Notes #9: Se Zlínem o víc než tři body

P l z e ň - K poslednímu utkání před reprezentační přestávkou přijedou do Plzně Medvědi ze Zlína. Pro keramiky je duel velice důležitý. Chtějí přerušit hrozivou sérii, dotáhnout se na střed tabulky, získat opět sebevědomí a konečně potěšit plzeňské fanoušky. Mnoho otázek před tímto utkáním vyvolalo i prohlášení manažera Setikovského o možných hráčských výměnách. Keramici budou rozhodně potřebovat v těchto těžkých chvílích podporu ze strany svých fanoušků!

HC KERAMIKA PLZEŇ – HC HAMÉ ZLÍN

18. kolo – pátek 1. listopadu 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

Tradiční účastník nejvyšší hokejové soutěže již letos prošel nevídanou krizí. Před sezónou sice v městě Tomáše Bati nepanoval přehnaný optimismus, start do sezóny však nebyl nejhorší, ovšem výsledky poté překonaly i ty nejhorší představy všech kolem zlínského hokeje. Odchod opor dopadl na mužstvo více než si ve Zlíně před sezónou připustili. Nepomohl ani staronový trenér Antonín Stavjaňa. Slavný obránce se z pozice hlavního trenéra Medvědů musel poroučet po prohře se Spartou v 15. kole. Problémy měli a možná ještě mají dnešní hosté keramiků prakticky na všech postech. V brance chtěli Moravané vsadit na mladého Tučka, který však jak se dlouho ukazovalo, není nejspíše ještě dostatečně vyzrálý pro extraligové boje a jeho náhradník Ivo Pešat, léta zvyklý na pozici dvojky, také neodchytá sérii zápasů ve stabilní formě. Obrana byla vždy pýchou Zlína. Vyhlášení ostřelovači ze zadních řad však letos jakoby neměli střelecký prach. Problémy v útočné fázi dokumentovaly tahy trenéra Stavjani, který z výkonnostních důvodů nechal během zápasu sedět i nejstarší a nejzkušenější zlínské borce. Zlín se nenachází v ideálním rozpoložení, ovšem podcenit jej rozhodně nelze. Mužstvo má svoji sílu, doposud ji sice příliš neprokázalo, že ovšem dokáží být Medvědi pěkně kousaví, dokázal televizní duel se Spartou. A v neposlední řadě, v dobrém rozpoložení se nenacházejí ani keramici.


HC HAMÉ ZLÍN
změny v kádru úspěšnost Zlína
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

ZMĚNY V KÁDRU

Nebýt letních odchodů, mohli Zlínští letos platit za jednoho z největších favoritů extraligy. Modla zlínských fanoušků a opora reprezentačního týmu Petr Čajánek se vydal na zkušenou do zámoří. Loňská opora Zlína, mistr světa z posledního šampionátu Slovák Radovan Somík se rozhodl pro stejný krok jako Čajánek a zamířil do Philadephie.

Velkého úspěchu pro zlínský hokej dosáhl loni centr Petr Leška, který vyhrál kanadské bodování extraligy. Svoji doposud nejlepší sezónu v kariéře snad ani nemohl také někdejší útočník Plzně načasovat lépe. Kontrakt ve Zlíně se chýlil ke konci a Leška cítil, že může mít vyšší platové požadavky. Ty mu však nesplnil Zlín, ale pražská Sparta, jejíž dres tak bude minimálně v příštích dvou letech oblékat. Vedle těchto nejcitelnějších ztrát opustil Medvědy útočník Ambruz (Vsetín), z obrany zmizela jména Posmyk (Slavia), Mojžíš (Kladno) či Malena. Vedení hokejového klubu ve Zlíně nemělo dále zájem o služby brankáře Michala Maříka, který tak načal svoji další štaci v Havířově.

