Notes #8: Viktor Ujčík poprvé v Plzni jako keramik!

P l z e ň - S napětím očekávaná premiéra Viktora Ujčíka v plzeňském dresu a na plzeňském zimním stadionu se blíží. Bude to doslova křest ohněm. Proti keramikům se totiž postaví největší favorit extraligy, obhájce titulu Sparta Praha. Exslávistický útočník se ovšem uvedl ve Znojmě ve skvělém světle a plzeňské publikum se má zcela jistě na co těšit. Viktore, vítej v Plzni!

HC KERAMIKA PLZEŇ – HC SPARTA PRAHA

13. kolo – pátek 25. října 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

Říká se, že každý tým si projde během sezóny minimálně jednou krizí. Sparťané většinou neměli vstupy do nové sezóny nijak oslnivé, ale hloubka letošní krize nenechává její fanoušky klidnými. Výsledkově sice úvodní zápasy nevěštily pro Spartu nic špatného, ale bodové zisky měly stejného jmenovatele – produktivita a výkon brankáře Břízy. Forma, v jaké odchytal staronový reprezentační brankář úvod sezóny se dá jen těžko udržet po celou sezónu a produktivita je věc vrtkavá, jednou se sype jeden gól za druhým, jindy přijde střelecké trápení. První zakolísání sparťanů přišlo v Litvínově, poté porážka ve Znojmě, domácí bodové ztráty se Slavií, Vsetínem, Pardubicemi a porážka 2:5 od Třince. Naposledy se sparťanům nevedlo na jihu Čech, kde prohráli 2:4. Trenéři Sparty nasadili léčbu změnami v sestavě. Jediní, kdo zůstali na svých postech byli střední útočníci, zato křídla létala z jednoho útoku do druhého. Spíše než na výkonu jednotlivých útoků se změny příznivě podepsaly na individuálních výkonech. Daniel Branda se stal novým střelcem Sparty, stejně jako Havelka. Spartu letos provází i smůla. Puk z hole Radka Dudy zlomil čelist Ondřeji Kratěnovi, Jaroslav Nedvěd si odnesl ze zápasu v Litvínově zlomené záprstní kůstky. Se všemi těmito problémy se Spartě 7. místě extraligové tabulky nedýchá nejlépe.


HC SPARTA PRAHA
změny v kádru úspěšnost Sparty
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

ZMĚNY V KÁDRU

Velká a známá hokejová jména ve Spartě nahradila v létě jiná známá jména, tak by se mohly v krátkosti popsat změny v kádru Sparty. Útok opustili Jaroslav Hlinka, Martin Chabada, Václav Novák či Radek Bělohlav, obranu např. Radek Hamr. Příchozí hráči však kvalitou určitě nezaostávají. Dlouho avizovalo vedení Sparty příchod loňského vítěze kanadského bodování extraligy zlínského Petra Lešky a návrat předloňského vítěze této soutěže Patrika Martince. Z nedalekého Edenu, kde sídlí Slavia Praha přestoupil Daniel Branda. V polovině léta hokejovou veřejnost zaujal příchod explzeňského Martina Špaňhela. Nebyl však poslední letošní posilou Sparty. Libor Zábranský kvůli vleklým zdravotním problémům ukončil po vzájemné dohodě angažmá ve Spartě. Management obhájce mistrovského titulu si jako náhradu za Zábranského vyhlédl loni třineckého obránce Jana Slavíka.

Jak se nové posily doposud prosadily? Určitě nejvíce je vidět Daniel Branda, který se mj. trefil dvakrát i do branky Libora Barty. Petr Leška prokazuje neustále stoupající formu a v útoku si velmi dobře porozuměl s dvojicí Tomík, Havelka. Martin Špaňhel v poslední době cestuje mezi útoky, pověst obávaného střelce doposud v extralize nedokázal.

