Ohlasy OLO

Chceme si co nejrychleji zajistit umístění v šestce, přeje si Jakub Lev

Pořádně těžkou bitvu mezi domácí Škodovkou a kohouty z Olomouce musely rozlousknout až samostatné nájezdy, v nichž se usmálo štěstí na hole indiánů. Proti nebezpečné Moře, jež značně zatápěla celý duel plzeňským barvám, brali proto Západočeši cenné dva body. Dramatický duel zhodnotil na tiskové konferenci autor důležitého srovnávající gólu Ondřej Kratěna a exekutor vítězného nájezdu Jakub Lev.

Hokejisté Olomouce svým pojetím hry celý duel značně znepříjemňovali hru indiánům a ukázali, že jsou právem v první šestce extraligové tabulky. „Oni hráli celý zápas výborně. Dařilo se jim zavírat střední pásmo. Pokud jsme se už do něj dostali, tak lehce vyhazovali kotouče ze své třetiny. Bylo hrozně těžké se u nich udržet. Olomouc hraje takhle celou sezonu a je proto na takovém místě, jakém je," uznal a popsal kvalitu Mory kapitán indiánů Ondřej Kratěna.

Po dobrém první půlce úvodní třetiny, kdy se podařilo Škodovce dostat po Kubalíkově trefě do vedení, kohouti najeli na svůj styl hry a postupně začali mít více navrch v bruslení a v osobních soubojích. Dokázali navíc proměnit dvě přesilovky a rázem byli v průběhu třetí části na koni. „Přestože jsme se jen těžce dostávali do zakončení, tak jsme věřili, že máme šanci utkání ještě obrátit," nevěšel hlavu za nepříznivého stavu Jakub Lev. Utkání navíc okořenilo několik sporných momentů, které ještě přilily olej do ohně. „Potřebovali jsme vyrovnat. Nemohli jsme se vztekat a trávit čas zbytečně trestné," věděl, co je nejdůležitější, zkušený Ondřej Kratěna.

Slova Jakuba Lva byla nakonec postupně vyplněna. Čtyři minuty před koncem řádné hrací doby dostala Škodovka k dispozici přesilovou hru, kterou zužitkovala, jak nejlépe mohla. Po pěkné akci se z bezprostřední blízkosti prosadil Ondřej Kratěna. „Čekal jsem, že mi od Kuby přihrávka přijde, a přišla parádně," velebil nahrávku Jakub Lva autor důležité branky. Oproti předchozím početním výhodám se ale úspěšný asistent místo na modré čáře nacházel na levém křídle. „V přesilovce jsme zaimprovizovali. Poté, co jsem musel jít na buly, jsme se vyměnili s Tomášem Svobodou a naštěstí to vyšlo," těšila Jakuba Lva úspěšná spolupráce vedoucí ke srovnání.

Po bezbrankovém prodloužení přišly na řadu samostatné nájezdy, v nichž se diváci dočkali rozhodnutí až v sedmé sérii, kdy se přesnou ranou švihem prosadil Jakub Lev. „Nechtěl jsem se pouštět do žádných kliček. Zkusil jsem vystřelit a slavilo to úspěch," popsal svoji rozhodující trefu vedoucí k bonusovému druhému bodu centr čtvrté plzeňské řady. K samostatnému nájezdu hráče s číslem třicet na dresu popíchl trenér brankářů Rudolf Pejchar. „Říkal mi: Co Lvíčku, dáš to jako na tréninku?" smál se Jakub Lev.

Plzeň si ziskem dvou bodů upevnila svoji pozici v první šestce extraligové tabulky. Na sedmý Chomutov má aktuálně Škoda desetibodový náskok. „Pro nás je šestka cíl. Koukáme se na soupeře, kteří jsou na sedmém, osmém místě. Zápasy budou nyní rychle ubývat a chceme proto co nejrychleji nahrát dostatek bodů, abychom poté mohli hrát ve větší pohodě," vysvětloval autor dvou kanadských bodů v utkání proti Olomouci. Svůj názor přidal i Ondřej Kratěna. „Tabulku sice nějak extrémně nesleduju, ale vím, že jsou tam minimální rozdíly. Je to na pár bodů," dodal plzeňský kapitán.