Ačkoli existuje mezi Zlínem a Vsetínem velká rivalita, vůle ke vzájemné spolupráci oběma klubům neschází. Do branky Medvědů přišel sedmatřicetiletý věčný vsetínský náhradník Ivo Pešat, doprovodili jej velezkušený útočník Rostislav Vlach a Ondřej Veselý. Oklikou přes slovenský Martin zamířil do obrany Zlína další loňský hráč Vsetína, Ondřej Hriňa. Obraná fáze by opět měla být ozdobou hry Medvědů. Pod vedením bývalého slavného obránce, nyní v roli trenéra Zlína Antonína Stavjani budou letos působit majitel titulu mistra ČR Pavel Zubíček a z Vítkovic přestoupil jeden z nejlepších v hodnocení plusových a minusových bodů v loňské sezóně Lukáš Galvas.

Posílit se také snažili Zlíňstí lovem v prvoligových vodách. V jejich síti uvízli např. Martin Čech z dnes již neexistujícího Ytongu Brno, Petr Mokrejš z Jihlavy a Ladislav Vlček z Kladna. Z Nashvillu se vrátil útočník Petr Hubáček, mezi muži se budou zkoušet prosadit zlínští junioři Václav Kos, Lukáš Dobrý a Jakub Blažek.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Tuček – Blaťák, Galvas, Hamrlík, Homer, Hriňa, Hučko, Zubíček, Marušák – Jenáček, Ministr, Mokrejš, Okál, Pivko, Ivan Rachůnek, Veselý, Vlach, M. Čech, Hubáček, Bartek

Trenér: Zdeněk Venera

ÚSPĚŠNOST ZLÍNA:

Využívání přesilových her

Při vlastním oslabení

počet přesilových her: 87
počet využitých: 14
úspěšnost: 16,09 %
počet oslabení: 74
počet ubráněných: 5
úspěšnost: 93,24 %

Průměrná návštěvnost

Na hřištích soupeřů

návštěvnost celkem: 4 422
doma: 5 038
venku: 3 279
počet zápasů venku: 8
bilance: 1 – 0 - 7
bilance v %: 12,5 – 0 - 87,5

ZLÍNSKÉ NEJ:

Nejlepší střelec Jenáček - 7
Nejvíce nahrávek Vlach - 9
Nejlepší obránce Hamrlík - 8 (2+6)
Nejtrestanější hráč Marušák - 39

Neúspěchy přinesly i ve Zlíně změny

Zlínští jsou v evidentní krizi, jakou v rámci samostatné ligy Moravané nepamatují. Nevídanou sérii proher málem zastavil duel se Spartou, ale nakonec vedl k odvolání trenéra Stavjani, kterého nahradil ve Zlíně známý Zdeněk Venera. Správnost tohoto tahu naznačují poslední úspěšné výsledky Zlína. Vedení Medvědů se však snažilo doplnit také tým. Do konce sezóny angažovalo dvaadvacetiletého slovenského centra Martina Barteka, který se poslední tři roky protloukal nižšími ligami v zámoří.

Možné blýskání na lepší časy

Zlínští sice předlouho nemohli vybojovat žádné body, v posledních dvou zápasech ovšem nenašli přemožitele. Po povinném vítězství na ledě beznadějně posledního Havířova následovala domácí remíza s ambiciózní Slavií Praha. Do Plzně tedy Medvědi přijíždí jako dvě kola neporažený tým. "Nelze koukat na umístění v tabulce. Poslední dva zápasy nedostali ani branku, takže stoupající forma je patrná. Dá se očekávat, že to bude nepříjemný soupeř, budou se snažit hrát svoji hru," popsal zlínskou současnost Milan Razým.

Našel Zlín svou jedničku?

V současnosti je situace v brance Zlína přesně taková, jakou si ji představovali představitelé klubu. Jedničkou je Petr Tuček, záda mu kryje Ivo Pešat. Dlouho však bylo nejasné, kdo z těchto dvou bude prvním brankářem. Důrazně si o tuto pozici v posledních zápasech řekl Tuček, který se po nevýrazném začátku propracoval na deváté místo mezi extraligovými brankáři s úspěšností zásahů 92,79, průměr branek na zápas u něj činí 2,74. Úctyhodná je již také Tučkova série bez inkasované branky. Naposledy jej překonal ve 49. minutě v Třinci útočník Václav Pletka. Od té doby drží Tuček neprůstřelnost a ta již čítá necelých 132 minut čisté hrací doby. Zda-li je mladý gólman schopen stabilních výkonů naznačí již dnešní duel v Plzni. "Doufám, že tu jejich neprůstřelnost ukončíme, i když naše střelecká produktivita není zvlášť růžová," přeje si s trochou obav asistent trenéra Milan Razým.

