Moravčík v reprezentaci

Byly to zajímavé tři části, hodnotí duel se Švédy Michal Moravčík

Plzeň - Jeden z pilířů obrany indiánů Michal Moravčík spolu s parťákem Davidem Skleničkou reprezentují národní mužstvo na Carlson Hockey Games 2018 v Pardubicích. Proti Švédům plzeňský odchovanec rozjel vítěznou brankovou akci duelu.

Michale, jak byste zhodnotil dnešní duel se Švédskem?
Byly to zajímavé tři části. V úvodní třetině jsme měli výborných dvanáct minut, soupeře jsme zatlačili, bohužel jsme z toho nic nevytěžili. Naše oslabení následně hru srovnalo. V prostředním dějství stejně jako včera Finsko náš Švédové zatlačili, Dominik Furch nás ale podržel. V poslední dvacetiminutovce to bylo padesát na padesát, šance byly na obou stranách. My využili dvě přesilovky, v oslabení naopak neinkasovali a v tom bych viděl důvod, proč jsme dnes zvítězili. A samozřejmě velké díky Dominikovi, který to zavřel.

Seveřany jste často motali v jejich pásmu, ti měli v první části pouze tři střely na branku, čím to?
My jsme věděli, že Švédové hrají ve třetině velmi pasivně, což se projevilo. My hráli ale po obvodu, neměli jsme hráče před bránou, takže tam chyběl ten hráč, který by před gólmanem udělal trošku takový ten bordel. Náš tlak byl spíše optický po rozích a mantinelech, než že bychom měli hodně vyložených šancí. A že měli tři střely? Nevím, čím si to vysvětlit.

Naopak v prostředí třetině tlačili Švédové, bylo to třeba únavou z náročné hry první části?
Únavou to nebylo. Spíše soupeř se trochu probral. Určitě dostali kartáč o přestávce. Začali hrát a byli jsme to my, kdo měl problém přejít střední pásmo, podržet puk v útočné třetině a prostřídat v klidu řady. My beci pak měli spoustu dlouhých střídání, kdy jsme jeli nahoru-dolů a nestíhali jsme vystřídat. Pak jsme již jen stáli a nabídli Švédům některé závary.

Co jste si říkali před třetí části?
Trenéři nám říkali, ať prostřední část úplně vypustíme, že ta byla špatná. Což jsme udělali a chtěli jsme se vrátit k dobrému pohybu, udržet se na puku, zamknout je v jejich pásmu. To se povedlo, vybojovali jsme početní výhody, jednu využili a opět pečetili vítězství do prázdné.

Jak jste ze svého pohledu viděl vítěznou trefu utkání?
Já puk vyvezl z našeho pásma, přemýšlel jsem, komu to dát. Najednou mi tam vyplaval krásně Robin Hanzl, který měl našlápnuto, přebruslil svého strážce, který špatně vystoupil a zakončil nádherně, to jste sami viděli. To byla lahůdka. Co říkáte na atmosféru v Pardubicích?
Já zažívám poprvé domácí atmosféru v reprezentaci, takže mi to přijde super. Srovnávám to s Plzní, kde je vždycky kotel hlasitý. Lidé nás podporují, i když to vypadalo chvilkami s námi zle, tak nás podrželi a pomohli nám se zvednout. Poté, když jsme zatlačili, nás ještě více vybičovali k lepším výkonům.

V posledním utkání jdete na Rusy. Jak na ně vyzrát?
To si řekneme až zítra. Nyní si dobře odpočineme, zregenerujeme a až zítra se podíváme na video, uděláme meetingy.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů!

Foto: Aleš Krecl / ČSLH