Keramiku čeká lov Medvědů

P l z e ň - Úterní podvečer se pro keramiky ponese ve znamení duelu na zlínském ledě s místním HC Hamé, s.r.o. Plzeňany tak čeká další duel s moravským týmem, během prvních šesti kol jich sehráli či ještě sehrají s týmy z této části ČR celkem pět.

Medvědi ze Zlína loni získali bronzovou příčku, stopku do finále jim vystavilo mužstvo Vítkovic. Nebýt letních odchodů, mohli Zlínští letos platit za jednoho z největších favoritů extraligy. Modla zlínských fanoušků a opora reprezentačního týmu Petr Čajánek se vydal na zkušenou do zámoří, kde se snaží prosadit do týmu St. Louis. Loňská opora Zlína, mistr světa z posledního šampionátu Slovák Radovan Somík se rozhodl pro stejný krok jako Čajánek a zamířil do Philadephie. Velkého úspěchu pro zlínský hokej dosáhl centr Petr Leška, který vyhrál kanadské bodování celé extraligy. Svoji doposud nejlepší sezónu v kariéře snad ani nemohl také někdejší útočník Plzně načasovat lépe. Kontrakt ve Zlíně se chýlil ke konci a Leška cítil, že může mít vyšší platové požadavky. Ty mu však nesplnil Zlín, ale pražská Sparta, jejíž dres tak bude minimálně v příštích dvou letech oblékat. Vedle těchto nejcitelnějších ztrát opustil Medvědy útočník Ambruz (Vsetín), z obrany zmizela jména Posmyk (Slavia), Mojžíš (Kladno) či Malena. Vedení hokejového klubu ve Zlíně nemělo dále zájem o služby brankáře Michala Maříka, který tak načal svoji další štaci v Havířově.

Ačkoli existuje mezi Zlínem a Vsetínem velká rivalita, vůle ke vzájemné spolupráci oběma klubům neschází. Do branky Medvědů přišel sedmatřicetiletý věčný vsetínský náhradník Ivo Pešat, doprovodili jej velezkušený útočník Rostislav Vlach a Ondřej Veselý, mimochodem oba zlínští odchovanci. Oklikou přes slovenský Martin zamířil do obrany Zlína další loňský hráč Vsetína, Ondřej Hriňa. Obranná fáze by opět měla být ozdobou hry Medvědů. Pod vedením bývalého slavného obránce, nyní v roli trenéra Zlína Antonína Stavjani budou letos působit majitel titulu mistra ČR Pavel Zubíček a z Vítkovic přestoupil jeden z nejlepších v hodnocení plusových a minusových bodů v loňské sezóně Lukáš Galvas. Posílit se také snažili Zlíňstí lovem v prvoligových vodách. V jejich síti uvízli např. Martin Čech z dnes již neexistujícího Ytongu Brno, Petr Mokrejš z Jihlavy a Ladislav Vlček z Kladna. Z Nashvillu se vrátil útočník Petr Hubáček, mezi muži se budou zkoušet prosadit zlínští junioři Václav Kos, Lukáš Dobrý a Jakub Blažek.

Předpokládaná sestava:

Pešat – Blaťák, Galva, Hamrlík, Homer, Hriňa, Hučko, Zubíček, Marušák – Jenáček, Ministr, Mokrejš, Okál, Pivko, Ivan Rachůnek, Veselý, Vlach, M. Čech, Hubáček, Záhorovský

V televizním utkání na Slavii přišli Zlínští o jednu ze svých opor, útočníka s čerstvými reprezentačními zkušenostmi Jaroslava Balaštíka. Zraněná čelist mu vystavila stopku na celý měsíc.