V médiích se po posledních neúspěších Sparty vyrojily spekulace ohledně možných hráčských výměn. Mluví se o vzájemné dohodě se Zlínem, ze sparťanského kádru se v tisku objevila jména jako Zelenka, Tomík, Špaňhel či Kašpařík.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Bříza – Slavík, Srdínko, Richter, Jiruš, Ptáček, Šrek – Špaňhel, Broš, Kašpařík - Tomík, Leška, Havelka – Zelenka, P. Martinec, Tomajko

Trenér: Václav Sýkora, Pavel Hynek

ÚSPĚŠNOST SPARTY:

Využívání přesilových her

Při vlastním oslabení

počet přesilových her: 70
počet využitých: 7
úspěšnost: 10 %
počet oslabení: 52
počet ubráněných: 5
úspěšnost: 90,38 %

Průměrná návštěvnost

Na hřištích soupeřů

návštěvnost celkem: 4203
doma: 4181
venku: 4248
počet zápasů venku: 5
bilance: 1 – 1 - 3
bilance v %: 20 – 20 - 60

SPARŤANSKÉ NEJ:

Nejlepší střelec Havelka - 5
Nejvíce nahrávek Martinec - 8
Nejlepší v +/- Tomík - 6
Nejlepší obránce Ptáček – 5 (2+3)
Nejtrestanější hráč Tomík - 32

Letos již čtvrtý vzájemný duel

V prvních dvou duelech svedl oba soupeře proti sobě hokejový pohár Tipsport Cup. Výsledky těchto zápasů (2:2, 0:7) rozhodly o postupujícím do semifinále, kterým tedy byla Sparta. Třetí zápas byl prvním extraligovým. V T-Mobile Aréně sehrála Keramika výborný zápas s krutým výsledkem. Prohra 1:4 neodpovídala hernímu projevu, odpovídala však střelecké potenci, kterou měli sparťané výrazně lepší. Zisk tří bodů zaštítil výtečným výkonem Petr Bříza.

T-Mobile Aréna pod vodou

Prahu v polovině srpna sužovaly rozsáhlé povodně. Sparta byla jedním z klubů, kterým tento přírodní živel zasáhl do přípravy. Časté cestování, problémy s dopravou a přeložení začátku ligy doprovodila nižší návštěvnost v úvodních duelech. Nyní je hlavní hala již zcela v pořádku, veškerou technologii se podařilo navrátit do původního stavu. Hůře dopadla vedlejší Malá hala, která je neustále mimo provoz a vyžádá si přinejmenším rozsáhlou rekonstrukci, případně i výměnu celého zařízení k provozu haly.

Špaňhel se vrátil do Plzně bitkou se Řezníčkem

Většina z 1500 diváků v Plzni na zápase hokejového poháru se Spartou byla jistě zvědava i na explzeňského kanonýra Martina Špaňhela. Hned v první třetině jej tvrdě atakoval v obranném pásmu Keramiky kapitán Plzně a byla na světě bitka, kterou oba kamarádi po několika vteřinách ukončili. Totéž se nedá říct o boxerské vložce Juraje Štefanky se Srdínkem, ve které si hráči téměř minutu nedarovali vůbec nic.

Jediný útok nemá stabilní složení

První změna v sestavě obhájce mistrovského titulu byla vynucená. Zraněného Kratěnu nahradil v prvním útoku Branda, který dával nepokrytě najevo svoji nespokojenost s pozicí ve čtvrté lajně, kvůli které byl ochoten ze Sparty odejít. Ani Jan Tomajko neodehrál v prvním útoku vedle Broše všechny zápasy. V elitním útoku si zahrál například také Kašpařík. Složení druhého útoku se zdálo nedotknutelné – Zelenka, P. Martinec, Žemlička. Změna ve složení tohoto útoku přišla v duelu proti Třinci, které nedohrál kovaný sparťan Zelenka. V Českých Budějovicích se vedle Martince neobjevoval ani Žemlička, který zaujal pozici levého křídla v prvním útoku. Nejstabilněji se tedy jeví třetí útok. Sezónu začínal ve složení Špaňhel-Leška-Tomík, nemoc skolila Martin Špaňhela a vedle Lešky putoval Petr Havelka. Leška s Tomíkem spolu ovšem hrají od prvního kola.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

PŘÍLIŠ KRUTÝ VÝSLEDEK

Sparta a Plzeň již mají za sebou jeden vzájemný extraligový duel. Odehrál se ve třetím kole v pražských Holešovicích. Keramici inkasovali první branku po kuriózní akci domácích hokejistů, kteří vytěžili stoprocentní šanci z nepříliš citlivého zásahu rozhodčího do hry. Z tlaku keramiků v poslední třetině se obhájci mistrovského titulu vymanili tak šikovně, že Branda z brejku vstřelil uklidňující branku, poté vabank hrající Plzeňany položily další dvě branky domácích. Zasloužený čestný úspěch zaznamenala Plzeň díky Milanu Volákovi v poslední minutě.

