Ohlasy 26. kolo

Přesilovky rozhodují takto velké zápasy, ví Duda

Plzeňští indiáni udolali houževnatý tým Mountfieldu a po fotbalovém výsledku 2:0 si připsali plný počet bodů. Za duelem jsme se ohlédli s navrátilcem do sestavy Radkem Dudou a střelcem druhé branky Vojtěchem Mozíkem.

Radek Duda: Vojta Mozík je můj tip pro nároďák

Radku, plánoval jste, že váš návrat do sestavy bude takový?
Představoval jsem si, že bude úspěšný a vítězný. Do ideálu to má daleko, neboť herní pauza byla delší. Ale jsem spokojený, protože jsem klukům pomohl ke třem bodům a mise je splněna.

Jak byste zhodnotil uplynulých šedesát minut?
Narazilo na sebe druhé a třetí mužstvo. Kluci z Hradce hrají velmi dobře a mají sezónu výborně rozehranou. Je vidět, že posbírali sebevědomí a díky tomu jsou v pohodě. Hrají účelný hokej podpořený kvalitním gólmanem. Věděli jsme, že mají pevnou obranu a vepředu dokáží dát branky. Chtěli jsme proto jako první skórovat, pak být pozorní v obraně a čekat na příležitosti, které přijdou, a z nich dát branku. Přesilovky dnes rozhodovaly, jak to bývá u velkých zápasů. Byly klíčem ke třem bodům.

Na góly ale utkání bylo hodně skoupé.
Diváci čekali gólové hody, ale bohužel se museli spokojit s fotbalovým výsledkem. V létě v European Trophy jsme už poznali, že s Moutfieldem nelze hrát otevřený hurá hokej. Prohráli jsme, dostali pět branek a vzali si z toho poučení. Je dobře, že umíme měnit rytmus naší hry a dokážeme reagovat na mužstvo, se kterým hrajeme. To je vizitkou vyzrálého mužstva, jež má něco za sebou. Dneska, jak jsme viděli, to byla taktická bitva.

V úterý to bude ofenzivnější?
Vítkovice hrají jiný hokej než Hradec, takže se to dá očekávat. Ale nebudeme psát scénář už dneska, nechme to na úterý.

Jak jste zvládal sledovat utkání jen z tribuny?
Není nic příjemného být v Plzni mimo soupisku. (smích) To jsou taková muka a nikomu to nepřeju. To je pak peklíčko. Potrénoval jsem a musím poděkovat klukům, kteří se o mně starali.

Gratuloval jste Vojtovi Mozíkovi, jak přeměnil vaši nahrávku?
Vojta mi před přesilovkou říkal, ať mu to tam naservíruju. Na to jsem odpověděl jen: Brácho, nestarej se, jenom se zaparkuj. (smích) Dostal to tam na stříbrným tácku a vypálil to nahoru. Byla to celkově nádherný akce, která začala tím, že Vlasy výborně podržel puk, poslal to na na Pavla Kašpaříka a puk přišel ke mně. Uvažoval jsem, jestli to tam napálím já, ale vyhodnotil jsem situaci, jako když kamioňák vidí stádo srnek. Vojta si takovou trefu ale zaslouží. Musím ho pochválit, hraje v poslední době výborně a mám ho jako tip pro národní dres. Měl by se k nám už někdo přijít podívat.

A co říkáte na výkon Ryana Hollwega?
Pro naše mužstvo je to strašně platný hráč. On power forvard, který dělá všechno naplno, dohrává spoustu hráčů, zblokuje hodně střel. Fanoušci to možná nevidí, ale pro nás je hrozně důležitý. U mě má veliký obdiv za to, jak dokáže dohrát protihráče. Soupeři by měli začít přemýšlet do budoucna, kdo proti nim hraje. Protože tenhle stokilovej kamion, když se rozjede a někoho načape, tak to zkrátka špatně skončí. Klobouk dolů. Celá lajna hraje fantasticky. Michal i Sejček si sedli a zvedli se. Pro mě je to lajna, které by měly být v každém týmu dvě. Čím víc Ryanů, tím líp. Musíme ho naklonovat. (smích)

Vojtěch Mozík: Hlavně jsem rád, že dostávám prostor v Plzni

Vojto, kdy se rozhodlo, že do utkání nastoupíte?
Trenéři mě do ničeho netlačili, jen se ptali, jak se cítím. Hlava už mě nebolela, tak jsem jednoznačně chtěl hrát.

V takovém utkání, kdy rozhoduje každá chyba, je situace pro obránce těžší. Je to tak?
Je to složitější. Musíte si dávat pozor na každého hráče, aby vám neujel a nedal gól. Pořád být ostražitý.

Jak vy byste se ohlédl za duelem?
Předvedli jsme dobrý bojovný výkon podpořený výborným Matějem Machovským. V druhé třetině jsme sice byli trochu dole a Hradec se zvedl a zatlačil nás. Jsem rád, že jsme to zvládli.

Utkání definitivně zlomila vaše výstavní trefa. Je pravda, že jste si na ni tak věřil?
Šance jsem měl už v předchozích duelech a teď jsem dostal možnost jít na přesilovku. Splácím jen důvěru trenérů a doufám, že mě tam ještě chvíli podrží a góly ještě napadají. Předtím jsem dal jen dvě takové šmudly, takže taková střela potěší.

A co říkáte na Radkův tip pro český národní tým?
Já bych to určitě bral, ale rozhodnutí není na mně. Když budu podávat pořád dobré výkony, pozvánka by mohla přijít. Jsem skromný a jsem hlavně rád, že dostávám tolik prostoru tady.