Preview 8. kolo

Indiáni už s Divíškem táhnou na stříbrné Brno

Plzeňští indiáni jedou odhodlaně zlomit nepříznivý vývoj začátku sezóny na těžký led do Brna. Loňský stříbrný medailista rovněž neprožívá snový vstup do ročníku, a tak se bude hrát jak o tři body, tak o sebevědomí. A Západočeši mají Kometě co vracet! Nikdo jsme nezapomněli na vyřazení z loňského play-off. Zápas začíná úderem šesté hodiny odpoledne.


HC KOMETA BRNO
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Hala Rondo, Brno
3. října 2014
8. kolo hokejové Tipsport extraligy

V minulé sezóně indiáni také jako první zavítali do brněnské haly Rondo; to se psalo sedmé kolo ročníku 2013/2014. Indiáni vyplenili soupeřovo teritorium v poměru 4:1 po dvou trefách Pletky, jedné Straky a Novotného. V odvetě na západě Čech Plzeňané docílili stejného skóre, tentokrát se gólově prosadili Seman, Kašpařík, Pletka a Ján Sýkora. Další dva duely se ale staly kořistí Komety. Doma nejprve vyhrála jasně 5:1 (čestný úspěch za hosty zaznamenal Duda), aby v Plzni brala všechny body za těsnou výhru 2:1 (Vlasák).
Zápasy play-off máme ještě všichni téměř v živé paměti. Indiáni doma prohráli první střetnutí 1:4 (Ján Sýkora), aby stejným výsledkem porážku soupeři oplatili (Slovák, J. Sýkora, Kratěna a Straka). Veselo bylo v plzeňské kabině i po prvním duelu v Brně, který hosté vyhráli 2:1 (Kašpařík a Vlasák). Jenže ve čtvrtém vzájemném duelu střelce Západočechů vymazal Čiliak a dovolil Kometě vyhrát v poměru 1:0. Chleba se tak lámal v Plzni, kde Brněnští vyhráli těsně 3:2 (Pletka a Kratěna). Kometa si postup uhlídala na vlastním ledě, když stopku vyřazovacími boji vystavil v prodloužení domácí Zohorna. Brněnští tehdy nastartovali svoji jízdu, která skončila stříbrnými medailemi.

Změny v kádru

Stříbrný tým se příliš neobměnil. Přesto jednu zásadní změnu najdeme – pražská Sparta nechtěla nadále využívat služeb Petra Tona, jedné ze svých tváří posledních let, a tak po tomto zkušeném forvardovi sáhla Kometa. Mimo něho přišli do kabiny Brna i obránci Peter König z Nitry, František Ptáček z Mountfieldu HK a Tomáš Malec z Chomutova. Útočník Holec se vrátil z Plzně po hostování a cestu do moravské metropole si ještě našli forvardi Ostřížek z Olomouce a Pokorný ze Vsetína.

Opačným směrem, tedy pryč z Ronda, zamířil gólman Trvaj, který nyní hájí barvy nováčka z Olomouce, obránce Žižka a útočníci Novotný a Pivko.

Z plzeňské kabiny

Indiáni v minulém kole střelecky zapadli, jediný gól Mountfieldu vstřelil Jakub Lev, který v rozhovoru pro oficiální stránky zmínil slova jako bezmoc a křeč. A tak vedení klubu zareagovalo. Na měsíční hostování přichází Tomáš Divíšek, který by měl oživit skomírající plzeňskou produktivitu. Pětatřicetiletý centr se vrací do známého prostředí, V Plzni působil v sezónách 2006/2007 a 2007/2008, to dokonce s kapitánským céčkem.

Příchod Divíška se pochopitelně promítne i do sestavy indiánů. "Chtěli jsme zachovat dvojici Simon - Kratěna, k nim se posune Kuba Lev. Do druhé lajny tedy počítáme s Divochem, Jankem Sýkorou a Vencou Pletkou. Ve třetí formaci budou Jožko Balej, Tomáš Sýkora a Nicky Johson. Všichni tři vyznávají silovější styl hry, měli by si vyhovět. Ve čtvrté lajně dostanou prostor naši mladí hráči," poodkryl karty hlavní kouč Milan Razým. "Tomáš je vůdčí typ a my si od něho slibujeme, že do naší hry vnese řád a bude silný na puku a na buly."

