Ohlasy 13. kolo

Mensator je rád za výhru, Hollweg nemohl najít dost pochvalných slov pro fanoušky

Po dvou prohrách za sebou na svém ledě Plzeň přivítala trápící se Vítkovice. Ty přijely s několika změnami v sestavě, ale ani to jim nepomohlo k výhře. Plzeň taktéž nastoupila s drobnými obměnami. Do hry již mohl zasáhnout Ryan Hollweg a do branky se postavil Lukáš Mensator. Na rozdíl od Vítkovic jim nové tváře přinesly štěstí a domácí zvítězili nad svým sokem již po osmé v řadě. „Jsem rád, že jsem svůj první zápas zvládl vítězně,“ řekl po zápase Lukáš Mensator.

Lukáš Mensator: Měl jsem dobré zákroky, ale stálo při mně i štěstí

Zatímco Hollweg si odbyl návrat po zkráceném trestu, pro Lukáše Mensatora byl zápas proti Vítkovicím premiérovým v tomto extraligovém ročníku. „Matěj Machovský má teď skvělou formu, dá se říct, že je v ideálním věku. Musím brát roli dvojky s pokorou a snažit se mu co nejlépe krýt záda,“ je si Mensator vědom toho, jaká je jeho role v týmu. Přitom zápas to nebyl vůbec jednoduchý. Oba týmy chtěly zlomit neúspěšnou sérii. Ta plzeňská je kratší a také dnešním vítězstvím skončila. Domácí nechtěli prohrát třikrát za sebou. „Naštěstí se mi hned na poprvé podařilo odchytat vítězný zápas. Ale bylo vidět, že jsem chytal po delší době. Jsem si vědom, že kolem tyčí to dost lítalo. Měl jsem nějaké dobré zákroky, ale měl jsem i štěstí,“ popsal svoje pozápasové pocity gólman.

Ačkoliv Vítkovice nasbíraly o jednu střelu více než domácí tým, na začátku byla aktivnější právě Plzeň. „Až na začátku druhé třetiny jsem se cítil dobře. Mrzí mě ale ten laciný gól, co jsem dostal. Naštěstí jsme pak zase hned dali na 2:1,“ vyčítal si Mensator druhou branku hostí. Na přípravu na páteční utkání mě necelé dva dny. „Ani nevím, jestli jsem se to dozvěděl ve středu nebo včera ráno. Ono je to stejně jedno, kdy se to dozvím. Musím prostě chytat co nejlépe,“ nezáleží Lukáši Mensatorovi na tom, jak dlouho dopředu ví, že bude chytat. „Osobně mám dokonce radši, když to vím na poslední chvíli. Třeba v autobuse, když se někam jede. Aspoň pak nemyslím na to všechno, co se může při zápase stát,“ zakončil plzeňský brankář.

Ryan Hollweg: Cítil jsem podporu od všech fanoušků na světě

Původní verdikt pro Ryana Hollwega zněl jasně – zastavení činnosti na deset soutěžních zápasů. Tento trest byl mnohokrát diskutován, sám hráč s ním hluboce nesouhlasil. Jeho odvolání vyslyšel Český svaz ledního hokeje a trest snížil. Útočník tak mohl nastoupit již k pátečnímu utkání proti Vítkovicím. „Bylo to moc fajn opět být na ledě a po dlouhé době hrát zápas. Co je však nejdůležitější, je vítězství,“ radoval se hráč s číslem 44 po utkání. Právě jeho lajna byla u jednoho ze vstřelených branek. „S Michalem Dvořákem a Tomášem Sýkorou si rozumíme, hrajeme dobře. Ale máme jiné úkoly, než dávat góly. Když se nám to ale povede, je to jen plus,“ pochvaloval si spolupráci se svými spoluhráči.

Hollweg byl rád, že už se mohl vrátit k zápasovému tempu, stejně tak byli rádi i jeho parťáci z týmu. Všichni vědí, že když je na ledě, protihráči se musí bát. Přesto dnes na své tvrdosti ubral. Vzal si k srdci radu od Martina Straky. „Trošku jsem na to myslel. Musím hrát chytře, vím, že mě všichni sledují, když jsem na ledě. Hlavně rozhodčí si na mě dávají pozor,“ přiznal, že o svých zákrocích přemýšlel. Nechtěl oslabovat svůj tým. „Ale pořád vím, co je moje práce. Chci hrát čistě, energicky a tvrdě,“ dodal vzápětí.

O trestu pro Hollwega se hodně diskutovalo. Všude. Mezi fanoušky, bývalými hráči, odborníky. Co však amerického útočníka potěšilo, byla právě podpora od fanoušků, pro které hokej hraje. „Je to skvělé. Cítil jsem podporu od fanoušků po celém světě. Psali mi povzbudivé zprávy. A pro ty naše plzeňské ani nemám dost slov chvály. Od prvního momentu, co jsem vlezl na led, mi dodávali energii a obrovsky mě podporovali,“ vyjádřil se hokejista, který pro svůj tým odvel maximum a pomohl mu k velmi důležité výhře.