Hrou keramici na Spartě určitě nezklamali, pochválit je nezapomněl ani asistent hlavního trenéra Sparty Václav Sýkory, Pavel Hynek: „Plzeň hrála padesát minut výborný hokej, výsledek je pro ni až příliš krutý“. Sympatická a potěšující pochvala ovšem body neznamená, hokejisté Plzně tak mají dnes druhý pokus.

Pevnost padla aneb liberecko-vsetínská studená sprcha

Kousaví Tygři se zalekli Plzně pouze v úvodu utkání. Dvoubrankový náskok je sice i v hokeji nadějným, ale že se jím nesmí mužstvo ukolébat poznali keramici právě v zápase s Libercem. Čtyři branky Tygrů a první domácí prohra byla na světě. Vše měli keramici dohnat v nedělním utkáním se Vsetínem. Plzeňské trápení ale mělo druhé pokračování. Proti mladému mužstvu Vsetína rozhodovaly chyby zkušených hokejistů Plzně. První branku lze připsat na vrub jinak v zápase výtečnému Liboru Bartovi, rozhodující zásah si připsal po špatné rozehrávce Josefa Řezníčka útočník Vsetína Ambruz.

Letitá plzeňská anomálie

Keramika Plzeň se zařadila mezi vedoucí týmy extraligové tabulky. Tyto týmy by měly mít a většinou také mají výrazně kladné skóre. Keramici ovšem tradičně veškeré tyto teorie popírají a bilanci vstřelených a inkasovaných branek mají chvílemi i zápornou, přestože se pohybují v první čtyřce. Počet obdržených branek pasuje Keramiku kolem jedenáctého místa, počet vstřelených zhruba na místo páté.

Víkendové kolo ve znamení návratů

Do sestavy Keramiky Plzeň se vrátili David Mazanec a Václav Eiselt, který ovšem do dění na ledě zasáhl jen na jedno nešťastné střídání v zápase s Libercem, při němž Plzeň inkasovala ve 38. minutě gól. Nejvíce sledovaným byl určitě Michal Straka, který přijel do Plzně jako vedoucí prvního útoku soupeře Keramiky. Návrat vskutku vydařený. Libora Bartu překonal za stavu 3:2 pro Plzeň, po mnoha letech tak jeho úspěšný zásah fanoušky Plzně místo radostného výkřiku rozesmutněl.

Ze čtvrté lajny rázem druhá

Velmi kvalitní výkony podává v posledních zápasech útočná lajna vedená Janem Švíkem. Jejích výkonů si samozřejmě trenéři nemohli nevšimnout. Řada ve složení V. Král – Švík – Adamský byla i v prohraném utkání s Libercem tahounem v útočném snažení Plzně, zápas proti Vsetínu již sehrála jako druhý útok Keramiky Plzeň. Vstřelené branky sice nedosáhla, ale vytvořila si nejvíce brankových příležitostí, v celkově nepříliš povedeném utkání fanoušky udivovala aktivita mladíků Švíka s Adamským, viditelné bylo jejich herní porozumění s již zkušenějším Václavem Králem. Chybělo tomu ovšem stejně jako u ostatních útoků to nejdůležitější, góly.

Trenérské rošády

Proti Libercem vyrukovali Plzeňané s Radkem Dudou na pravém křídle prvního útoku. Michal Dvořák se do sestavy nevešel, ovšem vrátil se na utkání se Vsetínem. Valaši museli čelit plzeňské hře na tři útoky! Sedět však trenéři nenechali mladé juniory, ale zkušeného harcovníka Jozefa Voskára, a do té doby centra druhého útoku Aleše Krátošku. V obraně dostal příležitost Milan Vobořil a trenérům se odvděčil dobrými výkony i vstřelenou brankou. V sestavě se naopak neobjevuje Jiří Hanzlík. Změny v sestavě ještě více přiživily spekulace o možných hráčských výměnách.

