Ohlasy 34. kolo

Chybějící góly si počítám, ještě pět, vyhlíží Václav Pletka Klub hokejových střelců

Plzeň – Škodováci chtěli napravit vysokou prohru v Brně. Do zápasu se zlepšujícím se Kladnem tedy vrhli všechny své síly. Nakonec poslední zápas roku 2013 skončil vítězstvím Plzně. Podílel se na něm i Václav Pletka, který se tak zase přiblížil vstupu do Klubu hokejových střelců.

Václav Pletka

Plzeň v prosinci sehrála devět zápasů. Pět z toho dokázala vyhrát, čtyřikrát prohrála. Posledním soupeřem v roce 2013 bylo indiánům Kladno. Zlepšující se tým, který vlastní Jaromír Jágr, srdnatě bojoval a vzdoroval aktuálně čtvrtému celku extraligy. Plzeň vždy vedla, Kladno dokázala dvakrát vyrovnat. Definitivně zlomil odpor Kladna čtvrtý gól Škodováků, který vsítil na začátku třetí třetiny Václav Pletka. „Nahodili jsme puk, jel jsem napadat jejich beka. On chtěl nahrát na druhou stranu, ale nepovedlo se mu to přesně. Radek Duda to zachytil a trefil puk do brankáře a od něj se to odrazilo ke mně. Zasunul jsem prakticky do prázdné branky,“ popsal Václav Pletka rozhodující moment utkání. „Tenhle gól Kladno zlomil. Odskočili jsme o dvě branky a hráli ze zabezpečené obrany a pár šancí, co měli, pochytal Matěj Machovský,“ věděl Pletka, že jeho gólová spolupráce s Dudou definitivně zlomila soupeře.

Rytířům se nedařilo, vyměnilo celou trenérskou ekipu. Už asistent trenéra Josef Zajíc své svěřence po zápase chválil a ve stejném duchu pokračoval i soupeř Václav Pletka. „Hodně se zvedli, víc bruslí, víc si dovolí. Hodně se zvedli psychicky. Hokej je v osmdesáti procentech o hlavě. Změna trenéra jim pomohla,“ pochválil plzeňský útočník výkon soupeře. Přesto byl samozřejmě hlavně šťastný z výhry svého týmu. „Jsem rád, že jsme ten zápas na konci roku zvládli,“ pochvaloval si útočník, který se nebojí jít do tvrdých soubojů před brankou. Plzeň kráčí poměrně jistě do play-off, přesto jsou členové týmu opatrní. Všichni jsou však rádi, že Plzeň nepostihla obvyklá „mistrovská kocovina“. „Tenhle termín spíš používají novináři. Prostě se to vždycky tak vyvrbilo, že tomu týmu se nepodařil začátek sezóny. My jsme ho zvládli, jsme nahoře a doufám, že to takhle půjde dál,“ vyjádřil svůj názor Pletka.

Kromě boje o postupové příčky do play-off sleduje Plzeň ještě jeden boj. A to souboj Václava Pletky se statistikou. Na začátku sezóny chybělo plzeňskému forwardovi 20 branek k možnosti vstupu do Klubu hokejových střelců. V prosinci ale vykročil důrazně, a zatímco za září, říjen a listopad mířil přesně devětkrát, v prosinci se trefil hned šestkrát. „Góly si počítám, ještě mi jich chybí pět,“ má přehled o svých statistikách hráč s číslem 88. „To bych měl stihnout ještě do konce sezóny,“ plánuje si útočník.

Vojtěch Mozík

Výborný zápas má za sebou také obránce Vojtěch Mozík. Zcela po zásluze byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání v plzeňském dresu. Celkem pětkrát vystřelil Mozík na Cikánka, jedenkrát si našel jeho projektil svůj cíl. Jednou navíc trefil břevno a jednou tyčku. Hlavně trefené břevno, po kterém jistě kladenskému gólmanovi ještě dlouho zvonilo v uších, plzeňského beka hodně mrzelo. Najížděl si z druhé vlny a nechytatelnou bombou orazítkoval pouze konstrukci kladenské branky. „Ta poslední střela do břevna mi mrzí, to bylo škoda. Ještě v první třetině jsem dal tyčku, když mi to tam Martin Straka posouval před brankou,“ kál se za neproměněné příležitosti Mozík.

Ke svým šancím se dostává hlavně v přesilovkách Škodovky. Ale ani potom není situace jednoduchá. Na střelu od modré podle něj není prostor vždy. „Musíme se dostat do přesilovky, v Brně jsme se k tomu vůbec nedostali, hráli jsme jí jen dvacet čtyři vteřin. Proti Spartě zase skoro prostor na střelu není. A pak se sejde takový zápas, kdy vystřelím snad desetkrát,“ poukazoval na nezvykle vysoký počet střel Vojtěch Mozík. I u něj nad všemi střeleckými úspěchy i neúspěchy převažovala radost ze tří získaných bodů.