Preview 33. kolo

Hokejový svátek! Indiáni vyrážejí do Brna k utkání pod širým nebem!

Plzeň – Indiáni se představí v rámci hokejových her v duel s Brnem pod širý nebem! Kapacita tribun je 21 500 diváků a organizátoři věří, že se podaří překonat divácký rekord extraligy. Ten pochází z roku 2012 z utkání Kladna a právě Komety z pražské O2 Areny a jeho výše činí 17 182 diváků.


HC KOMETA BRNO
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Za Lužánkami, Brno
3. ledna 2016
33. kolo hokejové Tipsport extraligy


V předminulé sezóně indiáni také jako první zavítali do brněnské haly Rondo; to se psalo sedmé kolo ročníku 2013/2014. Indiáni vyplenili soupeřovo teritorium v poměru 4:1 po dvou trefách Pletky, jedné Straky a Novotného. V odvetě na západě Čech Plzeňané docílili stejného skóre, tentokrát se gólově prosadili Seman, Kašpařík, Pletka a Ján Sýkora. Další dva duely se ale staly kořistí Komety. Doma nejprve vyhrála jasně 5:1 (čestný úspěch za hosty zaznamenal Duda), aby v Plzni brala všechny body za těsnou výhru 2:1 (Vlasák). Zápasy play-off máme ještě všichni téměř v živé paměti. Indiáni doma prohráli první střetnutí 1:4 (Ján Sýkora), aby stejným výsledkem porážku soupeři oplatili (Slovák, J. Sýkora, Kratěna a Straka). Veselo bylo v plzeňské kabině i po prvním duelu v Brně, který hosté vyhráli 2:1 (Kašpařík a Vlasák). Jenže ve čtvrtém vzájemném duelu střelce Západočechů vymazal Čiliak a dovolil Kometě vyhrát v poměru 1:0. Chleba se tak lámal v Plzni, kde Brněnští vyhráli těsně 3:2 (Pletka a Kratěna). Kometa si postup uhlídala na vlastním ledě, když stopku vyřazovacími boji vystavil v prodloužení domácí Zohorna. Brněnští tehdy nastartovali svoji jízdu, která skončila stříbrnými medailemi. Alespoň náplast na ještě čerstvé rány dal indiánům první vzájemný duel loňské sezóny, když v Brně vyhráli jasně 5:0. Jenže Moravané si nenechali nic líbit a v Plzni zvítězili 5:3, doma pak uhájili své teritorium v poměru 4:2. Poslední slovo ovšem měli indiáni a srovnali tak bodový zisk ve vzájemných zápasech, když opět bez inkasovaného gólu skolili svého soupeře 3:0. Západočechům se lépe vedlo i v úvodu letošní sezóny, když smazali dvougólový náskok soupeře a uspěli nakonec 4:3, v odvetě, opět před vlastním publikem, zvítězili díky brance Kubalíka z desáté minuty nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Jakou zápletku bude mít utkání nyní?

Pod pokličkou Komety

Brno opět pomýšlí na příčky nejvyšší a změny kádru začaly na postu nejdůležitějším – trenéra. Kormidla se ujal exreprezentační kouče Alois Hadamczik. Novou smlouvu dále podepsali Tomášové Malec a Svoboda, gólman Falter a útočník Čermák. Kádr navíc posílil i o kladenského Tomáše Kaberleho a vítkovického Richarda Stehlíka. Naopak Michal Kempný se vydal směr KHL, konkrétně Omsk a na hostování odešla šestice hráčů – Wasserbauer, Pokorný, Bilčík, Kusko, Klimeš i Zelenka. V průběhu sezóny pak tým posílil o brankáře Pardubic Karla Vejmelku a obránce Vsetína Petra Štindla, naopak na hostování odešel do Mountfieldu Antonín Honejsek a do Kladna František Ptáček.

Kometa pod vedením nového trenéra odehrála v přípravném období jedenáct utkání a pouze jednou nevyhrála, když padla ve Zlíně 1:3. V Olomouci, Bratislavě, Trenčíně, s Vítkovicemi a v odvetě s Kohouty se pomyslné body dělily a vítězství přišlo v zápasech s Třebíči, s Bratislavou, Českými Budějovicemi, Trenčínem i v generálce na extraligu se Zvolenem.

Jenže v samotné lize to již Brňanům trochu skřípe. Tým se veze na střídání vítězství a porážek, což dokládá i fakt, že Jihomoravané patnáctkrát uspěli a šestnáctkrát ne. Celkově to tak se ziskem šestačtyřiceti bodů stačí na osmé místo.

Jako tým posbírala Kometa pátý nejvyšší počet trestných minut, schopnost čelit v oslabení je hned po Plzni sedmá nejlepší. V početních výhodách jsou na tom naopak o chlup indiáni hůře, když jejich následující soupeř je třetí. Velmi vyrovnané jsou i vyslané střely obou celků. V návštěvnosti je Brno opět druhé za Pardubicemi, oproti loňsku ovšem přibylo téměř o čtyři sta diváků v hledišti na každý zápas více.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...


HC Kometa Brno:

Postavení v tabulce: 8.
Počet bodů: 46
Počet vstřelených branek: 79
Počet inkasovaných branek: 75
Nejproduktivnější hráč: Jan Hruška (13+12) a Vojtěch Němec (9+16) oba 25
Nejlepší střelec: Jan Hruška - 13 branek
Nejlepší nahrávač: Kováčik, Němec - 16 asistencí
Nejtrestanější hráč: Němec, Malec - 48 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Leoš Čermák +7
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jakub Koreis -5
Gólmani:
Marek Čiliak   – 1483 minut / pr. 2,43 , 91,40%
Martin Falter  –  306 minut / pr. 2,35 , 90,32%
Karel Vejmelka –   85 minut / pr. 0,00 , 100,0%

HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 2.
Počet bodů: 59
Počet vstřelených branek: 107
Počet inkasovaných branek: 85
Nejproduktivnější hráč: Dominik Kubalík 28 (19+9)
Nejlepší střelec: Dominik Kubalík – 19 branek
Nejlepší nahrávač: Jakub Jeřábek – 21 asistencí
Nejtrestanější hráč: Jakub Jeřábek – 36 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jakub Jeřábek +14
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jakub Lev -18
Gólmani:
Matěj Machovský – 1654 minut / pr. 2,39 , 92,24%
Patrik Polívka  –  291 minut / pr. 2,68 , 90,44%


Výsledky posledních zápasů

Mountfield HK 2
HC Kometa Brno 1
(1:0, 0:0, 1:1)





Branky a nahrávky: 7. Dej (Pláněk, Vydarený), 57. Dej (Bednář, Kukumberg) – 41. Hruška (H. Zohorna).
HC Kometa Brno: Čiliak – Kuboš, Kaberle, Trška, Malec, Štindl, Stehlík – Vondráček, Hruška, Ostřížek – Dostálek, Němec, Káňa – Dočekal, Čermák, Raška – H. Zohorna, Koreis, Burian.



HC Vítkovice Steel 2
HC Škoda Plzeň 4
(1:1, 1:0, 0:3)





Branky a nahrávky: 2. Klok (Burger), 38. Kucsera (Vandas, Kolouch) – 4. Bližňák (Lev, Kratěna), 45. Kubalík (Jeřábek, Machovský), 49. Hrňa (Svoboda, Preisinger), 49. Kubalík (Kadlec, Kracík).
HC Škoda Plzeň: Machovský – Jeřábek, Kadlec, Pulpán, Kudroč, Moravčík, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Lev, Bližňák, Kratěna – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Přikryl, Beran.