Notes #2: Do Plzně míří další moravský celek

P l z e ň - V dosavadním průběhu extraligy keramici dvakrát herně příliš nepřesvědčili a přesto vyhráli. V posledním zápase předvedli velmi dobrý výkon, přesto to na body nestačilo. Fanoušci keramiků tedy zcela jistě netrpělivě očekávají co přinese nedělní duel proti Třinci, kterému je věnován i v pořadí druhý letošní Notes.

HC Keramika Plzeň - HC Oceláři Třinec

4. kolo - neděle 22. září 2002 - 17,30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

První body jsou rozdány, výsledky již trochu napověděly o ambicích jednotlivých týmů. Poprvé se představil nováček z Liberce, v dresu Litvínova vyjeli na led místní odchovanci Ručinský a Šlégr, kteří nemají ještě podepsanou smlouvu v NHL, hokej se dokonce stal součástí předvolební kampaně, extraliga a vůbec celý český hokej jsou jednoduše bohaté na události a poutají zájem médií. Díky tomu fanoušek ledního hokeje v České republice nepřišel o tradiční přímé přenosy z vybraného utkání extraligy při sobotním odpoledni. Kdy se představí televizním divákům hokejisté Plzně však ještě není určeno. Poslední přímý přenos ze zápasu hokejistů keramiky v základní části byl loňský duel s dnešním soupeřem z Třince. Oceláři před pátečním kolem figurovali na čtvrtém místě extraligové tabulky, keramici ještě o příčku výš. Favorit dnešního utkání by se hledal velmi těžko. Stylem hry připomíná Třinec minulého soupeře keramiků ze Znojma. Stejně jako Znojmo Třinec vždy disponoval rychlými útočníky schopnými založit a úspěšně zakončit rychlý protiútok. Tím ničil defenzívy svých soupeřů na jejich ledě v minulé sezóně.


HC OCELÁŘI TŘINEC
změny v kádru   úspěšnost Třince
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

ZMĚNY V KÁDRU

Léto bylo v třineckém klubu vždy velmi živé, o hráčské přesuny nebyla nikdy nouze. Největší letošní posilou se bezesporu stal Václav Pletka, který se dva roky protloukal soutěžemi v zámoří. Dvaadvacetiletý Pletka je v Plzni dobře známý, sehrál obě čtvrtfinálové série mezi Plzní a Třincem v letech 1998/99 a 1999/00. Není však jedinou posilou do útoku. Z Vítkovic přestoupil problematický útočník Marek Ivan, z juniorů příšel prozatím velmi dobře se jevící Rostislav Martynek a z Kladna Horna.

Třinec měl vždy ve svém kádru hned několik odchovanců pardubického hokeje, jejich počet v létě rozšířil obránce Malinský. Obranu se vedení Ocelářů snažilo vyztužit také angažováním Slováka Žabky a Mariána Moravy.

Jako u mnoha dalších týmů, i v Třinci došlo ke změně na postu hlavního trenéra. Mužstvo po Antonínu Stavjaňovi přebral úspěšný trenér pardubické juniorky Pavel Marek.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Lakosil - D. Nosek, Malinský, L. Procházka, Jančařík, Cartelli, Žabka - Zadina, R. Král, Pletka - Janků, Marek, Pavelek - Martynek, Meluzín, Polončič

Trenér: Pavel Marek

ÚSPĚŠNOST TŘINCE:

Využívání přesilových her

Při vlastním oslabení

počet přesilových her:     12
počet využitých:                1
úspěšnost:                       9,1 %
počet oslabení:            10
počet ubráněných:         4
úspěšnost:                    40 %

Střelba

Na hřištích soupeřů

celkový počet střel:         65
počet branek:                  10
úspěšnost:                    16,4 %
počet zápasů venku:      1
bilance:                          0 - 0 -1
bilance v %:                   0 - 0 -100

pozn. údaje za první a druhé kolo

TŘINECKÉ NEJ:

Nejlepší střelec R. Král - 24
Nejvíce nahrávek Marek - 27
Nejlepší obránce L. Procházka 17 (7+10)
Nejlepší v +/- L. Procházka +12
Nejtrestanější hráč R. Král - 133 t.m.