Tradiční zlínská zbraň

Pověstné zlínské přesilovky jsou k vidění i v letošní sezóně. Ve statistice využití přesilových her patří Medvědům druhé místo. V opačné situaci, jsou dokonce Zlínští nejlepší v extralize, co se tedy ubráněné nevýhody jednoho muže v poli týče. "Musíme si dávat na vyloučení pozor, přesilovky mají velmi dobré," varuje Milan Razým.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

HISTORIE SE OPAKUJE

Minulá sezóna začala pro plzeňské hokejisty hlubokou krizí. Ovšem příčina byla jasná – problémy na postu brankářské jedničky.

Letošní úvod nenaznačoval větší problémy. Plzeň se držela v horních patrech tabulky, pravidelně bodovala. S prvními porážkami se však začaly odkrývat možné problémy v mužstvu, jejichž řešení vyvrcholilo odchodem Radka Dudy do pražské Slavie.

Příchod Viktora Ujčíka se ukázal jako dobrý tah. Sám reprezentační útočník hokejově ožil a v každém zápase si připsal minimálně jeden bod do tabulky kanadského bodování. Týmu se však stále výsledkově nedařilo a bohužel stále nedaří. Zápasy ukázaly, že největší problémy Keramiky nejsou ani tak v útočné, jako v obranné fázi. Množství chyb v rozehrávce a přehmaty ve středním pásmu fanoušky často přiváděly k údivu. "Problém nám dělá střední pásmo. Nesmí se stávat, že na beka jde rozjetý protihráč, chytat ho totiž bude horko těžko a často jen za cenu faulu. Musíme se vrátit k obraně střední pásma, vyvarovat se zbytečných faulů. To se týká i mě, viz. poslední utkání," vidí jasně úkol týmu brankář Libor Barta a nezdráhá se nést svůj díl viny.

Kapitán Josef Řezníček se nechal slyšet, že právě dnešní utkání se Zlínem má být tím zlomem ve vývoji bodových zisků. Úkol je tedy jasný, vyhrát! "Udělali jsme pro ukončení naší série dá se říci všechno! Nejen na tréninku, ale i rozhovory s jednotlivými hráči," navyšuje mírně optimismus Milan Razým. Poté pátečním kole se před hokejisty rozprostírá reprezentační přestávka. "Určitě pro nás bude výhodou, potřebujeme se dát do kupy," nic netají Barta.

Jméno Bilance
+/-
Milan Volák 6
Jiří Hanzlík 5
Radek Matějovský 4
Josef Řezníček 3
Martin Adamský 2

Naopak nejhůře jsou na tom Michal Dvořák s Martinem Výborným, jejich bilance je -5 bodů. V závěsu je Dušan Andrašovský s –4 body.

Zápas se Spartou plný událostí

První napětí se diváci prožili před úvodním buly. Poprvé mohli na vlastní oči zahlédnout v plzeňském dresu Viktora Ujčíka. Ten se netajil svoji nervozitou z reakce plzeňského publika na svůj příchod. Plzeňští fanoušci se však zachovali jako vyzrálé hokejové publikum a vyprodaný stadion reprezentačního útočníka bouřlivě přivítal, za což se jim Viktor odvděčil mnoha pěknými akcemi a v neposlední řadě i finální přihrávkou na jedinou branku Keramiky z hole obránce Michala Dobroně. Ani jeho druhý zápas v dresu Keramiky však výsledkově nevyšel. Porážky se Spartou a na horkém ledě v Třinci znamenají, že Viktor Ujčík na své první "plzeňské" body stále čeká. Do osobní statistiky si však stihl připsat již pět bodů za dvě branky a tři nahrávky. Ve svých prvních třech zápasech za Keramiku nebyl aktuální reprezentant vyloučen.

