Ohlasy 27. kolo

Je fajn, že sbíráme body průběžně, říká Lukáš Mensator

Již potřetí v sezóně se Plzeň utkala s Vítkovicemi a potřetí nad nimi dokázala zvítězit. U prvního úspěchu byl jako brankář Matěj Machovský, u dvou posledních stál v brance Lukáš Mensator. „Chytal jsem proti nim často i ve Varech, jejich styl mi vyhovuje,“ svěřil se plzeňský maskovaný specialista na Vítkovice.

Lukáš Mensator se dostal do branky po dvouzápasové pauze. Naposledy odchytal zápas v Pardubicích, kde Plzeň prohrála 1:3. „Jsem rád, že jsem dostal příležitost. Po delší době jsem si zase zachytal doma a podařilo se zvítězit. Jsem trenérům vděčný, že mi dali příležitost i poté, co Matěj Machovský vychytal v posledním zápase nulu,“ popisoval po utkání Mensator. Se svým výkonem mohl být spokojený. Z pětatřiceti střel inkasoval pouze dva góly. „Vítězných zápasů jsem si moc neužil, o to jsem dnes radši,“ ulevilo se Mensatorovi po výborném výkonu v brankovišti. Také si po skončení zápasu užíval děkovačku s fanoušky, kteří vyvolávali jeho jméno.

Proti Vítkovicím se Mensator postavil do branky letos už podruhé. Poprvé to bylo na ostravském ledě, kde čelil dvěma nařízeným trestným střílením a obě je zneškodnil. Plzeň si tak i díky němu tenkrát připsala tři body za vítězství 4:2: V úterý indiáni zvítězili 3:2 a opět byl svému týmu velkou oporou. „Vítkovice se snaží střílet z každé situace, to je pro gólmana určitě lepší. Chytal jsem proti nim často i ve Varech, jejich styl mi vyhovuje,“ přiznal plzeňský strážce branky. Přestože se oba týmy rozjížděly pomaleji, ani jeden z gólmanů se rozhodně nenudil. Více práce měl Lukáš Mensator. Pouze ve druhé třetině Plzeň svého soka přestřílela. „V první třetině měli skoro ve všem navrch, ale i se štěstím jsme odcházeli za stavu jedna nula. To nám pomohlo psychicky,“ přiznal Mensator.

Jediný okamžik, který si plzeňský gólman maličko vyčítal, byla situace před druhým vítkovickým gólem, který celý zápas ještě dokázal zdramatizovat. „V závěru jsme si s Tomášem Frolem pěkně zavařili, zbytečně jsem mu puk přenechával a dostal jsem ho do problémů. Pak jsme dostali gól na tři dva,“ posteskl si Mensator. Pak se vrátil k tolikrát zmiňovanému štěstí, které potřebuje i ten sebelepší tým. „Dnes jsme to urvali opravdu se štěstím. Je fajn, že sbíráme body průběžně, to se bude do budoucna hodit,“ pochválil svůj tým, který ve druhé čtvrtině extraligy pouze dvakrát nezískal ani bod.

Plzeň dnes nastoupila do zápasu značně oslabená. Pro nemoc či zranění nemohl nastoupit Tomáš Pitule, Ondřej Kratěna, Tomáš Slovák, Ján Sýkora a stále absentuje Martin Straka. „Hlavní síla našeho týmu je v tom, že máme široký kádr a nemusíme hrát na minimum hráčů. I bez Martina Straky dokážeme už dlouho sbírat body,“ komentuje gólman velkou marodku indiánů. Není jasné, kdo z aktuálně zraněných bude moci nastoupit už v sobotním utkání na Spartě. Ví se jen, že Tomáš Pitule určitě ne, toho čeká minimálně šestinedělní odpočinek po ráně pukem do obličeje v utkání proti Mountfieldu HK.