Preview 45. kolo

Po pauze zamíří na západ Čech lídr!

Plzeň - Indiáni po třech měsících zažijí déjà vu. Opět po reprezentační pauze totiž do ČEZ Arény zamíří lídr z Třince. Proto rozhodně neváhejte a přijďte podpořit své barvy!


HC ŠKODA PLZEŇ
vs.
HC OCELÁŘI TŘINEC

ČEZ Aréna, Plzeň
11. února 2015
45. kolo hokejové Tipsport extraligy


Předloni lépe začala Plzeň, která doma uspěla 4:2 a v dalekém Třinci vyválčila výhru v nájezdech. Jenže Třinečtí odpověděli taktéž dvoubodovou výhrou na ledě soupeře a celkovou přetahovanou doma rozsekli vítězstvím 4:0. Minulý ročník pak uspěly vždy domácí týmy. Plzeň doma v nájezdech, Třinec zase bez inkasované branky. Západočeši oplatili Ocelářům stejnou kartou, když také uspěli s čistým kontem a poslední vzájemné měření sil uzmuli pro sebe Slezané po výsledku 5:1. Ti letos v nastolené tradici pokračují, když si před svým publikem zapsali výhru 3:1 a indiáni odvětili doma zase 5:2. V posledním zápase roku 2014 se pravidlo znovu potvrdilo, Oceláři doma zvítězili 4:1. Jakou zápletku nám utkání přichystá nyní?

Změny v kádru

Nemálo změn se přes léto událo v kádru Ocelářů. Ze sestupujícího Kladna přišli Lukáš a Milan Douderové, ze druhé švýcarské ligy Vladimír Dravecký, z Polska Aron Chmielewski, z Finska Kamil Kreps a Tomáš Plíhal, ze Slavie pak Lukáš Žejdl. Největšími posilami jsou však zajisté Zbyněk Irgl z KHL a Rostislav Klesla z NHL. Kariéru naopak ukončili tři velikáni – Jan Peterek, Radek Bonk a Václav Varaďa, KHL zlákala Martina Růžičku. Tým opustili i Šimboch, Foltýn, Kania, Krejčí, Lojek, Zíb, Hrňa, Květoň, Ostřížek, Marosz, Polák a Zgrapan. Přestože Třinec zatím v extralize dominuje, drobné zásahy do kádru přeci jenom přišly. Návrat Josefa Hrabala z Finska odnesl Marek Trončinský hostováním v Mladé Boleslavi, kádr se navíc rozšířil o Jakuba Klepiše ze Švédska a Štefana Růžičku z bratislavského Slovanu.

Okénko do nitra Třince

Oceláři mají od začátku jasný cíl a zatím si za ním kráčí. Aktuálně mají Oceláři na svém kontě již 98 bodů, což je nový klubový rekord. V dosavadním průběhu základní části se ještě nestalo, že by dvakrát za sebou nebodovali, navíc dokázali ve třetí čtvrtině všechny soupeře porazit. Naposledy Třinec nestačil třicátého ledna ve Vítkovicích, o týden dříve v Pardubicích a dále pak až třicátého listopadu na Spartě. Ze čtyřiačtyřiceti odehraných duelů Slezané klopili hlavy pouze osmkrát. Oceláři dlouho sváděli boj o čelo tabulky s Vervou, aktuálně ale již vedou o čtrnáct bodů. První jsou i ve statistice domácích zápasů před druhým Litvínovem, venkovní duely zase opanují před Spartou.
Třinec je suverénně nejlepší co do počtu inkasovaných branek. Jejich počet dokonce dokázal stlačit lehce nad dvě na zápas, nejvíce gólů, pět v jednom utkání, inkasovali Slezané v Plzni, Olomouci a doma od Vítkovic. Druhý je v tomto ohledu Litvínov, který ovšem inkasoval již o sedmnáct branek více. Naopak Oceláři nastřílí v každém utkání v průměru více než 3,5 gólu, přesto jej již v tomto ohledu dokázala o tři trefy přeskočit Sparta. Ta má před Oceláři také nejlepší přesilové hry, naopak v oslabení je aktuální lídr za Litvínovem, Plzní, Mountfieldem a Kometou až pátý.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...


HC Oceláři Třinec:

Postavení v tabulce: 1.
Počet bodů: 98
Počet vstřelených branek: 158
Počet inkasovaných branek: 90
Nejproduktivnější hráč: Jiří Polanský 40 (18+22)
Nejlepší střelec: Martin Adamský - 22 branek
Nejlepší nahrávač: Vladimír Roth - 23 asistencí
Nejtrestanější hráč: Jiří Polanský - 60 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jakub Orsava +24
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jakub Klepiš -4
Gólmani:
Šimon Hrubec   – 1894 minut / pr. 1,87 , 92,80%
Peter Hamerlík –  765 minut / pr. 2,20 , 91,62%

HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 7.
Počet bodů: 66
Počet vstřelených branek: 122
Počet inkasovaných branek: 113
Nejproduktivnější hráč: Ján Sýkora 37 (19+18)
Nejlepší střelec: Ján Sýkora – 19 branek
Nejlepší nahrávač: Jakub Jeřábek – 24 asistencí
Nejtrestanější hráč: Vojtěch Mozík – 90 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Nicholas Johnson +12
Nejhorší hráč v bodování +/-: Dominik Boháč -11
Gólmani:
Matěj Machovský – 2225 minut / pr. 2,43 , 91,57%
Lukáš Mensator  –  376 minut / pr. 2,23 , 91,03%
Patrik Polívka  –   60 minut / pr. 4,00 , 84,00%

Výsledky posledních zápasů

HC Oceláři Třinec 2
Bílí Tygři Liberec 1
(1:0, 0:0, 1:1)






Branky a nahrávky: 13. Polanský (Kreps), 60. Polanský (M. Doudera, Dravecký) – 47. Šimek (Radivojevič, Vampola).
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Hrabal, Klesla (C), Galvas, Linhart, Nosek, M. Doudera, Trončinský – Rákos, Kreps, Orsava – Dravecký, Polanský (A), Adamský – Růžička, Plíhal, Matuš – Franek, Cienciala, Chmielewski.



BK Mladá Boleslav 6
HC Škoda Plzeň 3
(1:2, 2:1, 3:0)





Branky a nahrávky: 12. Látal (Ovčačík, Robar), 27. Robar (Klimenta, Ovčačík), 32. Klimenta (Broš, Látal), 43. Mikulík (Kočí), 48. Mikulík (Lenc, Musil), 49. Pabiška (Jarůšek) – 16. Simon (Mozík), 19. Schleiss (Simon), 40. Jeřábek (Simon, Kadlec).
HC Škoda Plzeň: Machovský (49. Mensator) – Kadlec, Jeřábek, Mozík, Pulpán, Kubka, Moravčík – Sýkora, Simon, Johnson – Indrák, Bližňák, Schleiss – Beran, Lev, Kubalík – Balej, Sýkora, Hollweg.