pozn. údaje za loňskou sezónu

TŘINEC V PŘÍPRAVĚ
Havířov-Třinec
Vítkovice–Třinec
Třinec-Vsetín
Třinec-Havířov
Trenčín-Třinec
Slovan-Třinec
6:4
3:1
3:3
3:1
5:2
3:4
Zvolen-Třinec
Třinec-Vítkovice
Vsetín-Třinec
Třinec-Žilina
Třinec-Hradec
Králové
0:5
1:1
3:2
6:2

12:1

Zlín roztavil Třinecké v přesilovkách

Neuvěřitelnou produktivitu předvedli hokejisté Zlína v zápase s nedělním soupeřem Keramiky Plzeň. Medvědi dostali k dispozici celkem šest možností přesilové hry, z nichž Třinci nasypali rovnou pět branek. Oceláři zatím předvádějí slabší obrannou činnost při vlastním oslabení, zajímavá je skutečnost, že dokázali již dvě branky v této herní situaci také vstřelit. Svoji přesilovou hru dokázali Třinečtí využít pouze jedinkrát a jednou v této výhodě také inkasovali.

Třinecké brejky Plzeň vždy trápily

Třinec je mužstvem s technicky vyspělými hráči vhodnými pro brejkový způsob hry. Tuto skutečnost si prožil na vlastní kůži i gólman Miroslav Šimonovič, pro kterého byl zápas s Třincem prvním, ve kterém propadl. V loňské sezóně Keramika inkasovala od Moravanů celkem 13 branek, což je v domácích zápasech opravdu mnoho.

Útočit či bránit?

Třinecké mužstvo bylo vždy velmi útočně laděno. Vyšší počet inkasovaných branek vyrovnávali Oceláři vysokou produktivitou. Vylepšit bilanci obdržených branek přišel před loňskou sezónou v roli trenéra vyhlášený obranář Antonín Stavjaňa, avšak ani on nedokázal změnit vžitý styl hokeje a odešel z Třince s nepořízenou. Třinecké to prostě táhne dopředu.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky   hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

PLZEŇ VSTOUPILA DO EXTRALIGY ÚSPĚŠNĚ

Vstup do nového ročníku extraligy je pro tým vždy velmi důležitý. Je potřeba získat psychickou i herní pohodu, sebevědomí, důvěru trenérů, ale také fanoušků. Keramici zahajovali na ledě šestinásobného mistra HC Vsetín a i přes nepříznivý průběh úvodních třiceti minut dokázali odvézt z Valašska cenné tři body. Po mazáckém výkonu tak vykročili úspěšně do nové sezóny. Pozitivní byla produktivita obránců, krásně se trefil Martin Výborný a poprvé za Keramiku se hned při svém prvním extraligovém startu v jejím dresu střelecky prosadil Michal Dobroň.

Ve druhém kole se do cesty keramikům postavil další moravský celek, Orli ze Znojma. Dvě třetiny se domácí s hosty trápili, ale opět to byl Martin Výborný, který svoji brankou položil základ úspěchu. Když se k němu přidal Radek Duda, který vymyslel další dvě branky, bylo druhé vítězství na světě. Svoji premiérovou branku, a hned vítěznou, vstřelil výborně hrající slovenský centr Juraj Štefanka. Přes sedm tisíc diváků tak mohlo aplaudovat keramikům za vydřené vítězství, které svým výkonem podepřel skvěle chytající Libor Barta.

Kanadské bodování

Začátek soutěže již napověděl, na které hráče se letos bude v Plzni nejvíce spoléhat. Příjemným překvapením je zatímní brankový příspěvek obránce Martina Výborného i produktivita dalšího obránce Michala Dobroně.

