Preview 36.kolo

V novém roce hezky od podlahy! Druhý hostí prvního!

Plzeň – Západočeši se vydávají poprvé v novém roce hned na jednu ze svých nejdelších cest. V rámci duelu kola se jako lídr představí na ledě druhých Vítkovic.


HC VÍTKOVICE RIDERA
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Ostravar Aréna, Ostrava
3. ledna 2018
36. kolo Tipsport extraligy

V předminulé sezóně indiáni uspěli na ledě soupeře 4:1 a aby toho nebylo málo, po velkém boji vítězství stvrdili i před svými fanoušky 3:2. I poté Západočeši brali všechny body, v posledním zápase roku 2015 dobyli Ostravu 4:2 a skvělý ročník završili kanonádou 9:3. Jenže do loňské sezóny vstoupili lépe Ostravané. Ti před svými fanoušky uspěli 4:1, radovali se i na západě Čech v poměru 5:3. Vítězný hattrick ale indiáni překazili v prvním zápase roku 2017, když v Ostravě zvítězili 4:2 a doma dokonce nadělili soupeři půltucet – 6:2. Oba celky následně čekala série předkola play-off. Do té lépe vstoupily Vítkovice, které přestály tlak Západočechů a rozhodly střelou do prázdné – 3:1. Ve druhém střetnutí naopak domácí zvrátili dvoubrankovou ztrátu a vybojovali mečbol v prodloužení. Jenže indiáni se nedali a dvěma nastřílenými bůry si před vlastními fanoušky hlasitě řekli o rozhodující duel. Ten nakonec v jejich prospěch rozhodl v pětadevadesáté minutě po přistrčení Preisingera David Stach. Ostravanům se na úvod nové extraligy pomsta nevyvedla, před vlastním publikem podlehli 0:2, prosadili se Kubalík a Gulaš, čisté konto udržel Alexandr Hylák. Na západě Čech domácí dvakrát prohrávali, jednou dokonce o dvě branky, přesto uspěli v samostatných nájezdech. Jakou zápletku nám oba týmy nachystají nyní?


Pod pokličkou Vítkovic

Ridera se před sezónou netajila vyššími cíly, než loňské předkolo play-off a zatím svým slovům rozhodně dostála. Aktuálně je již druhá, na vedoucí Plzeň ztrácí jedenáct bodů. Na téměř vrchol jí pomohla hlavně série devíti výher v řadě, kterou po výsledku 1:0 uťala až v posledním kole brněnská Kometa.

Ostravané se činí co do útoku, tak i do obrany. Po Plzni nasázeli soupeřům nejvíce branek (108) a méně inkasoval (77) pouze Mountfield a Brno. Mezi třemi tyčemi je strůjcem pevné defenzivy Patrik Bartošák, jenž je spolu s jmenovcem Rybárem a Miroslavem Svobodou jediný, kdo úspěšnost zákroků vytáhl nad třiadevadesát procent. Ale pozor, i dvojka Daniel Dolejš se rozhodně neztrácí, z pěti duelů si odnesl hodnotu přes 92. V útoku zase nejvíce řádí Ondřej Roman, který nasázel devět branek a sedmnáct připravil pro své spoluhráče. V rámci celé soutěže tento počin stačí na jedenáctou příčku. V zádech má nejlepšího střelce týmu - explzeňského Jakuba Lva (15+9).

Vítkovice mají osmé nejproduktivnější přesilové hry, šestá je schopnost čelit soupeřům v oslabení. Zároveň posbírali třetí nejvyšší počet trestných minut, pátý hitů a zblokovali nejvíce střel. Hokej navíc ve městě táhne, průměrná domácí návštěva 6714 fanoušků je v rámci celé extraligy čtvrtá nejvyšší.


Výsledky posledních zápasů

HC Vítkovice Ridera 0
HC Kometa Brno 1
(0:0, 0:0, 0:1)


Branky a nahrávky: 54. J. Hruška (Erat, R. Zohorna).
HC Vítkovice Ridera: Bartošák – Klok, Sloboda, D. Krenželok, Hrbas, Urbanec, Trška – Olesz, Lev, Bartovič – D. Květoň, Roman, Szturc – Kucsera, Kolouch, P. Zdráhal – Dej, T. Jáchym, Š. Stránský – Hudeček.


HC Škoda Plzeň 3
HC Dukla Jihlava 1
(1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 17. Jones (Preisinger, D. Sklenička), 41. Schleiss (Mertl), 60. Gulaš – 27. Zeman (Dostálek, Kajínek).
HC Škoda Plzeň: M. Svoboda (Hylák) – Moravčík, P. Kadlec (C), D. Sklenička, Jones, Pulpán, Čerešňák, L. Kaňák – Indrák (A), Mertl, Gulaš (A) – Stach, Kracík, D. Kindl – Schleiss, Kratěna, Eret – Rubner, Preisinger, Straka.

Statistika nuda je, má však cenné údaje: