Stříbrní mladší dorostenci

Úspěšná plzeňská mládež - 3.díl – stříbrní mladší dorostenci

Plzeň – V našem seriálu, ve kterém se ohlížíme za další úspěšnou sezónou hokejové klubu napříč všemi kategoriemi, se nyní zaměříme na mladší dorostence, kteří plzeňskou dobu bronzovou rozeklali ziskem stříbra.

V první části soutěže se třicet mužstev rozdělilo na tři skupiny po deseti. Skupinu Západ modrobílí zcela ovládli, když v osmnácti utkáních ztratili pouze čtyři body. Následně se kvalifikovali mezi nejlepší celky nadstavby, kterou rovněž opanovali. Navíc nasázeli přes dvě stě branek v osmatřiceti utkáních.

Ve čtvrtfinále čekala brněnská Kometa. Začínalo se na půdě hůře postaveného mužstva, tedy v Brně, kde Západočeši zvítězili 3:0. Jenže v prvním utkání před svými fanoušky mečbol nevyužili, fotbalový výsledek 0:1 sérii prodloužil. V rozhodujícím utkání již indiáni nezaváhali a po výsledku 5:1 oslavili postup. V cestě na finálový turnaj stál Chomutov, který z páté příčky nadstavby na Plzeň ztratil rovných čtyřicet bodů. Západočeši zvítězili 6:1 a 4:1 a opět po roce postoupili mezi čtyři nejlepší. Na úvod Závěrečného turnaje skolili Liberec 4:2, poté brali bod s Přerovem a těsně padli Mountfieldu 1:2.

Modrobílí před play-off v osmatřiceti utkáních pouze třikrát nebodovali a nastříleli 207 branek! Nejvíce se v útoku činil Adam Ženíšek (19+41), který se stal pátým neproduktivnějším hráčem soutěže. Do TOP 10 se vešel ještě Dominik Soukup (22+29). Mezi gólmany se zase čtvrtý umístil s úspěšností zákroků 92.78% Karel Čech.

Tabulka Západ

Pořadí	Mužstvo      Zápasy  Skóre   Body
1.      Plzeň          18   127:23    50 <--
2.      Litvínov       18   115:50    43 
3.      Chomutov       18    89:51    39 
4.      Sparta         18    69:57    33  
5.      Kladno         18    71:65    29 
6.      Karlovy Vary   18    60:59    26 
7.      Slavia         18    40:76    17 
8.      Třemošná       18    35:87    13 
9.      PZ Kladno      18    30:106   10 
10.     Ústí nad Labem 18    42:104   10

Tabulka skupiny A nadstavby

Pořadí	Mužstvo      Zápasy  Skóre   Body
1.      Plzeň	       38   207:53   100 <-- 	
2.      Liberec	       38   148:80    79	
3.      Litvínov       38   173:99    79
4.      Sparta	       38   135:115   64
5.      Chomutov       38   145:131   60
6	Č. Budějovice  38   104:170   35

Čtvrtfinálové série A

Plzeň    vs. Brno         2:1 (3:0, 0:1, 5:1)
Liberec  vs. Kladno       2:0 (2:1, 7:1)
Litvínov vs. Č.Budějovice 2:0 (6:4, 7:3)
Sparta   vs. Chomutov     0:2 (3:5, 1:4)

Čtvrtfinálové série B

Mountield vs. Šumperk     2:0 (6:1, 4:3)
Vítkovice vs. Třinec      1:2 (3:6, 3:2, 0:4)
Přerov    vs. Zlín        2:0 (4:1, 3:2)
Havířov   vs. M. Boleslav 2:1 (4:2, 4:5, 2:1sn)

Semifinálové série A

Plzeň    vs. Chomutov 2:0 (6:1, 4:1)
Liberec  vs. Litvínov 2:1 (3:2, 2:3sn, 3:2)

Semifinálové série B

Mountield vs. Třinec  2:0 (6:2, 4:3sn)
Havířov vs. Přerov    0:2 (3:6, 2:3pp)

Závěrečný turnaj o titul

Mountield vs. Přerov   6:1
Plzeň vs. Liberec      4:2

Mountfield vs. Liberec 2:1pp
Přerov vs. Plzeň       3:2pp

Liberec vs. Přerov     6:4
Plzeň vs. Mountfield   1:2

Tabulka Závěrečného turnaje

Pořadí	 Mužstvo      Skóre  Body
1.       Mountfield   10:3    8 
2.       Plzeň         7:7    4 <--
3.       Liberec       9:10   4 
4.       Přerov        8:14   2

