Preview 27. kolo

Indiáni budou v derby útočit na šestisté vítězství v nejvyšší soutěži!

Plzeň – Na den přesně po třech měsících uvidí západočeská metropole derby, přijíždějí Karlovy Vary! Aby toho nebylo málo, mohou modrobílí zaokrouhlit svůj počet výher v tuzemské nejvyšší hokejové soutěži na rovných šest set!


HC ŠKODA PLZEŇ
vs.
HC ENERGIE KARLOVY VARY

ČEZ Aréna, Plzeň
11. prosince 2015
27. kolo hokejové Tipsport extraligy


Předloni se po předlouhé době ve vzájemných zápasech prodlužovalo, když indiáni ztratili vedení v poslední minutě. Nakonec ovšem před vlastním publikem uspěli v nájezdech. Vše pak odčinili v lázeňském městě, když uspěli 2:1. Svou dominanci v derby demonstrovali Plzeňáci v dalších dvou utkáních, když vždy uspěli 5:3 a soupeři tak za celou sezónu darovali jediný bod! Jenže vloni Energie sérii rázně uťala hned v prvním vzájemném měření sil, když v přípravě na západě Čech uspěla 2:0. Indiáni ovšem vyloupili led soupeře v odvetě, i když až v prodloužení. V samotné extralize pak byla opět úspěšnější Škodovka. Obě mužstva nejprve na úvod shodně uspěla na svém ledě v poměru 2:1. Změnu přinesl až předposlední duel, ve kterém indiáni v poslední vteřině zápasu dokázali srovnat s Energií krok a navíc uzmout v prodloužení i bonusový bodík. Svou dominanci v posledních letech pak stvrdili v zatím posledním vzájemném měření sil, když uspěli v KV Aréně v poměru 3:1 – dvakrát se prosadil Simon, vítěznou trefu přidal Lev. Letos v prvním vzájemném duelu uspěli hráči Energie. V Plzni dohnali dvoubrankové manko a nakonec urvali pomyslné dva body v samostatných nájezdech. Indiáni však oplatili svému soupeři stejnou mincí. V samotné extralize ale vyrovnané výsledky nehledejte. Indiáni na úvod soutěže uspěli před svými fanoušky 5:1, v odvetě pak brali cenný skalp v KV Aréně dokonce 6:0! Jakou zápletku bude mít derby tentokrát?

Pod pokličkou Energie

Cíle karlovarské Energie jsou před novou sezónou zcela jasné, po šesti letech, od zlaté sezóny 2008/09, se pokusit probojovat počtvrté v historii do vyřazovacích bojů. Dopomoci alespoň do předkola play-off tomu mají i nové tváře. Z Pardubic přišel explzeňský Václav Benák či z Olomouce další hráč se zkušenostmi z Plzně Tomáš Rachůnek. Energii vypomůže i Michal Gulaši, který se vrátil do Čech ze Švédska nebo Rostislav Marosz z Třince. Poslední akvizicí je slovenský reprezentant Marcel Haščák. Tým naopak opustili Redlish, Micka, Bahenský, Pšurný, Hruška, Balán a Šmach. V dosud nepříliš vyvedené sezóně pak tým opustil Radek Duda, Martin Bartek či Ivan Rachůnek, David hruška je již Slavistou, Tomáš Harant Pirátem a na hostování do Dukly a Prostějova odešel Tomeček se Zdražilem. Naopak na pomoc přispěchal Redlish z Chomutova, Kůs z Kadaně, Huna z Popradu, Bryan Rodney z Itálie, ze Slovenska přišli i Deyl a Bulík a tým převzal trenér Peter Oremus.

Karlovy Vary vyjely na led jako poslední extraligový celek a celkem sehrály deset duelů, získaly však pouze devět pomyslných bodů. Za výhru v Plzni po nájezdech a domácí vítězství nad Slavií a Litoměřicemi. Bodík navíc připutoval opět v dalším západočeském derby. Porážky pak přišly na Slavii, od Chabarovsku, v Chomutově, ve Zlíně, Olomouci a opět od Pirátů.