Jméno Branky Asistence Celkem
Josef Straka 2 1 3
Juraj Štefanka 1 2 3
Martin Výborný 2 0 2
Michal Dvořák
Michal Dobroň
1 1 2

AKTUÁLNÍ SESTAVA

Barta - Řezníček, Dobroň, Vlček, Chvojka, Výborný, Vobořil - Dvořák, Straka, Andrašovský - Duda, Krátoška, Matějovský - Štefanka, Voskár, Volák - V. Král, Švík, Adamský

Přesvědči nás, pak můžeš na led

První zápasy keramiků přinesly časté změny v plzeňské sestavě. Trenérský triumvirát se nerozpakuje během zápasu vyřadit ze hry jakéhokoli hráče, nepřesvědčí-li svoji momentálním výkonem na ledě. Na vsetínském Lapači to poznal Radek Duda, který má být jednou z hlavních postav Keramiky v letošní sezóně. Tah trenérů mu nejspíše pomohl a v utkání se Znojmem byl již na ledě výrazně vidět. Do třetí třetiny proti Orlům vstupovali Plzeňané místo čtyř pouze se třemi pětkami. Trenéři tentokrát nechali sedět například zkušené Václava Krále či Aleše Krátošku, do té doby centra druhého útoku. Beze změny odehrála oba zápasy jen první útočná trojka ve složení Dvořák - Straka - Andrašovský.

Vůle a psychická odolnost zdobí Keramiku Plzeň

V průběhu prvního i druhého zápasu museli hokejisté Plzně dohánět dvoubrankové manko. Obrovskou chuť po vítězství ukázali jak ve Vsetíně, tak doma se Znojmem. Mladé valašské mužstvo sestřelili čtyřmi a Znojemské Orli třemi brankami v řadě. Výsledky z těchto utkání vynesly v pořadu České televize Keramice Plzeň titul „Mužstvo víkendu“.

Z nových posil září Juraj Štefanka

Urostlý slovenský centr dokazoval již v přípravě své schopnosti. Výbornou práci s holí nelze u majitele slovenského titul mistra extraligy přehlédnout. Prvních pět letošních třetin odehrál s Volákem a Voskárem na křídlech, poté se opět osvědčila spolupráce s Radkem Dudou a dohromady zařídili vítěznou branku proti Znojmu.

Nejvíce diváků přišlo prozatím v Plzni

První domácí zápas nalákal do ochozů plzeňského zimního stadionu 7295 diváků, což je doposud nejvyšší letošní návštěva v extralize. Plzeňští fanoušci tak zaplnili svůj stadion z více jak devadesáti procent, neboť kapacita stadionu byla snížena po stavebních úpravách na 7900 diváků.

Na Třinec vzpomíná v dobrém

Své první extraligové branky v dresu Keramiky vstřelil loni v zápase proti Třinci mladý útočník Jakub Koreis a aby to televizním divákům, kteří zápas sledovali, nebylo líto, za pár minut přidal i svoji druhou branku a výrazně se tak podílel na důležitém vítězství na ledě Ocelářů. Bohužel Jakubovi nedovolí jeho zdraví v neděli nastoupit.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Historie vzájemných soubojů Plzně a Třince v samostatné české nejvyšší soutěži je velmi bohatá. Od sezóny 1995/96, kdy Třinec postoupil do extraligy, spolu oba týmy sehráli 37 utkání. Třinec je také nejčastějším soupeřem keramiků v play-off. Dvakrát došlo ke vzájemnému souboji ve čtvrtfinále, nejprve byli úspěšnější hokejisté Třince, v sezóně 1999/2000 zase Plzeňané.
Celkem tedy:  12     7   0   5      35:33 

PLZEŇANÉ PROTI TŘINCI

Nejvíce se v loňské sezóně proti Třinci prosazoval Radek Duda, stejně bodů nasbíral dnes již Liberečák Michal Straka.

Radek Duda 6 (2+4)
Michal Straka 6 (1+5)
Josef Straka 5 (2+3)
Dušan Andrašovský 4 (3+1)
Pavel Vostřák 4 (2+2)

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. TŘINEC

Průměrný počet branek 9
Průměrný počet vyloučených 14 (6-8)
Průměrný počet střel 76 (43-33)
Průměrný počet diváků 5100
                        - v Plzni 6700

Nejtrestanější hráč

Suverénně nejvíce trestů posbíral v loňské sezóně ve vzájemných zápasech třinecký mladík Tomáš Houdek, celkem to dělalo 25 trestných minut. Tento počet nasbíral během jediného zápasu, který stihl v dresu Ocelářů proti Keramice sehrát.