Trenér Petr Vojan

Pane Vojane, vaše mužstvo je stříbrné. Je to úspěch nebo malinko zklamání?
Když jsme s tímto týmem začínali a hráli loni v dubnu první přípravný turnaj v Liberci a já viděl jak jsou od nás třeba liberečtí, kteří tam měli dokonce dva týmy, odskočení, říkal jsem si, že nás letos čeká těžká sezona a spousta práce.. Navíc i vloni na výběrech krajů tento ročník skončil předposlední, 13. Byl jsem se v Porubě podívat a herní projev týmu byl na tomto turnaji opravdu příšerný. Také v osmé třídě před dvěma lety kluci ve svojí skupině žákovské ligy vůbec neuspěli. Takže z dlouhodobého hlediska jsme neměli dobré vyhlídky. Abych ale odpověděl na otázku, po průběhu celé sezony a hlavně finálového turnaje to mírné zklamání je, protože jsme všechny soupeře přehrávali. Bohužel jsme nedávali branky v nejdůležitější části sezony, kdy to bylo třeba. Ale herní projev našeho týmu byl velmi kvalitní. Z toho mám radost a na tom se dá do budoucna stavět. Musím říct, že mám ještě z něčeho radost. A to z toho, že jsme za celou sezonu i s finálovým turnajem prohráli jen pár utkání a za celý rok nás nikdo nedostal na kolena, nikdo nás nepřehrál způsobem, že jsme řekli: "Tak na toho jsme dnes neměli." Všechny zápasy jsme byli lepší než soupeři a prohráli jsme si je sami díky naší střelecké neschopnosti.

Co chybělo v posledním utkání s Mountfieldem?
Právě koncovka. Nedali jsme branky, přestože jsme šance opět měli. V zápase jsme byli výrazně lepší, hlavně v první a třetí třetině. Bohužel soupeř vytěžil z minima maximum a v tom byl lepší zase on a proto vyhrál. V zakončení nám v tomto zápase chyběl náš nejlepší střelec. Vašek Adamec dostal hned ve třetí minutě zápasu trest na 5 minut plus do konce utkání za naražení na hrazení. Myslím, že to zápas velmi ovlivnilo. Z našeho pohledu se v žádném případě nejednalo o faul do konce utkání. Hráč se otočil zády přesně v momentě nárazu a rozhodčí řešil následek, ne zákrok samotný. Hradec nebyl absolutně připravený na naši fyzickou hru, na tempo zápasu a na dohrávání soubojů a rozhodčí tomu podlehli. Pak ve druhé třetině zase vylučovali hradecké, kteří se nám snažili odpovědět stejnou mincí, ale nebylo jim to vlastní. Nám se ale přesilovky nepovedly a paradoxně jsme tam ztratili pohodu.

Jak se tedy ohlížíte za finálovým turnajem?
Pro všechny kluky to byla obrovská zkušenost, získali spoustu nových a nepřenosných zkušeností, ze kterých budou moct těžit v budoucnu. Je hezké, když proti sobě v zápasech o všechno hrají ti nejlepší. Vylezou lídři, ukáže se, kdo na to opravdu má. A ještě jedna věc na zamyšlenou. Když jsem viděl smutné oči osmáků jak porovnávají svoje mini "alobalové" medaile velikosti pětikoruny, které nedostanete snad ani na minihokeji, s krásnými tvarovanými a velkými medailemi dorostů, bylo mi jich až líto...

Plzeň měla zastoupení na Závěrečném turnaji ve všech kategoriích, o čem to hlavně svědčí?
Svědčí to o dobré koncepční práci, o jasně nastoleném trendu posledních sezon a celkové filosofii našeho klubu. V mládeži jsme se zařadili na top úroveň a nebojím se říct, že momentálně na vrchol. Navíc, po loňské veleúspěšné sezoně jsem říkal, že to už nepůjde jen tak zopakovat. Po té letošní mohu říct, že se nám to povedlo znovu a počtem medailí jsme to dokonce překonali. Chyběla jen ta zlatá, ale i tak se jedná o obrovský úspěch. Bojovat na všech frontách takto úspěšně je opravdu mimořádné.

