Ohlasy 47. kolo

Jsem rád, že jsme to konečně zlomili, řekl Matěj Machovský

Plzeň - Vychytal čisté konto. Své druhé v sezoně. Matěj Machovský měl po zápase tedy dost důvodů k radosti. "Hlavně jsem rád, že jsme to dnes konečně zlomili a vyhráli," neskrýval své nadšení plzeňský brankář. "Kluci hráli všichni zodpovědně, což je důležité," doplnil útočník Jozef Balej.

Ačkoliv Plzeň třikrát za sebou prohrála, nervozita v kabině cítit nebyla. "Spíše jsme se snažili koncentrovat na ten výkon," pochvaloval si Jozef Balej. "Samozřejmě si uvědomujeme, o co se hraje a jak narvaná je ta tabulka. Víceméně to ale byla spíše taková koncentrace, což je v momentální situaci určitě na místě." Pro Machovského to tak jednoduché ovšem nebylo. "Brankář to má trochu těžší, protože to na něm hodně stojí," myslí si. "Ale snažil jsem se na to nemyslet. Nejhorší totiž je, když si člověk vytváří tlak sám na sebe. Z toho se pak těžce dostává. Jsem hlavně rád, že jsme to dnes konečně zlomili a vyhráli." Podle Baleje byla již zmíněná dobrá nálada klíčová. "Je důležité, abychom po těch porážkách zůstali pozitivní. Když si člověk dá hlavu mezi kolena, tak mu to jen uškodí. Ta pozitivní nálada nám dost pomohla," pochvaloval si forvard s číslem 11.

Jozef Balej

post: útočník
čas na ledě: 17:54
góly: 1
asistence: 0
trestné minuty: 0
hity: 0
střely: 2

V první třetině měly oba týmy k dispozici přesilovou hru 5 na 3. Domácí tu svou využili, hosté to ovšem nedokázali. "Velkou roli hrálo to, že jsme ubránili všechny jejich přesilovky," pochvaloval si Machovský. "Když už měli šanci, tak jsme měli i trošku štěstíčka, což k tomu určitě patří." Další dvě branky už domácí přidali při klasické hře 5 na 5. Třetí gól vstřelil Jozef Balej, který tak pojistil tříbodový zisk. "Víceméně jsem čekal, jak se pohne gólman a obránce," popisuje svou akci. "Když všichni stáli, tak jsem to tam hodil. Měl jsem trochu i štěstí, ale to k tomu patří."

Balej uznal, že mu vyhovoval prostor ve třetí formaci. Jindy člen tzv. "checking-line" (čtvrté a napadající formace) hrál tentokráte po boku Jakuba Lva a Tomáše Sýkory o lajnu výše. "Těšil jsem se na to, protože vím, že momentálně Lvíček (Jakub Lev - pozn. red.) hraje dobře. Věří si, což je vidět i na jeho hře - je velmi silný na puku v útočném pásmu," popisoval rodák z Myjavy spolupráci v lajně. "Chtěl jsem z toho těžit. Myslím, že jsme to zvládli výborně. I já mám rád tento útočný typ hokeje, takže jsem se rychle přizpůsobil. Konečně jsem si po dlouhé době zahrál," dodal se smíchem.

Plzeň podruhé v sezoně vyhrála s čistým kontem. Poprvé to shodou okolností bylo také proti Brnu, kdy zdolala Kometu 5:0. "Kluci hráli všichni zodpovědně, což je důležité. Tyhle zápasy už jsou jako v play-off. Každý má svou pozici, svou roli. A to musí odvést na 100%. Pak se vytvoří celek a můžou se vyhrávat zápasy," soudí Jozef Balej. I Machovský si pochválil zodpovědnou hru týmu. "Nedělali jsme hloupé chyby a hráli celkem jednoduše. Takové věci rozhodují."

Matěj Machovský

post: brankář
čas na ledě: 60:00
zásahy: 27
inkasované góly: 0
úspěšnost zákroků: 100%

Opavský odchovanec vychytal tedy své druhé čisté konto v sezoně a osmé v extralize. "Už od listopadu jsem takový zápas potřeboval. Byla to dlouhá doba. Mé výkony byly takové nahoru dolů. Jsem rád, že se konečně podařilo vyhrát za tři body a ubojovali jsme to s čistým štítem," usmíval se po zápase. "Kluci ale zblokovali strašně střel, stejně jako v Hradci. Ryan tam skákal jak šílený, však ho znáte. Dnes se to celkově povedlo. Jsem strašně rád, že jsme hráli jednoduše u nás v pásmu."

O 18. výhře Plzně v základní hrací době v této sezoně rozhodly tři góly, které vstřelili jen slovenští hráči. "Asi nás je tady už moc," smál se po utkání Balej. Škodovka je tedy nyní na osmém místě. Na sedmý Zlín ztrácí tři body, na Pardubice o dva více. Před jedenáctým Libercem má náskok šesti bodů. "Já ale tabulku nesleduji, nechci si tím zbytečně zatěžovat hlavu. Já jsem spíše pozitivní člověk a dívám se více nahoru," odmítá jakékoliv spekulace o pádu v tabulce níže Jozef Balej. "Všichni víme, o co hrajeme a že každý zápas musíme hrát naplno," doplnil ho Matěj Machovský.

Další zápas čeká družinu Michala Straky v pátek na ledě Zlína, který je momentálně ve velmi dobré formě. Určitě to nebude jednoduchý zápas. Držte Plzni palce!