Rozhovor

Už mi to chybělo, říká po zapojení do přípravy Matěj Machovský

Plzeň – Indiáni v pondělí zahájili druhou část suché přípravy. S týmem poprvé také naskočil do přípravy brankář Matěj Machovský, který měl kvůli šampionátu v Rusku delší volno než zbytek týmu. Jedním z důvodů pro delší odpočinek byla i operace očí.

Jak jste se těšil zpátky do přípravy?
Už mi to chybělo, kluci v kabině i nějaký tréninkový řád. Včera jsem měl lehčí trénink, 40 minut na kole, pak nějaké cviky na břicho a ruce, dnes už jsem s kluky jel naplno kruhový trénink.

Představil jste se jako třetí brankář na MS v Rusku, jak jste vnímal roli třetího gólmana?
Ta role mi byla řečená jasně před šampionátem, hned jak jsem přijel na první kemp. Měl jsem být trojka a nasát hlavně atmosféru turnaje. Snažil jsem se ostatní kluky podporovat a měli jsme dobrou partu.

Jak vypadalo vaše volno po šampionátu?
Chvilku jsem odpočíval, kdy jsem opravdu nic nedělal a následně jsem pomáhal tátovi na stavbě a absolvoval jsem také operaci očí.

Operace očí? O co přesně se jednalo?
Nic speciálního, jen běžný zákrok na odstranění dioptrií, abych se nemusel už patlat s kontaktními čočkami. Je to docela úleva.

Takže při gólu od vzdálenější modré čáry už to nemáte na co svést?
Přesně tak, už se nemám na co vymluvit. (úsměv)

Jak bude vypadat vaše příprava?
Každý to má jinak, já třeba bych se rád zaměřil na posílení nohou, ale u gólmana je podstatná rychlost a obratnost, není to o tom nazvedat několik tun na činkách.

Na druhé soustředění pojedete?
My to máme stejné jako v minulém roce, kdy jsme trénovali s Rudou Pejcharem v Plzni a jeli jsme až na ten druhý kemp v Železné Rudě, což letos bude stejně. Trenéři chtějí mít celý tým pohromadě.

Jaká je spolupráce s Rudolfem Pejcharem?
Když máte kvalitního trenéra, který vás umí i po psychické stránce dobře postrčit, tak je to strašně cenné a jsem rád, že tu Ruda Pejchar zůstal.

V kabině jste mohl potkat několik nových tváří, jak se díváte na změny v týmu?
Tým určitě neoslabil, podle jmen mužstvo vypadá dobře, uvidí se však až na ledě jak nám to bude klapat. Zatím však nebylo moc času se s novými kluky poznat, jen jsme se pozdravili, ale na to čas ještě bude.

Po sezóně se spekulovalo o vašem odchodu, v Plzni ale zůstáváte.
Smlouvu jsem podepsal už v průběhu sezóny, ale netajím se tím, že bych se rád podíval do zahraničí, dokud na to mám ještě ideální věk. V Plzni jsem naprosto spokojený a uvidíme po sezóně, jaká bude situace.

Máte před sebou už čtvrtou sezónu v Plzni. Stabilními výkony jste si řekl o pozici jasné jedničky, takže spokojenost je asi maximální?
Já si myslím, že se nemám za co stydět. Výkony v předešlých sezónách byly docela stabilní, neměl jsem žádné výrazné výkyvy, za což jsem rád a věřím, že to do další sezóny ještě trochu zlepším.

V předchozích letech jste válel i při fotbalových zápasech, uvidíme vás třeba už dnes ve Štěnovicích?
Fotbal mám rád, ale bohužel fanoušky letos zklamu, protože se na trávníku nepředstavím. Vzhledem k operaci očí nesmím dostat nějakou dobu nějakou ránu na hlavu třeba míčem, takže fotbal se mě letos týkat nebude.