Ohlasy CHM

Mezery v obraně se v přípravě vždycky najdou, nepanikaří Matěj Machovský

Plzeň - Indiáni zvládli i podruhé v přípravě porazit chomutovské Piráty. Přestože Škoda brzy prohrávala, tak nakonec dokázala utkání otočit a dovést do zdárného konce. Velkou zásluhu na vítězství má plzeňská brankářská jednička Matěj Machovský, který svými výbornými zákroky v klíčových chvílích podržel své mužstvo.

Úvod zápasu se rozhodně nevyvíjel dle představ Západočechů. Po čtyrech minutách hry se Chomutov poprvé a naposledy, jak později ukázalo, ujal vedení. Západočeši se od té doby snažili dobývat chomutovskou tvrz, která ale tvrdě odolávala. Kromě toho ale Piráti vyráželi do rychlých brejků, při nichž se brankář Matěj Machovský, v již tak pořádném vedru, ještě více zapotil. "Byl to hokej v sauně (úsměv). Chtěli jsme hrát více do obrany, ale postupně se to otočilo a hrálo se nahoru dolů. Zákroků jsem měl proto opravdu hodně. Přes špatný začátek se nám ale naštěstí povedlo utkání dobojovat do vítězného konce," těšilo vítězství plzeňského gólmana.

Defenzíva indiánů po celý zápas nepůsobila zrovna pevným dojmem a objevovaly se v ní nepříjemné trhliny, které musel hasit brankář Škodovky. "Ony se vždycky dírky najdou a přípravné zápasy jsou od toho, aby se vše od lajn až po systém vyladilo," vysvětloval Matěj Machovský. Plzeňský strážce v brance se nejvíce musel činit ke konci utkání. Hodně úzko mu bylo především při střele Drtiny mířící do odkryté svatyně, při níž mu vypomohla branková konstrukce. "Odražený puk se dostal na levou stranu přesně k hráči Chomutova, který to z voleje poslal přímo na branku. Já jsem se tam snažil rychle skočit, ale naštěstí to šlo do tyče, od které se to odrazilo do mých rukou. Tady mi pomohlo štěstíčko," popisoval jednu z klíčových situací duelu gólman Plzně.

Opřít se mohla Škoda v zápase o výbornou hru v oslabeních, při niž soupeře prakticky nepouštěla do šancí. Při dvojnásobné nevýhodě navíc Plzeňští dokonce dokázali zatlačit Piráty do jejich třetiny. "Vycházelo to dobře. Kluci nedělali zbytečné chyby a nelítali ve vlastním pásmu. Povedlo se nám je i několikrát zatlačit, dokonce ve třech, což vždy sebere soupeři spoustu času," vysvětloval muž v masce. Indiánům se navíc dařilo i v početních výhodách, z nichž vstřelili všechny tři góly. "To jsem ani moc nevnímal. Vím jen, že jeden gól se nám povedlo dát z přesilovky. Přesto to ale určitě potěší," řekl k vysoké úspěšnosti početních výhod Matěj Machovský.

Nečekaným momentem přípravného utkání byl i krátký pěstní souboj mezi Ryanem Hollwegem a Jiřím Drtinou, jenž před samotnou potyčkou plzeňského raubíře dohrál za hranicí pravidel. Americký bijec se se svým protivníkem poté vůbec nepáral a během několika sekund ho složil k zemi. "On nemá rád, když ho soupeři dohrávají zezadu. Kdyby to dostal zepředu na tělo, tak se zvedne a odjel by pryč. V Americe a Kanadě se takové dohrání bere jako opravdu neférový zákrok. Ryan mu to proto oplatil zpátky, jak umí. Musím říct, že mi bylo trochu líto chomutovského hráče, ale takový je hokej," nedělal ze šarvátky žádnou vědu brankář Matěj Machovský.