Ohlasy 29. kolo

Ondřej Kratěna #22: Chtěli jsme Spartě oslavy pokazit, bohužel se to nepodařilo

Plzeň/Praha – ČKD proti Škodě. Tak pojmenovala svůj včerejší zápas proti Plzni Sparta. Zdůrazňovala tak historii obou klubů, hlavně však tu svojí, která už se píše 110 let. Sparťanskou historii pomáhal psát i současný indián Ondřej Kratěna. Ten sice včera vsítil branku, svému týmu však k vítězství pomoci nedokázal.

Plzeň se Spartou utkala v historickém utkání. Pražský klub v sobotu slavil své 110. narozeniny. Plzeň k oslavám přispěla bojovným výkonem, v utkání dokonce dvakrát vedla. „Chtěli jsme vyhrát, Sparta to pojala ve velkém stylu. Snažili jsme si jim to trochu pokazit a vyhrát. Ale nepodařilo se. Co se dá dělat,“ mrzela bodová ztráta po utkání Ondřeje Kratěnu. Ten dokonce zvyšoval plzeňské vedení na 2:1 na začátku druhé třetiny. Plzeň však svůj náskok udržet nedokázala. Stačilo nepovedených pět minut a všechno bylo jinak. „My jsme hlavně Spartu při gólech špatně rozebrali, udělali jsme chyby a tím jsme jim umožnili dát branky. Všechny padly po našich chybách,“ nehledal výmluvy útočník s číslem dvacet dva, který se v pátek rozhodl prodloužit s Plzní smlouvu.

Ondřeje Kratěnu ale dobře znají i sparťanští fanoušci. V roce 2007 pomáhal tradičnímu pražskému klubu vybojovat jeho sedmý titul v historii. Ondřej Kratěna jich má na kontě osm, ten osmý vybojoval loni s Plzní. Po utkání, ve kterém Sparta vzpomínala na své osobnosti, fanoušci nemohli zapomenout na Ondřeje Kratěnu. „Potěší to, bylo to moc hezký. Moc jim děkuju,“ ocenil Kratěna domácí fandy, kteří ho potěšili. Celý sobotní zápas měl zvláštní atmosféru. Hokejisté si však nesmí dovolit se nechat unést slavnostní chvílí. „Já jsem se soustředil na hokej, ale samozřejmě atmosféra při hokeji byla krásná. Moc jsem si to užil,“ vyjádřil Kratěna poklonu organizátorům i fanouškům přítomným na oslavách. Velké zastoupení měli i fanoušci Škodovky, kteří si připravili hned dvě zajímavá chorea a nezůstali tak nic dlužni domácím fandům.

Nevnímat atmosféru velkého utkání muselo být podle Kratěny těžší pro domácí hráče. „Ale vypořádali se s tím dobře,“ pochválil Kratěna protihráče. Plzeň však mohla Spartě oslavy překazit. A nebyla k tomu daleko. Ve druhé třetině ale přišla nepovedená pětiminutovka a Sparta dokázala ze stavu 1:2 otočit na 4:2. Plzeň doplatila hlavně na nepříliš úspěšné přesilové hry. Měla možnost hrát hned pětkrát v početní výhodě. Dokázala využít ale jen jednu zásluhou Václava Pletky. Ondřej Kratěna skóroval na začátku druhé třetiny těsně po jejím skončení. „Proměnit alespoň pár přesilovek, to je základ. A my jsme jich měli dost. Neproměnili jsme je a to byl asi jazýček na vahách, proč se výsledek utkání přiklonil na sparťanskou stranu,“ zakončil Kratěna své hodnocení sobotního utkání.