Samotná liga Energii také příliš nevychází. Horší je pouze o bod Litvínov, ten má ale zápas k dobru. Karlovy Vary zapsaly v šestadvaceti duelech pouze sedm výher, nejsvětlejší moment byl zkraje listopadu, kdy přišla tři vítězství v řadě. Od té doby již Západočeši ani jednou nebodovali dvakrát po sobě. Aktuální je série dvou nezdarů – doma od Mountfieldu a naposledy v Liberci 1:7.

Jako tým Energie nasbírala zatím osmý nejvyšší počet trestných minut, ovšem ve schopnosti čelit v oslabení jsou horší již jen Zlín a Mladá Boleslav. Přesilové hry jsou naopak deváté nejlepší v celé lize. S návštěvností je to téměř shodné jako před rokem. Zápasy Karlových Varů navštěvuje v KV Aréně průměrně přes tři tisíce fanoušků, což je ovšem v celé startovném peletonu opět nejméně.

HC Energie Karlovy Vary:

Postavení v tabulce: 13.
Počet bodů: 24
Počet vstřelených branek: 59
Počet inkasovaných branek: 87
Nejproduktivnější hráč: Rostislav Marosz 21 (7+14)
Nejlepší střelec: Marosz, Duda, Haščák - 7 branek
Nejlepší nahrávač: Tomáš Rachůnek - 16 asistencí
Nejtrestanější hráč: Radek Duda - 51 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Martin Osmík +4
Nejhorší hráč v bodování +/-: Michal Gulaši -10
Gólmani:
Tomáš Závorka   - 1345 minut / pr. 2,99 , 90,82%
Vladislav Habal -  221 minut / pr. 4,89 , 81,82%

HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 3.
Počet bodů: 47
Počet vstřelených branek: 92
Počet inkasovaných branek: 73
Nejproduktivnější hráč: Dominik Kubalík 24 (16+8)
Nejlepší střelec: Dominik Kubalík – 16 branek
Nejlepší nahrávač: Jakub Jeřábek – 19 asistencí
Nejtrestanější hráč: Marcel Hossa – 35 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Michal Moravčík +13
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jakub Lev -16
Gólmani:
Matěj Machovský – 1294 minut / pr. 2,55 , 91,75%
Patrik Polívka  –  291 minut / pr. 2,68 , 90,44%

Výsledky posledních zápasů:


HC Škoda Plzeň 4
Piráti Chomutov 0
(0:0, 3:0, 1:0)






Branky a nahrávky: 22. Johnson (Bližňák, Pulpán), 31. Kubalík (Kracík, Jeřábek), 37. Schleiss (Jeřábek), 49. Preisinger (Schleiss, Jeřábek).
HC Škoda Plzeň: Machovský (Polívka) – Moravčík, Jeřábek "C", Pulpán "A", Holý, Sklenička, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson "A", Bližňák, Lev – Hossa, Preisinger, Sýkora – Poletín, Přikryl, Schleiss.



Bílí Tygři Liberec 7
HC Energie Karlovy Vary 1
(2:0, 3:0, 2:1)




Branky a nahrávky: 12. Lakatoš (Stránský), 20. Bulíř (Valský), 23. Říha (Bakoš), 24. Valský (Krenželok, Vampola), 25. Birner (Vampola), 46. Valský (Plutnar, Ševc), 49. Bulíř (Krenželok, Radivojevič) – 42. Duda (Bulík).
HC Energie Karlovy Vary: Závorka (24. Habal) – Bičánek (C), Tomeček, Sičák, Benák, Gulaši, Rodney, Redlihs – Rachůnek, Marosz, Duda – Vachovec, Bulík, Huna – Rohan, Kůs, Bartek – Kohout, Osmík, Gorčík.