Preview 38. kolo

Zastaví indiáni rozjeté Pardubice?

Plzeň – Poslední venkovní utkání třetí čtvrtiny základní části čeká na indiány v Pardubicích. V letošní sezóně zatím platí mezi oběma soupeři pravidlo – „můj dům – můj hrad.“ Podaří se jej indiánům zlomit?


HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Tipsport arena, Pardubice
16. ledna 2015
38. kolo hokejové Tipsport extraligy


V loňském roce první polovina soubojů s Pardubicemi patřila Východočechům. Ti v Plzni zvítězili po nájezdovém dramatu 5:4 a doma výhru potvrdili 3:1 a vzali všechny tři body. Pak se ale karta otočila. Indiáni doma potěšili fanoušky vítězstvím 2:1, aby v Pardubicích vyhráli 4:3 v prodloužení. Letos se zatím daří domácím. Pardubice doma zvítězily 3:2, indiáni zase 5:1. Jaký duel nás čeká nyní?


Změny v kádru

Pardubice rozhodně v přestupovém období nepatřily ke klidným hráčů na poli. Východočeši ulovili Tomáše Mojžíše ze zaniklého Lva, Petra Čáslavu z Čeljabinsku a Libora Pivka z Brna. Gólman Dušan Salfický se posunul do manažerské funkce a Július Hudáček nabral směr Švédsko, jejich mísa přišli zastoupit Robert Kristan z Nitry a Tomáš Halász z Olomouce. Ze Vsetína ještě tým posílil o Jana Ščotku i z Košic o Tomáše Marcinka. Naopak Tomáš Nosek se vydal vstříc boji o NHL v dresu Detroitu, Jiří Vašíček přestoupil do konkurenčního Mountfieldu, Radek Číp do Znojma a v Třebíči hostují Jan Zdráhal s Tomášem Kautem. V průběhu sezóny pak dorazil na východ Čech Jakub Čutta a Jakub Gašparovič, naopak v Mladé Boleslavi hostuje Václav Kočí s Martinem Růžičkou a v Jihlavě Petr Mocek. Měsíční působení se blíží ke konci ve Slavii Janu Kolářovi a v Dukle Tomáši Halászovi. Zatím poslední změnou je odvolání hlavního trenéra Zdeňka Vernery, kterého nahradil Miloš Říhá starší, který tak tým povede se svým synem.

Dosavadní výsledky

Pardubice vstoupily do extraligy porážkou 1:2 v Třinci, tu však vykoupily vítězstvím v Mladé Boleslavi a se Slavií. Celkem v úvodní čtvrtině posbírali Východočeši parádních sedmadvacet bodů a jen ve třech případech odcházeli z ledu s prázdnou. Jenže v další porci třinácti utkání přišla série hned pěti nezdarů a pouze dvanáct získaných bodíků. Nyní se již ale Pardubicím opět daří, navíc v posledních třech duelech zvítězily s celkem patnácti nastřílenými brankami.

Tým přebírá Miloš Říha. Vlastně oba!

Po vzájemné dohodě končí své působení u A mužstva HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Zdeněk Venera. Pozici hlavního trenéra přebírá od čtvrtka 8. ledna 2015 Miloš Říha starší, který povede první tým spolu se svým synem. „Spolupráce se Zdeňkem Venerou, kterého si vážím, byla zcela bezkonfliktní stejně jako vzájemná dohoda o ukončení jeho působení u A týmu. Pro náš klub udělal kus práce a chci mu poděkovat za jeho působení v Pardubicích,“ uvedl generální manažer HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Ondřej Šebek. Zdeněk Venera přišel do Pardubic před sezonou 2013/2014, tým vedl v 96 zápasech v nejvyšší soutěži s bilancí 47 výher a 49 porážek. Miloš Říha starší se vrací do Pardubic po dvou letech. Naposledy vedl tým v závěru sezony 2012/2013. Velkou část své trenérské kariéry strávil v Kontinentální hokejové lize, ale v české extralize zaznamenal největší úspěchy právě s Pardubicemi. Na pardubické střídačce odkoučoval dohromady 414 extraligových zápasů (200 výher za tři body – 11 výher za dva body – 35 remíz – 21 proher za bod – 147 proher v základní hrací době), na východě Čech působil v letech 1996 až 1999, 2002 až 2004, 2006 a 2007 a v roce 2013.

