Nepomohou nám, když na nás budou pískat, říká Libor Barta

P l z e ň – Osmnáctým kolem završí v pátek hokejová extraliga svoji další část. Přeložené 19. kolo se odehraje až po přestávce. Keramika v posledních šesti zápasech nedokázala svého soupeře přehrát a visí nad ní Damoklův meč v podobě nepříjemné série. Tu by právě v utkání se Zlínem chtěli keramici zakončit a odstartovat cestu směrem nahoru v extraligové tabulce.

V utkání první čtvrtiny ve Zlíně, kde Keramika podlehla 2:4, si před plzeňskou brankou otevřeli doslova střelnici hráči Zlína a zaměstnávali brankáře Libora Bartu. Na toho se během zápasu nahrnulo 48 střel. Dá se tedy očekávat, že i páteční utkání bude srovnatelné? „Především oni hrají doma jinak, než venku. Pro nás to však bude jedno z rozhodujících utkání, protože šest zápasů je již série. Myslím, že bychom to mohli prolomit. Mohu všechny ubezpečit, že pro to děláme úplně všechno,“ vysvětluje Libor Barta. Ten se domnívá, že by bylo zapotřebí získat na svoji stranu v poslední době odvrácenou štěstěnu. „Prohrát dva, tři zápasy o gól je smůla. Potřebovali bychom mít trošku štěstíčka.“ Hokej je podle odborníků zejména také o psychice hráčů, pokud ta je v pořádku, odvíjí se podle toho i výkony. „Určitě je to o psychice. Je přeci hloupost, že zapomene během 14 dnů hrát hokej. Pokud se říká, že u brankářů dělá výkon z osmdesáti procent právě psychika, pak u hráčů je to někde okolo šedesáti. Pokud si nevěříš, je to na špatné cestě. Jít do zápasu s tím, že musíš, plodí chyby.“ Barta jako rozhodující moment pro utkání spatřuje v jeho v úspěšném vstupu. „Rozhodně, ty nemáme nejlepší. Doma třeba hrajeme dobře dvě třetiny a jedna nám potom uteče. Takže soustředěnost po celých šedesát minut. Vyvarování se zbytečných faulů, které nás často stojí inkasovaní branky.“ Právě v těchto momentech je důležitá komunikace mezi hráči, vše se musí ihned vypovídat v kabině. Funguje to tak i v Plzni? „Určitě to řešíme. Vše probíráme. Jenže v tom je problém. V kabině si toho navykládáme spousty, přijdeme na led a vše je hned jinak. Chybí realizace. Možná to někdy řešíme až moc. Každý o svých chybách ví, nemusí se mu připomínat. Pro nás je teď důležité zlomit jeden zápas, získat ztracené sebevědomí a začít si věřit.“ Výsledky posledních zápasů donutili i diváky dát najevo svoji nevoli. „Vím, že se toho v poslední době o nás napsalo spousty v souvislostech okolo Radka Dudy. Nechci, aby na nás diváci začali křičet kvůli takovým blbostem, které se zde staly. Jsme v krizi a potřebujeme se z toho dostat. Právě diváci nám mohou být nápomocni. Rozhodně nám nepomohou, když na nás budou prvních pět minut pískat. My sami jsme dost nervozní. Každý z nás do toho chce dát vše a když mu nevyjdou jedna dvě přihrávky a lidi začnou pískat, rozhodně to nikomu nepomůže. Je super a rozdíl, hrát před sedmi tisícovkami, které ti fandí, než před dvěma tisíci, kteří tě nepovzbudí.

Poslední zápasy, přinášely neustále změny v sestavě. Snaha trenérů pomoci hráčům dostat se do optima tak nenechala prakticky ani jedu řadu beze změn. Dají se tedy čekat i tentokráte další přesuny? „Především předpokládáme, že nastoupíme na tři lajny. Čeká nás přestávka, a tak nemá smysl šetřit síly, proto jen tři formace. První řada podle statistik často inkasovala, ani jejich produktivita nebyla podle představ. Proto jsme se rozhodli Straku s Andrašovským roztrhnout, zkusili jsme to již v Třinci a dá se říci, že výkon obou šel nahoru,“ vysvětluje Milan Razým a dodává: „Další formace vyznačují vyrovnanost. Navíc se stále potýkáme se zraněnými. Venca Eiselt se nedostal do optimální formy, po zranění jsou Kuba Koreis, fit není ani Venca Král, chybí Matějovský. Takže, jak vidíte, velký výběr hráčů není. Věříme, že teď během přestávky se stav zlepší, abychom mohli dobře odstartovat další zápasy.“