Rozhovor

Michal Moravčík: Vracím se k číslu, které jsem nosil v dorostu

V nové sezóně uvidí fanoušci nové tváře a nová čísla v plzeňském dresu, jedné změny se příznivci indiánů dočkají i u obránce Michala Moravčíka, který už na zádech nebude nosit číslo 60, které oblékal v uplynulých sezónách!

Máte za sebou první soustředění na Šumavě, jaké bylo?
V úterý na mě padla trochu krize, v kopci při etapě mě chytly křeče a dojížděl jsem trochu v bolestech, ale dojel. Před středeční etapou jsem měl trochu strach, ale zvládl jsem to. Jel jsem v poslední skupině s Kubou Lvem nebo Davidem Skleničkou a spolu jsme se drželi až do posledního kopce. Je to náročné, ale musí to být.

Který den byl nejhorší?
Asi to úterý bylo nejhorší, je to možná jen můj pocit, ale dopoledne výjezdy a odpoledne etapa nám dala hodně zabrat. Samozřejmě závěrečný výjezd na Pancíř byl také náročný.

Jak zvládáte přípravu na Šumavě?
Já už jsem na svojí třetí přípravě s A-týmem, absolvoval jsem i jednu na Zadově. Člověk už ví, do čeho jde a dokáže se na to psychicky i fyzicky připravit.

Ptali se nováčci, co je čeká na soustředění?
Ti nováčci to mají hodně těžké, vědí, jak příprava vypadá jen z doslechu a ta samotná dřina je něco úplně jiného. Dokážu se vžít do jejich kůže, protože není tak dávno, co jsem zažil stejné pocity. Když jsme na té trati, tak už vím, kde jsou jaké úseky a na co se kde připravit.

Je letošní příprava nějak odlišná od minulých let?
Zatím je to v pohodě, trénujeme podobně jako například minulý rok. Vynechala se odpolední fáze, kdy jsme běhali třeba schody, což mně osobně nevadilo, ale zase neříkám, že bych si je užíval. Nic nového pro mě nebude.

Tento týden vás čeká volno, jak jej budete trávit?
Volno ještě nevím, jak budu trávit, ale asi hodně odpočívat. Možná si půjdeme zahrát tenis nebo fotbálek, bude to nějaká oddechovka.

Bude druhá část přípravy už lepší?
Teď jsme šli hodně na sílu, pak už to bude spíše o rychlosti, což mě osobně baví více.

Jak se těšíte na led?
Těším se moc a led už mi chybí. Těším se na extraligu i Champions Hockey League. Tam se utkáme se dvěma mistry svých soutěží a bude to určitě zajímavé srovnání. Na to se hodně těším.

Pro novou sezónu jste se rozhodl ke změně čísla. Nově budete mít na dresu 11, proč?
Já jsem přišel do áčka a jedenáctka byla zabraná, tak jsem dostal číslo 60. Teď pro novou sezónu se jedenáctka uvolnila, takže jsem po ní sáhnul. Hrál jsem s ní od mého příchodu do dorostu v Plzni. Je to jen číslo, ale nějak mi přirostlo k srdci a rád jsem si ho znovu vzal zpátky.