Petr Sýkora trefil 300!

Věrný pardubický odchovanec Petr Sýkora vstřelil v utkání 34. kola Tipsport extraligy svůj 300. gól v naší nejvyšší hokejové soutěži. Ve svém 671. extraligovém utkání tak dobyl výjimečnou metu, která jej posouvá mezi hokejové legendy.
Svou první branku vstřelil Petr Sýkora před více než sedmnácti lety, nyní jich má na svém kontě dvojnásobný extraligový mistr tři sta. Nejvíce jich (29) vstřelil Znojmu, naopak v sedmi zápasech proti Opavě se neprosadil. Ze současných extraligových klubů se nejčastěji prosadil proti Třinci, kterému v 58 zápasech nasázel 28 gólů. 52 duelů proti Plzni pak stačilo šestatřicetiletému kanonýrovi na patnáct branek.

Z ČEZ Arény Tisport arena

Pardubická multifunkční aréna mění po letech své jméno. Od středy 7. ledna 2015 bude její název Tipsport arena. Rozvojový fond Pardubice, a. s. a hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna Pardubice uzavřely se společností Tipsport víceletou trojstrannou smlouvu o vzájemné spolupráci, jejíž součástí je také pojmenování haly. Součástí podepsaného kontraktu je také rozšíření prezentace společnosti Tipsport přímo v aréně.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...


HC ČSOB Pojišťovna Pardubice:

Postavení v tabulce: 5.
Počet bodů: 60
Počet vstřelených branek: 115
Počet inkasovaných branek: 114
Nejproduktivnější hráč: Petr Sýkora 38 (23+15)
Nejlepší střelec: Petr Sýkora - 23 branek
Nejlepší nahrávač: Radoslav Tybor - 15 asistencí
Nejtrestanější hráč: Jiří Cetkovský - 84 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Sýkora, Gregorc +9
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jan Semorád -9
Gólmani:
Robert Kristan – 1554 minut / pr. 2,93 , 91,01%
Karel Vejmelka –  419 minut / pr. 2,86 , 92,25%
Tomáš Halász   –  254 minut / pr. 3,31 , 87,50%

HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 6.
Počet bodů: 53
Počet vstřelených branek: 100
Počet inkasovaných branek: 90
Nejproduktivnější hráč: Ján Sýkora 29 (15+14)
Nejlepší střelec: Ján Sýkora – 15 branek
Nejlepší nahrávač: Jakub Jeřábek – 18 asistencí
Nejtrestanější hráč: Ryan Hollweg – 83 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Michal Moravčík +10
Nejhorší hráč v bodování +/-: Dominik Boháč -11
Gólmani:
Matěj Machovský – 1872 minut / pr. 2,28 , 91,92%
Lukáš Mensator  –  304 minut / pr. 1,97 , 91,67%
Patrik Polívka  –   60 minut / pr. 4,00 , 84,00%



Výsledky posledních zápasů

HC Škoda Plzeň 2
HC Olomouc 1sn
(1:0, 0:0, 0:1 – 0:0)






Branky a nahrávky: 18. Schleiss (Lev, Boháč), rozh. nájezd Johnson - 57. Patera (Buc).
HC Škoda Plzeň: Machovský (Mensator) – Jeřábek, Pulpán, Boháč, Mozík, Moravčík, Kubka, Marcel – Johnson, Simon, J. Sýkora – Pletka, Bližňák, Kratěna – Schleiss, Lev, Indrák – Kubalík, T. Sýkora, Suchý.



HC Slavia Praha 1
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 6
(0:2, 0:4, 1:0)




Branky a nahrávky: 50. Kolář (Beňovič) – 12. Sýkora (Zohorna, Píša), 20. Benák (Píša, Sýkora), 22. Benák (Tybor, Radil), 26. Starý (Tybor, Cetkovský), 30. Radil (Benák), 38. Sýkora (Zohorna).
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Vejmelka – Čáslava, Píša, Havlík, Benák, Ščotka, Čutta, Korím, Gregorc – Zohorna, Marcinko, Sýkora – Kaut, Nahodil, Radil – Starý, Cetkovský, Tybor – Půhoný, Špaček, Gašparovič.