Ohlasy 40.kolo

Lukáš Mensator #51: Dopadlo to s dobrým koncem pro nás

Plzeň – Do poslední čtvrtiny vstoupili indiáni jako do třech předcházejících – tedy výhrou s Vítkovicemi. V brance opět čaroval Lukáš Mensator, který znovu doslova deptal ostravské střelce. „Ale pořád si myslím, že je to jen shoda náhod, nic bych v tom nehledal. Teď o tom mluvím a příští zápas se mi s nimi třeba nevydaří, takto bývá,“ popisuje však s chladnou hlavou.

Lukáši, vraťme se ještě k utkání ve Vítkovicích. Jak byste ho zhodnotil?
Dobré dva body. Samozřejmě jsme v závěru utkání měli více ze hry a následně i v prodloužení, ale jinak to bylo podobné jako v utkáních před tím s nimi. Přelévalo se to z jedné strany na druhou. Já měl i štěstí, jednou trefili břevno. Na druhou stranu o tom to i je, pomůže to a nakonec to dopadlo s dobrým koncem pro nás.

Stáváte se specialistou na Vítkovice?
Já musím říct, že i ve Varech se mi ve Vítkovicích dařilo. Ale pořád si myslím, že je to jen shoda náhod, nic bych v tom nehledal. Teď o tom mluvím a příští zápas se mi s nimi třeba nevydaří, takto bývá. Jednoduše máte někdy oblíbené soupeře a někdy ne. Prostředí mi tam nějakým způsobem vyhovuje, ale jak říkám, třeba je to pouze náhoda.

Vítkovice hrají hodně útočně. I to asi gólmanům více vyhovuje, že?
Určitě. V Ostravě je velké hřiště, mají na to i typy hráčů, kteří toho umí využít, chodí hodně do přečíslení a rychlých protiútoků. Ze začátku zápasu se vždy snaží hodně střílet, zasypat gólmana velkým množstvím střel. To asi pomáhá většině brankářů.

Už víte, kdo bude chytat v pátek či neděli?
Počkáme na trenéry, ale kdybychom se vystřídali, bylo by to fajn.

Bude tento domácí dvojboj hodně důležitý?
Každý z dvaapadesáti zápasů je důležitý. Nemůžete vypustit ani kolo. To si může možná dovolit Sparta. Ta má nyní nahráno, ale zrovna včera jsem mluvil s Lukášem Pechem a snaží se soustředit na každý zápas a jet pořád naplno.

Každopádně série utkání do olympiády asi téměř rozhodne, že?
Přesně tak. To jsme si říkali již okolo Vánoc, ty body vám již pak nikdo nesebere. Vždycky, když je takový rychlý sled zápasů, jako bude nyní teď před pauzou, tak je to strašně důležité. Bude prakticky o celé sezóně nyní rozhodovat to, jak každému těchto pouhých čtrnáct dnů vyjde.

Je na vás v Plzni, kde hrajete nahoře, menší tlak než ve Karlových Varech, kde se poslední roky bojuje o předkolo play-off?
Abych řekl pravdu, taky jsem nad tím přemýšlel. Vždycky jsem si představoval, jak mají kluby z horní části tabulky větší klid. Nyní však zažívám, že tomu tak opravdu není. Každý tým má zcela odlišné měřítko úspěchu. Když jste druhý, chcete být třetí atd. Všichni se chtějí zlepšovat. Prakticky je to ve všech mančaftech stejné. Na druhou stranu je samozřejmě příjemnější hrát nahoře.

Výkony Karlových Varů sledujete?
Stoprocentně. Volám si často s Tomášem Závorkou. Není to tak daleko, poměrně často se tam i motám. Určitě mi není lhostejné, jak kluci dopadnou a držím jím palce, aby se jim ta desítka povedla. Na druhou stranu jsem hráčem Plzně a udělám maximum, abychom posbírali co možná nejvíce bodů a vyhráli jsme toho co nejvíc.

Jsou velké rozdíly v trénincích tady a tam?
Je to podobné. Samozřejmě menší odchylky tam jsou, protože každý má jiné trenéry, ale třeba i rozvrh tréninků je podobný. Rozhodně si ale nemám na co stěžovat, vše tady má úroveň.

O olympijské pauze oba týmy odehrají přátelské utkání. Není to trošku risk?
Už jsme se bavili s Tomášem Závorkou, že doufáme, že se to nějak nezvrtne. Jsem rád, že se zase uvidím s klukama. Jen doufám, že se nikdo nezraní a pomůže nám to do závěrečných bojů.

Vnímáte při derby ten náboj utkání?
Samozřejmě, že rivalita mezi fanoušky je, na druhou stranu si myslím, že týmy mezi sebou žádné problémy nemají a rivalita mezi nimi je taková ta zdravá. Respekt k sobě určitě máme všichni.

Otázka na závěr, přišel jste na chuť plzeňskému pivu?
Já nejsem nějaký extra pivař. Vždycky si ale sem tam nějaké dám a většinou to byla Plzeň.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů!