Rozhovor s trenérem

Milan Razým o přípravě: Ani jedno utkání jsme bohužel nehráli kompletní

Plzeň - Škodováci mají za sebou poslední přípravné utkání na novou extraligovou sezónou proti Kladnu. Plzni utkání herně i výsledkově vyšlo, ovšem tým trápí rozsáhlá marodka, která se týká hlavně útočníků. Extraligu začíná Plzeň v pátek 12. září proti Spartě.

Jak jste spokojen po posledním přípravném utkání před startem extraligy?
Chybí nám v první lajně obě křídla, ve druhé vypadl Nick Johnson a ve třetí Janko Sýkora. Když se nám konečně vrátil Ryan, tak má zase Dvořák přeražený nos, takže v podstatě to utkání nevím jestli splnilo náš záměr, protože jsme museli slepovat sestavu a pak jsme to dohrávali na tři lajny. Je pozitivní generálku na extraligu vyhrát, to každopádně, ale měli jsme představu, že si vyzkoušíme zápas v plné síle.

Jak jsou na tom zranění hráči z první formace, Kratěna s Pletkou?
Ondřej Kratěna má něco s tříslem a nechtěli jsme riskovat nějaké větší zranění a ze hry odstoupil. Ještě je taky čeká kontrola operovaného kolena. Pletka se poctivě připravuje a měl by být do příštího pátku fit. Jsou to drobná svalová zranění a snad se všichni dají dohromady.

Sestava je asi to hlavní co vás v přípravě trápilo?
Od začátku se nám tu sestavu nedařilo dát dohromady a dá se říct že tak jak jsme to začali, tak jsme to i skončili. Ve většině případů se hráči dají do startu extraligy do kupy a měli bychom hrát prakticky kompletní.

Na zkoušce před začátkem soutěže je v Plzni slovenský obránce Kubka, dá se něco říct po jednom utkání?
Z jednoho zápasu se toho moc soudit nedá, ale Jarda Špaček se na něj byl dívat už v loni. Chybí nám v obraně praváci, takže teď když se naskytla šance ho vyzkoušet u nás, tak jsem to vzali. Máme týden na to se rozhodnout. Po jednom zápase se určitě nedá dělat závěr.

Poslední čtyři zápasy už se vám herně povedly, poslední dva navíc byly vítězné, to je potěšující fakt?
Byl vidět větší důraz na brankovišti a v obou zápasech, kdy jsme hráli více méně kompletní, tak jsme měli tu útočnou fázi lepší. Ve Varech jsme měli devatenáct střel v poslední třetině, proti Kladnu jsme hráli první dvě a tu třetí skoro jen dohrávali mi přišlo.

Vyhráli jste šest ze třinácti utkání, s tím asi nejste příliš spokojení?
Na výsledcích záleží v extraligové sezóně, ale když se o tom bavíme, tak před mistrovskou sezónou jsme vyhráli z přátelských zápasů čtyři utkání, loni taky.

V rámci přípravy jste odehráli i turnaj v Německu, jak jste byli spokojení s mezinárodní konfrontací?
V Německu jsme odehráli výborné utkání se švýcarským Rapperswillem, ale bohužel jsem v poslední vteřině dostali gól a prohráli. V tom druhém utkání byl soupeř lepší než my, ale hlavně pro ty mladé je takováto mezinárodní zkušenost velmi cenná.

Příští pátek začíná nový ročník extraligy. Když odhlédneme od zranění, máte už představu o sestavě?
Určitou představu o sestavě pro extraligu máme, ale vyzkoušet jsme si jí nemohli, protože třeba první lajna nehrála v kompletním složení ani jednou, ale tu představu máme a pokud to dopadne jak má, tak v takové sestavě i nastoupíme. První dvě formace se nějak vykrystalizovaly, čtvrtá se ustálila v loni a v té třetí se dá očekávat zkušený centr a mladí hráči na křídlech.