Petr Ton

Jak už jsme v přestupovém přehledu nakousli, Petr Ton vyměnil sparťanský dres za brněnský. Jen málo přestupů vzbudilo tolik pozornosti a diskuzí. Sparťanští fanoušci tento krok nevítali a příznivci Komety měli zpočátku problém skousnout přestup ikony nenáviděného soupeře. Sám hráč dostál své profesionality a přijal přestup jako součást hokejového života. V brněnském dresu se jeho hvězda nejen jako střelce, ale jako hokejového kavalíra rozzářila v duelu s Litvínovem. Za vyrovnaného stavu 1:1 v úvodu druhé třetiny byl dle názoru rozhodčího Hruška faulován jedním z litvínovského celku, ale Ton neváhal ani okamžik a přiznal se, že svého spoluhráče zasáhl on. Sudí tedy trest odvolali. Toto skvostné gesto ocenil i trenér Vervy Radim Rulík. „Jseš frajer,“ vysekl poklonu Tonovi okamžitě po zápase.

Pozornost na Tona byla následně soustředěna v ostře sledovaném duelu Komety se Spartou. Oba odvěcí rivalové vzbuzují vzájemně v táboře příznivců druhého klubu žhavé emoce. Vyhrocený duel navíc nesl i nálepku Tonova prvního souboje s bývalým zaměstnavatelem. Sám hráč se ostře ohrazoval, že by měl být duel úzce zaměřen jen na něho. Nicméně málo platné. Po zápase se rovněž Tonovi příliš neulevilo – musel skousnout výprask 1:8.



Mlha a jiné rozjezdové starosti

Nehokejové počasí v úvodu sezóny nepřálo viditelnosti snad na všech stadionech při duelech v rámci 2. kola letošního ročníku. Nejhůře dopadli však právě Brněnští, když nepropustná mlha nedovolila dohrát televizní duel se Zlínem.

Další starost přibyla trenéru Kýhosovi po již vzpomínaném duelu se Spartou. Michal Kempný si vyšlápl na Lukáše Pecha a dostal za to dva duely nuceného volna. Proti Plzni tak nemůže nastoupit.

Do třetice všeho zlého se podívejme na aktuální postavení Komety v tabulce. Stejně jako indiáni má na svém kontě 7 bodů a aktuálně jí patří předposlední třinácté místo. Za jejími zády je jen beznadějně poslední Zlín bojující s tragickým vstupem do soutěže. Utkání s Plzní tak bude velice důležité pro oba týmy – vítěz si nejenže výrazně polepší oproti svému soupeři, ale výhra může mít efekt živé vody.



Výsledky posledních zápasů

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 3
HC Kometa Brno 2sn
(1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)



Branky a nahrávky: 18. Starý (Kolář, Mojžíš), 41. Tybor (Nahodil, Radil), rozh. sam. nájezd Tybor – 20. Ton (Hruška), 31. König (Ptáček).
HC Kometa Brno: Čiliak – Hanzlík, Kuboš, König, Dlapa, Malec, Ptáček – Hruška, Ostřížek, Ton – Káňa, Němec, T. Svoboda, – Dočekal, Čermák, J. Svoboda, – Vondráček, Raška, Mrázek.


HC Škoda Plzeň 1
Mountfield HK
( 0:1, 1:0, 0:1)





Branky a nahrávky: 30. Lev (Pletka, Kadlec) – 19. Mertl (Kudrna, Frühauf), 55. Vašíček (Skokan).
HC Škoda Plzeň: Machovský (Mensator) – Pulpán, Kadlec, Boháč, Mozík, Moravčík, Kubka, Sklenička – Pletka, Simon, Kratěna – Johnson, Lev, Balej – J. Sýkora, T. Sýkora, Schleiss – Kubalík, Beran, Dvořák