Rozhovor před PLZ – ZLN

​Už jsme v play off, Zlín musíme bezpodmínečně porazit, říká David Jiříček

Plzeň – Indiáni mají před sebou poslední hrací týden, dvakrát se představí doma, jednou vycestují do východních Čech. Dobrou zprávou je pro příznivce Škody návrat dlouho zraněného Tomáše Mertla na led!

Škoda v minulém kole v přímém souboji o čtyřku padla v prodloužení na ledě Bílých Tygrů, možný postup ale ztracen rozhodně není. „Liberec nás šedesát minut přehrával, byl lepším týmem, musíme si to přiznat. Bod byl zlatý,“ přiznává David Jiříček.

Pokud chtějí modrobílí o přímý postup usilovat, zaváhání si již dovolit nesmějí. „Každý zápas je nyní důležitý, je to taková příprava na play off. Navíc my se stále rveme o čtyřku. Nic nebalíme, proti Zlínu chceme urvat všechny body,“ vyhlašuje mladý obránce. To, že se hraje o vše, jej ale rozhodně nesvazuje: „Ani ne, v utkání si člověk ty minuty spíše užívá. Je třeba těžké se do duelu vnořit, když dvě třetiny prosedíte, ale takhle, alespoň tedy u mě, když se hraje, tak nervozita není.“

Západočeši, kteří po celou sezónu počítají zraněné, včera naopak své fanoušky mile překvapili, na ledě se objevil i kapitán Milan Gulaš. „Je to náš lídr, nejlepší hráč, všichni jsme to tak vnímali. Škoda jen, že jsme nezlomili celý duel, měli jsme přesilovku pět na tři,“ popisuje a dodává, jak další utkání vyhrát: Musíme lépe dodržovat pokyny trenérů a je jasné, že jestli chceme do čtyřky, tak duel musíme bezpodmínečně zvládnout. Bereme to tak, že už to je play off, hrajeme o čtvrtfinále.“

Jeho slova potvrzuje i lodivod Západočechů Ladislav Čihák. „Soustředím se na další zápas. Je mi jedno, jestli je to do čtyřky, do šestky nebo do osmičky. Máme zítra doma Zlín a matematická varianta postupu existuje za předpokladu, že všechna tři utkání vyhrajme. Proto se soustředíme na další kolo a to chceme za každou cenu za tři body vyhrát,“ říká.

Minulý duel v Plzni obou celků přinesl dvanáctigólovou přestřelku, ve které modrobílí vysoko vedli, přesto nakonec uspěli „jen“ 7:5. „Bude to úplně odlišné, my jsme tenkrát byli ve zcela jiném rozpoložení, Zlín také. Nicméně po tom vítězství 7:5, kdy jsme vedli 6:0, jsme ani nikterak velkou radost neměli. Kluci cítili, že tam byl velký výpadek. Nyní to bude daleko bojovnější utkání a nemyslím si, že bude padat tolik branek,“ předvídá.

Jeho svěřenci se na tréninku před střetnutím věnovali zejména nácviku početních výhod. Mezi hráči se objevil i dlouho zraněný Tomáš Mertl, který v této herní situaci nemůže chybět. „Hodně jsme se na ně dnes soustředili. Udělali jsme pár změn a to nejen kvůli Tomášovi Mertlovi, který se nám vrací do sestavy. Věřím tomu, že už si v nich zase pomůžeme, protože to je už hodně dlouho, kdy jsme v nich byli úspěšní a bohužel jsme některé zápasy a body kvůli tomu ztratili,“ říká.

I on se na závěr vrací ke včerejšímu souboji na ledě Bílých Tygrů. „Podle toho, jak se zápas vyvíjel, tak se bod jeví jako zisk. Byli jsme jasně horší, Liberec byl agilnější, silnější v osobních soubojích, měl více šancí, nás podržel gólman. Ale ta loupež tam být mohla. V závěru jsme měli velké šance, bohužel se tak nestalo,“ uzavírá.


Fota: Marek Švamberg