První letošní výměna hráčů přinesla v Plzni a v Praze šok!

Netrvalo ani 24 hodin a hokejová veřejnost vstřebávala zprávu o překvapivé výměně hráčů mezi Keramikou Plzeň a Slavií Praha. Pražané sehráli stejně jako Plzeňané páteční i nedělní kolo v domácím prostředí. Získali dva body za dvě remízy se Vsetínem a Vítkovicemi, s bilancí jedné vstřelené branky! Plzeň na to byla ještě hůře. Obě mužstva se dohodla a do Edenu zamířil Radek Duda a Aleš Krátoška. Upřímně řečeno, výkon Radka Dudy v Plzni hodně zaostával za jeho představením v dresu reprezentace a mdlý výkon v zápase proti Vsetínu nikoho rozhodně nadchnout nemohl. Aleš Krátoška, hráč v minulosti stíhaný zraněními střídal světlejší okamžiky s těmi horšími a do zápasu proti Vsetínu vůbec nenastoupil. Kdože se tedy představí poprvé v dresu Plzně proti Spartě Praha? Hodně překvapivě je to zdánlivě nedotknutelný klenot Slavie Praha, pravý křídelník s bohatými reprezentačními zkušenostmi Viktor Ujčík! Za poznámku jistě stojí výroky Radka Dudy, který při svém odchodu z Plzně nenechal takřka na všech kolem Keramiky nitku suchou, od hráčů až po trenéry. Trochu smutné a nedůstojné rozloučení.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE PLZNĚ SE SPARTOU

Nádech prestiže mají duely Keramiky Plzeň a Sparty Praha. V nejužším vedení Sparty figuruje muž, který mj. přivedl do Plzně Dušana Salfického, bývalý manažer plzeňského klubu Luboš Koželuh. Obchod a spolupráce mezi oběma kluby je vcelku čilá. Ze současného kádru Pražanů v Plzni působili několik sezón Pavel Šrek, Martin Špaňhel, několik zápasů sehrál za Plzeň Petr Leška. V Plzni mají naopak zkušenosti ze Sparty Michal Dobroň, v pražském klubu loni hostoval Václav Král, čtrnáct dní ve Spartě strávil ale také Milan Vobořil. Do Plzně také ze Sparty zamířil Václav Eiselt a dnes už bývalý útočník Keramiky Duda.

Některá utkání se Spartou fanoušci Plzně jistě dlouho nezapomenou. Např. „legendární“ debakl z 18. ledna 1998 0:10, ve kterém explzeňský Jelínek vstřelil za Spartu hattrick, či čtvrtý čtvrtfinálový duel, který rozhodl nahozením za branku Jaromír Kverka!

Celková bilance vyznívá výrazně lépe pro Spartu.

Plzeň vs. Sparta: 37 9 3 25 86:135

PLZEŇANÉ PROTI SPARTĚ

Pavel Vostřák byl vyhlášeným střelcem Keramiky Plzeň, už tedy ani nepřekvapuje, že se opět objevil na prvním místě nejúspěšnějších střelců, tentokráte zápasů Plzně a Sparty.

Pavel Vostřák 12/td>
Michal Straka
Milan Volák
8
Josef Straka 4/td>

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ VS. SPARTA

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučených 13 (6-7)
Průměrný počet střel 65 (30-35)
Průměrný počet diváků 6 806
- v Plzni 7 350

Zápasy obou soupeřů se těší velkému diváckému zájmu. V těchto statistikách lámalo rekordy čtvrtfinále v sezóně 1997/98, průměrná návštěva na zápase této série činila bezmála 10 000 fanoušků. Páty, rozhodující duel na ledě Sparty zhlédlo rekordních 13 534 diváků!

Nejtrestanější hráč

Plnou hodinu trestů sesbíral ve vzájemných zápasech sparťanský obránce Jaroslav Nedvěd. Dva tresty do konce utkání jej „vynesly“ až na první místo v počtu trestů. Nejvíce trestů na druhé straně inkasoval Zdeněk Sedlák, a to 39 trestných minut.