Keramici jedou na led obhájce titulu

P l z e ň - Páteční kolo svede proti sobě hokejisty Keramiky Plzeň a obhájce mistrovského titulu Spartu Praha. Tento souboj v úvodu sezóny se stal v posledních letech tradicí. Sparta vstoupila do nového ročníku až v úterý zápasem proti Zlínu, hru dnešního soupeře Plzeňanů byl pozorovat trenér Richard Farda.

Příliš toho však od mistra k vidění nebylo. Nerozehranost a nervozita se hluboce podepsaly na výkonu Pražanů, kteří Zlín dokázali přehrát pouze díky většímu důrazu v koncovce a výkonu brankáře Břízy. Naopak Zlín měl často v zápase herní převahu a sparťanský brankář se měl co ohánět.

Svoji premiéru v dresu Sparty si odbylo hned několik hráčů. Asi nejostřeji sledovaný byl výkon Petra Lešky, který přestoupil právě ze Zlína. Na pravém křídle jeho útoku hraje někdejší plzeňský střelec a velký pozdní úlovek sparťanského vedení Martin Špaňhel. Ze Slavie přestoupil Daniel Branda, kterého postavili trenéři Sýkora a Hynek do čtvrtého útoku. Spokojeností ve Spartě tedy příliš nehýří. Vyjádřil se ve smyslu, že nebude-li více herně vytěžován, raději ze Sparty odejde. Zůstat na hostování v Rusku toužil Patrik Martinec, manažeři Sparty však byli neoblomní a tvořivý střední útočník již zastává roli centra druhé útočné formace pražské Sparty.

Výše jmenovaní mají ve Spartě nahradit hráče, kteří na rozdíl od loňska již letos sparťanský dres oblékat nebudou. Obranu opustili Hamr (Färjestad) a po vzájemné domluvě byla ukončena smlouva Liboru Zábranskému, který se trápí se zraněním. Útok doznal ještě větších ztrát. Jaroslav Hlinka odešel do švýcarského Klotenu, Radek Bělohlav na hostování do Togliatti, Martin Chabada se bude pokoušet probojovat do prvního týmu New York Islanders, Michal Sivek zase do prvního týmu Pittsburgu Penquins. Rodný Liberec na jeho první cestě nejvyšší soutěží posílil Václav Novák.

Těžko hledat slabá místa současného kádru Sparty. V sestavě se to jen hemží kvalitními hráči, mistry světa, vítězi kanadských a jiných bodování, několikanásobných majitelů mistrovského titulu. Mezi nejvýraznější osobnosti patří bezesporu staronový reprezentační brankář Petr Bříza a také Richard Žemlička, který bude proti Plzni hrát svůj 601. zápas. První útočná trojka hraje ve složení Kratěna-Broš-Tomajko, kteří by dohromady dali více jak desítku medailí za mistra České republiky.

Pravděpodobná sestava: Bříza – Ptáček, Šrek, Nedvěd, Srdínko, Richter, Jiruš, Hanzlík – Kratěna, Broš, Tomajko – Zelenka, P. Martinec, Žemlička – Tomík, Leška, Špaňhel – Kašpařík, Branda, Havelka – Vondráček.

Sestava tedy hodná mistra a nejbohatšího klubu extraligy, rozpočet Sparty činí 180 miliónů korun. Na utkání pořádá fanklub Keramiky Plzeň autobusový zájezd. Bližší informace o této možnosti naleznete v aktualitách na hlavní stránce.