Mužstvo mladšího dorostu se po celou sezónu drželo v popředí tabulky. Kde vidíte jeho sílu a naopak, kde ještě musí přidat?
Naší předností bylo jednoznačně to, že jsme měli všechny pětky nadprůměrné a vyrovnané. Soupeři měli většinou 2-3 rozdílové hráče, nebo celou první pětku, ale zbytek týmu tu kvalitu už neměl. Proto jsme soupeře pořád tlačili, každá pětka měla sílu a mohla utkání rozhodnout. Rezervy vidím jednoznačně v koncovce, což nás pak doběhlo i na finálovém turnaji. Přestože jsme se na to v tréninku dost zaměřovali, tohle musí mít hráč dané, musí to mít vrozené. Prostě nám letos chyběl střelec zabiják, jako jsou Myšák, nebo Novák, prostě hráč, který umí dát branku téměř ze všeho. Loni to byl Lang, předloni Matiášek.

Přejďeme od výsledků k vývoji jednotlivých hráčů. Jak zde jste s celým rokem spokojen?
Tam je to jednoznačné. V první odpovědi jsem naznačil, jaký progres letos kluci udělali. Přesto si myslím, že by měli být kluci víc cílevědomí a samostatní. Měli by za sebe sami jednat i rozhodovat a zároveň nést následky a to tam už moc nevidím. Mám pocit, že poslední roky nám chodí čím dál tím víc pohodlnější hráči. Jen čekají, co jim kdo dá pod nos, sami nepřemýšlí, nemají chuť se dostávat z komfortní zóny. Nevím, jestli je to dobou, ale něco je v tomto směru evidentně špatně. Ale trápí mě v tomto směru jiná věc.

Jaká?
Do vývoje hráčů začínají častěji negativně zasahovat rodiče. Je mezi nimi příliš mnoho ambiciozních, ale nevzdělaných a věci neznalých "trenérů", kteří mají pocit, že umí svého syna sami dotrénovat. Navíc je i koučují. Nařizují jim, co a jak mají hrát, jak mají jinak řešit situace, které kluci denně trénují, většinou i v rozporu s pokyny trenéra. To bude věc, na kterou se v příští sezoně zaměříme. Ve vší úctě k rodičům, ať nám kluka hokejově se vším všudy svěří a jen mu doma zajistí pohodu a zázemí, kvalitní stravu, životosprávu, ať nám pomohou se školu, ale ať hokej nechají na trenérech. Právě naše poslední klubové výsledky a medaile, počty hráčů v mládežnických reprezentacích a počet juniorů, kteří se nám třeba letos zapojili do prvního týmu, snad hovoří za vše. Kdo tohle nebude chtít respektovat, ať jde svojí cestou...

Jaký je následující program týmu i váš osobně?
Již jsme nastoupili přípravu s novým dorostem. Čtrnáct dní jsme trénovali na ledě, absolvovali dva turnaje a vybereme hráče do přípravy. Nyní je cca tři týdny pauza a v květnu začneme celý koloběh znovu.

Nová sezóna přinese v mládežnickém hokeji změny, především sloučení kategorií dorostu. Jak tuto změnu vnímáte?
Něco se už muselo stát. Byl tlak veřejnosti i z klubů, všichni to cítili. Proběhly schůze a hlasování na různých úrovních, kluby poslaly návrhy, Akademie si něco odhlasovaly, ale stejně se to potom udělalo jinak. Těžko se k tomu nějak vyjadřovat. Za mě osobně, první problém byla juniorka o 18 týmech, bez konkurence a kvality. Druhý problém byl a pořád je v přechodu z osmé třídy do mladšího dorostu. Tam je mezi ročníky takový rozdíl(somatický, fyzický, psychický, sociální....), že jsou téměř neslučitelné. Řešení bylo jednoduché, zúžit juniorskou soutěž na maximálně 12 týmů a zavést soutěž béčkových dorostů U15 místo deváté třídy. Na druhou stranu nový model opravdu přinese požadovanou konkurenci a selekci. Sami to teď v klubu řešíme.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů!


Kompletní zápasové info o sezóně ZDE!


Líbí se vám tyto společné fotky? Můžete je mít doma! Stačí zavolat na číslo 608 504 012 nebo napsat na email accept@accept.cz a doladit si postup jejich získání!