Dusno nad plzeňským ledem

Zajímavým událostem při utkání se Spartou však po nástupu Viktora Ujčíka ještě nebyl zdaleka konec. Fanoušky ani tak nerozlítil gól sparťana Valdemara Jiruše na 2:1, jako závěrečná pětiminutovka, ve které se keramici prakticky nedostali do útočného pásma, ačkoli se od nich jednoznačně očekával tlak a hon za vyrovnávací brankou. Trenéři Keramiky stáhli hru na tři útoky, jejichž složení fanoušky také dost překvapilo a po konečném hvizdu dávali svoji nespokojenost hlasitě najevo, mj. vyvoláváním jmen bývalých hráčů Plzně.

Kdo táhne Keramiku ve zlých časech?

Jasné absolutorium zaslouží plzeňský brankář Libor Barta. Občasné chybičky jsou zcela jistě vzhledem k jeho celkovým výkonům odpustitelné. Obrana je asi největší slabinou Keramiky, přesto zaslouží vyzdvihnout dva obránci, Michal Dobroň a Milan Vobořil. Keramika má ve své sestavě mnoho útočníků, v současnosti ale výrazně ční jediný, Viktor Ujčík. V posledních zápasech jednoznačný tahoun, který pravidelně mění skóre ve prospěch Plzně, a který zaujal plzeňské fanoušky schopností přejít přes hráče v souboji jeden na jednoho. Ostatní útočníci podávají značně nevyrovnané výkony. Kanadské bodování Keramiky stále ovládá Josef Straka, o 4 body zpět je slovenský útočník Dušan Andrašovský.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORIE VZÁJEMNÝCH ZÁPASŮ PLZNĚ A ZLÍNA

Zlínský a plzeňský klub jsou každoroční účastníci nejvyšší hokejové soutěže. Po rozdělení Československa vstoupily oba kluby do nově vzniklé české extraligy a úvodní vzájemný duel sehrály na ledě Zlína 22. října 1993. První gól Plzně v tomto zápase byl zároveň prvním úspěšným zásahem plzeňského hráče do branky Zlínských. Autorem úspěšné střely byl Ondřej Steiner, Zlín v tomto duelu nakonec zvítězil 6:4.

V zápasech proti Zlínu dosáhli dva hokejisté Plzně hattrick. V sezóně 1997/98 nasypal do branky Zlína tři góly v jednom zápase Bednář, o tři roky později jej napodobil Václav Eiselt.

V zápasech Zlína a Plzně bývá k vidění úporný hokej, především ze zabezpečené obrany. S tím se podstatně hůře vyrovnávají plzeňští hokejisté. Zlínské hokejisty dokázali přehrát nejvýše o tři branky, zatímco Medvědi Plzeňany až o 6.

PLZEŇANÉ PROTI ZLÍNU

Nejúspěšnějším střelcem v historii zápasů Plzně se Zlínem je Milan Volák, ten rozsvítil červené světlo za brankou Zlína dvanáctkrát. V pořadí se objevuje také opět Tomáš Jelínek.

Milan Volák 12
Tomáš Jelínek 8
Michal Straka 6
Jaroslav Bednář 5

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ VS. ZLÍN

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučených 17 (8-9)
Průměrný počet střel 75 (35-40)
Průměrný počet diváků 5 602
- v Plzni 5 601
Nejrychlejší branka 0:33 Musil (6.12.1998)
Nejpozději dosažená branka 59:55 Okál (24.9.2002)

Nejtrestanější hráč

Oba premianti naživo.
Suverénní jedničkou mezi nejtrestanějšími hráči je exzlínský Marek Posmyk (64 t.m.), v současnosti obránce Slavie Praha. S odstupem takřka poloviny trestných minut je Michal Dvořák (33 t.m.). Právě tito dva hráči si podstatnou část ze součtu svých trestů „vydělali“ ve vzájemné potyčce při posledním vzájemném utkání loňské sezóny (viz. foto).

Zlínsko-plzeňské duely si vydobyly pověst zápasů, ve kterých se mají rozhodčí co ohánět. Tento trend nabraly tyto duely až v několika posledních sezónách. Nejvíce trestů bylo k vidění 26. října 2002 ve Zlíně, kdy hlavní rozhodčí Turčan rozdal hráčům obou celků dohromady 32 trestů!