dvaceti let a bylo to skoro stejné, takže mi to vyhovovalo."

Tomáš Pitule: Tenhle styl hokeje mi vyhovuje

Tomáš Pitule si měl výrazný podíl na premiérové brance Patrika Marcela, právě on totiž puk na mladého obránce posunul, patřil tak logicky i mezi první gratulanty. "My jsme mu hlavně chtěli vzít puk, aby měl památku na ten gól. Nakonec ho asi vzal Venca Pletka, který tam skočil ze střídačky. Ten je strašně rychlej," popisoval Pitule s úsměvem oslavy druhého plzeňského gólu.

Čtvrtý útok ve složení Lev - Pitule - Indrák zařídil dvě branky a vysloužil si pochvalu od trenéra Straky. I Tomáš Pitule byl s výkonem své formace spokojen. "Myslím, že nám ten zápas docela vyšel, snažili jsme se je napadat a chodit do beků, protože jsme věděli, že pak mají problémy. A dvakrát to vyšlo," zhodnotil hru svého útoku plzeňský útočník.

S podobným stylem hokeje v posledních zápasech slaví úspěchy i třetí plzeňská formace, ve které tvrdí muziku Michal Dvořák s Ryanem Hollwegem. "Hrajeme podobně jako ta třetí pětka, s Michalem jsme nějaký čas hrál, takže mi to tak vyhovuje. Když po nich jdeme, tak ti beci se příště rychleji zbavují puku. To bylo u toho gólu, co dával Kuba Lev," připomněl Pitule situaci před třetí plzeňskou brankou.